lauantai 28. marraskuuta 2020

Marraskuun 28. päivän Fixit mielenosoituksen puhujat – joukossa kielilläpuhujia, salaliittoteoreetikoita ynnä Venäjän miehitysvallan tukijoita

 

Marraskuun 28. päivänä eduskuntatalolla järjestetään Fixit mielenosoitus, jossa vaaditaan hallituksen eron ohella suomen eroa Euroopan Unionista. Mielenosoituksen – hyvin kirjava – puhujalista on herättänyt kysymysten ohella pohdintoja mielenosoituksen järjestävän organisaation, mahdollisesti piilotetuista, tarkoitusperistä, joten tehdäänpä lyhyt havaintokierros mielenosoituksen puhujalistaan, jonka perusteella itsekukin voi tehdä johtopäätöksensä siitä, onko tällä joukkiolla puhtaat jauhot pussissa.

Taustaksi on hyvä muistaa se, että edellinen vastaava mielenosoitus järjestettiin niin ikää eduskuntatalolla 1. syyskuuta, jolloin joukko perussuomalaisia kansanedustajia kävi antamassa tukensa mielenilmaukselle, tällä kertaa osa kyseisestä joukosta puhuu mielenosoituksessa. Fixit mielenosoituksessa puheen aikoo pitää perussuomalaisista kansanedustajista Mauri Peltokangas, perussuomalaisten europarlamentaarikko Laura Huhtasaari on myös lupautunut esiintymään Fixit mielenosoituksessa. Puhujien joukossa on myös perussuomalaisten eduskuntaryhmästä kesäkuussa erotettu Ano Turtiainen.

28.11.2020 Fixit mielenosoituksen puhujalista. (1)















Aloitan listan ensimmäisestä EU-eroa ajavasta kansalaisaktivisti Sami Martikaisesta, joka on minulle henkilönä tuntematon. Sosiaalisen median jakojen ja viestien perusteella hän näyttää olevan kallellaan laitaoikealle. Fixit viestien joukosta löytyy myös eriasteista öyhötystä sekä erilaisia salaliittoja tukevaa materiaalia.

Huhtasaaren parlamentaarinen avustaja Olli Kotro on julkaissut tajunnanvirtaansa muun muassa Vastavalkea nimisessä disinformatiivisessa vastamediassa, sen ohella, että hänen kirjoitus ”Eurofederalismi tarvitsee Venäjä-uhkakuvan” on asenteellinen, (2) hän hyökkää siinä myös turvallisuuspolitiikan aktiivisen keskustelijan  Janne ”Rysky” Riiheläisen kirjoitusta ”Käytännössä koko ulko- ja turvallisuuspolitiikkamme perustuu EU-jäsenyydelle” syyllistyen kuitenkin juuri itse siihen, mistä hän muita syyttää. Huomioitavaa on myös se, että siinä missä Riiheläinen osuu oikeaan toteamuksessaan (niin kauan kuin emme ole NATO:n jäsenmaa), perussuomalainen (virallinen) turvallisuuspolitiikka ajaisi Suomen yksin harmaalle vyöhykkeelle. Sille samalle vyöhykkeelle, jolla Valko-Venäjä tällä hetkellä on. Kuvaavaa Kotron kirjoitukselle on myös se, että hän valitsi julkaisukanavaksi venäjämielisenä disinformatiivisena vastamediana tunnetun Vastavalkean, mikä ei suinkaan ole ainoa Venäjän hallintoon myönteisesti suhtautuva media, jota kautta Kotron viesti leviää.

Kreml-mielisen uutistoimisto Eurasia Dailyn julkaiseman Kotron haastattelun mukaan ”Suomen on irrottauduttava Schengenin sopimuksesta ja perustettava Venäjän kanssa erityinen viisumivapaa vyöhyke yhdysvaltalaisen ESTA-matkustuslupajärjestelmän tapaan”. (3)

Näistä puheista tulee eittämättä mieleen suomettuneen Suomen edustaja. Sitäkö se perussuomalaisten ”Suomi takaisin on”? Suomettunut Suomi Venäjän kainalossa…

Gustav Kasselstrand on ”Alternativ för Sverige” -puolueen puheenjohtaja. Alternativ för Sverige eli Vaihtoehto Ruotsille puolue asemoituu poliittisella janalla laita-/ äärioikeistoon, ideologisesti puolue on EU-kriittinen oikeistopopulistinen puolue. Puheenjohtaja Gustav  Kasselstrand erotettiin natsiyhteyksiensä vuoksi populistisesta Ruotsidemokraateista.

Vastavalkea nousi Kotron kohdalla esille, seuraava puhuja Riikka Söyring on ollut aktiivisesti tekemässä Vastavalkeaa. Vastavalkean ohella hän on ollut tekemässä ainakin kahta muuta vastamediaa – Magneettimediaa ja Verkkomediaa. Söyring on ollut mukana myös Itsenäisyyspuolueessa. Söyring näyttää myös kirjoittavan hyvin aktiivisesti eräistä menneen syksyn puhutuista oikeudenkäynneistä Avoin Media -verkkosivulla, kirjoittelun sävyn ollessa hyökkäävän ja hyökkäyksen kohdistuessa toimittaja Jessikka Aroon.

Jouni Koistinen esittäytyy Suomen kansalaiseksi. Tämä Suomen kansalainen ”juontaa” yhdessä, miehitetystä Itä-Ukrainasta käsin Uutta MV-lehteä toimittelevan Janus Putkosen kanssa Verkkostudiota. Putkonen on pitkänlinjan vastamediatuottaja alkaen aina Verkkomedian päivistä. Kevättalvella 2015 hän vieraili ensimmäisen kerran miehitetyssä Itä-Ukrainassa venäläisen järjestämällä matkalla, saman vuoden puolella Putkonen muutti Donetskiin ryhtyen toimittamaan venäläisrahoitteista DONi Newsiä. Tällä hetkellä Janus Putkonen asuu miehitetyssä Luhanskissa, hän toimittaa Ilja Janitskinin perustaman MV-lehden perillistä Uutta MV-lehteä, joka on – jos mahdollista – MV-lehteäkin näkyvämpi Kreml-mielisen sanoman levittäjä Suomessa.

Putkonen tunnetaan myös salaliittoteoreetikkona, joten ei ihme, että hän levittää erilaisia salaliittoteorioita, joukossa on myös QAnon.

Putkonen ja Koistinen verkkostudiossa.













Putkosen kanssa yhteistyötä tekevästä Koistisesta onkin sujuvaa siirtyä perussuomalaiseen kansanedustaja Mauri Peltokankaaseen, joka näyttää saavan varsin paljon (positiivista) huomiota Janus Putkosen toimittelemassa Uudessa MV-lehdessä. Peltokangas on koettanut selitellä parhain päin saamansa huomion ja hänen Uudessa MV-lehdessä julkaistut kirjoituksensa. Pidän kuitenkin selityksiä ontuvina ainakin niiltä osin, jotka koskevat hänen kirjoitustensa julkaisua.

Peltokangas on äärioikeistolaisena pidetyn Suomen Sisun Keski-Pohjanmaan piiripäällikkö. Peltokangas on myös ollut puhujana tapahtumassa, jonka järjestäjänä toimi Kansallismielisten liittouma, jonka perustaja on myös Soldiers of Odinin perustanut Mika Ranta.

Hannamari Auvinen esittelee itsensä kaupunginvaltuutettuna (KD), terveydenhoitajana ja  vapaaehtoisen maanpuolustuksen neuvottelukunnan jäsenenä jakaen samalla hyvin QAnon-henkistä materiaalia sosiaalisessa mediassa. Se, että kristitty jakaa QAnon-henkistä materiaalia ei ole lainkaan yllättävää, trendi on todennäköisesti levinnyt Yhdysvalloista Suomeen, jossa esim. uuskarismaattisten liikkeiden viesti on helposti sovitettavissa QAnon-henkiseen viestintään, kummankin liikkeen jäsenet odottavat eräänlaista ”suurta valaistumista” tai ”suurta herätystä”. Suomessa esim. hurmoshenkinen Rapsodia Suomi jakaa uskonnollisen aineiston rinnalla salaliittoteorioita ja jopa QAnon-henkistä materiaalia. (Rapsodiasta blogissani).

Euroopan yhtenäisyyttä nakertava Laura Huhtasaari lienee lukijoille niin tuttu, ettei hänen toimintaa ole järkevää ruotia sen syvällisemmin. Minun on vaikea (mahdoton) pitää häntä uskottavana ja vastuullisena toimijana muun muassa seuraavan somepäivityksensä myötä, tähän päälle flirttailu laita- ja äärioikeiston sekä disinformaatiota jakavien QAnon-tilien kanssa, niin uskottavuus silmissäni on 0. Enkä näe tällaisen toiminnan edesauttavan Suomea millään muotoa. 









Jan Erik Finskas on ”itsenäisyysaktivisti” ynnä QAnon-aktivisti. Finskas on myös ollut Itsenäisyyspuolueen ehdokkaana eduskuntavaaleissa 2015. Hänen antamista vaalilupauksista voidaan poimia kaksikko, josta voidaan helposti päätellä se, että turvallisuuspoliittisesti hän olisi ajamassa Suomea harmaalle vyöhykkeelle:

1. Oman rahan Suomen markan palauttaminen ja eurosta luopuminen, sekä oman itsenäisen keskuspankin aseman palauttaminen.

2. Laajan keskustelun aloittaminen EU:sta eroamiseksi ja NATO sopimusten purkaminen. (4)

Kauppatieteiden maisteri Jarmo Ekman ilmaantui näköpiiriini heinäkuussa 2016, jolloin hän vieraili suomalaisturistien matkassa miehitetyssä Itä-Ukrainassa, ryhmämatkan organisaattoreina toimi tunnettuja suomalaisia kremliinejä – Janus Putkonen ja Johan Bäckman. Ekmanin kohdalla vierailu alueella ei kuitenkaan jäänyt yhteen käyntiin, sillä myöhemmin hän muutti pysyvämmin asumaan Venäjän proxy-joukkojen kontrolloimalle – miehitetylle Itä-Ukrainan – alueelle ryhtyen työskentelemään Janus Putkosen päätoimittelemassa (venäläisrahoitteisessa) propagandistisessa DONi Newsissä ja siihen nivoutuvissa muissa organisaatioissa.

Ekman ”vaalitarkkailijana” miehitetyssä Itä-Ukrainassa järjestetyissä ”aluevaaleissa”.










Ekmanin muuhun toimintaan Venäjän kontrolloimilla alueilla kuului muun muassa ”vaalitarkkailijana” työskentelyä laittomina pidetyissä vaaleissa, tämän ja muiden Ekmanin toimien seurauksena Ukrainan hallinto kohdisti Ekmaniin sanktioita kevättalvella 2019. Suomeen palattuaan Ekman ehti olla Paavo Väyrysen perustaman Kansalaispuolueenasiantuntijajäsen”, hän on myös ollut ehdolla eduskuntavaaleissa (v. 2019). Ekman on myös ns. Toimittajaliiton sihteeri, (Rysky Riiheläisen asiantunteva kirjoitus ”Toimittajaliitosta”). Omien sanojensa mukaan hän lanseerasi QAnon-liikkeen Suomeen. Ekman on edelleen hyvin aktiivisesti mukana QAnon-liikkeessä.

Taannoin Hitler-jutuilla kohua herättänyt Helena Puustinen on perussuomalaisten kuntavaaliehdokas tulevissa kuntavaaleissa 2021. Someviestinnän perusteella Puustinen olisi valmis sulkemaan hallituksen Auschwitziin ja laatimaan ”paremman suunnitelman kuin Hitler”.

Sosiaalisen median päivitystensä perusteella on hyvin todennäköistä, että Puustinen tukee QAnon-liikettä ainakin jollain tasolla.

Ano Turtiainen on luonteva esiintyjä Fixit mielenosoituksessa, hän on tehnyt lakialoitteen kansanäänestyksestä Suomen EU-erosta. Turtiaisen lakialoitetta tukivat (ja siinä samalla Suomen turpo-selkänojaa heikentävät) seuraavat perussuomalaiset kansanedustajat –

Juha Mäenpää, Leena Meri, Ritva ”Kike” Elomaa, Jani Mäkelä, Rami Lehto, Sanna Antikainen, Sebastian Tynkkynen, Olli Immonen, Jari Ronkainen ja Jukka Mäkynen sekä Petri Huru. (5)

Voimmekin tässä samalla muistuttaa lukijoita Kotron voimakkaasta Riiheläiseen kohdistuneesta kritiikistä ja samalla huomauttaa, ettei perussuomalaiset (puolueena) aktiivisesti aja Suomessa mitään toteuttamiskelpoista vaihtoehtoista turvallisuuspoliittista ratkaisua, niin heidän toimintansa on omiaan heikentämään Suomen turvallisuuspoliittista asemaa.

Turtiaisen muu historia on erinäisten – vastenmielisten – somekohujen ja rikostuomioiden kirjavoima. Somekohuista voidaan mainita rikostuomioon johtanut Turtiaisen pohdiskelu siitä, olisiko aika laajentaa vastaanottokeskuksiin kohdistettuja tuhopolttoiskuja  ”vihollisen pääpaikkoihin, joista sen toimia johdetaan” – tarkoittaen SPR:ää. (6 ja 7)

Minulla on epäilys, ettei moni paikalle saapuvista ole tietoinen kaikkien puhujien taustoista, siitä millaisten ryhmien ja organisaatioiden toimissa he ovat mukana, ja keitä puhujat tukevat tai – mikä tärkeämpää – ketkä heitä tukevat. Suomen EU jäsenyydestä on perusteltua käydä keskustelua, samoin maamme tavoitteista mutta en oikein usko, että yllä oleva ”kattaus” on paras mahdollinen kokoonpano tärkeää teemaa tarkastelemaan – ennemminkin hyvin lähellä huonointa mahdollista. Vielä kun muistetaan se, että Fixit saa tukea Suomessa toimivilta, yhdysvaltalaisiin – Donald Trumpia tukeviin – uskonnolliskonservatiivisiin liikkeisiin, yhdistetyiltä toimijoilta, niin päädymme yhtälöön, joka ei Suomen etua aja.

 

Marko 


1. https://euero.net/28-11-fixit-mielenosoituksen-puhujat/ 

2. https://vastavalkea.fi/2020/05/31/eurofederalismi-tarvitsee-venaja-uhkakuvan/ 

3. https://www.is.fi/politiikka/art-2000006111591.html 

4. https://vaalikone.yle.fi/eduskuntavaalit2015/uusimaa/ehdokkaat/4602

5. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/b0b3bb1e-d707-42ca-91ff-ee0a38d388db 

6. https://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/838597/SPR+ilmoitti+Facebookvihaviestista+poliisille 

7. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/ddfe6c0b-9661-4e78-9d50-83155de19242 


Täsmennys lumihiutaleille, otsikolla en tarkoita, että puhujat kuuluvat johonkin mainituista ryhmistä, mutta merkittävää joukkoa näyttäisi yhdistävän hämäräperäiset taustavaikuttimet.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.