torstai 23. maaliskuuta 2023

Vova, olemme iloisia nähdessämme sinut Haagissa – Вова, мы так рады видеть тебя в Гааге!

Venäjä laajentaessa sotaa Ukrainassa aamuyöstä 24. helmikuuta 2022 sen tosiasiallisena tarkoituksena oli vallanvaihto Ukrainassa yhdistettynä Ukrainan valtiorakenteiden ynnä kansan ja kulttuurin sekä identiteetin tuhoamiseen jollain aikavälillä – käytännössä kansanmurha. Venäjän laajan offensiivin alusta on kulunut jo reilu vuosi, menneiden viikkojen ja kuukausien kuluessa olemme kuulleet runsaasti kauhistuttavia uutisia venäläisjoukkojen Ukrainassa toteuttamista julmuuksista – sotarikoksista.

Vuosi sitten, lukiessamme ensimmäisiä uutisia venäläisten toteuttamista julmuuksista Ukrainassa, moni ajatteli ääneen kyseessä olevan yksittäisten tekojen, jotka jollain tapaa liittyvät taistelutilanteeseen sekä kenties joukkojen heikkoon moraaliin. Ukrainan vapauttaessa miehitettyjä alueita Kiovan ympäristössä, totuus alkoi paljastua – kyse ei ollut yksittäisistä teoista vaan järjestelmällisesti toteutetuista teloituksista ja ukrainalaissiviileiden kidutuksesta ja muista heihin kohdistetuista julmuuksista. Butša ja Irpin Kiovan esikaupunkialueella olivat alku julmuuksien brutaalille, yhä jatkuvalle, näytelmälle – totaaliselle pahuudelle.

Haagin kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC) antoi viime viikolla (17. maaliskuuta 2023) kansainvälisen pidätysmääräyksen Vladimir Putinista, samalla kertaa pidätysmääräys annettiin myös Venäjän lapsiasiainvaltuutetu Marija Lvova-Belovasta. (1) Kyseinen kansainvälisen rikostuomioistuimen pidätysmääräys koski vain ja ainoastaan Venäjän toteuttamia ukrainalaisten lasten kaappauksia ja pakkosiirtoja, minkä tähden kansainvälinen pidätysmääräys kohdistui myös Venäjän lapsiasiainvaltuutettuun. (2) Pidän kansainvälisen rikostuomioistuimen päätöstä rohkeana mutta ehdottomasti tarpeellisena – vastaava Venäjän valtiojohtoon kohdistuva kansainvälinen pidätysmääräys olisi pitänyt antaa jo paljon aiemmin.

Venäjän sota Syyriassa on sisältänyt rikollisia sotatoimia, joista olisi voinut löytyä perusteita korkeantason pidätysmääräyksen antamiselle. Sama pätee Venäjän sotatoimille Ukrainassa vuodesta 2014 eteenpäin. Toisaalta kansainvälinen tuomioistuin on saattanut pelata varman päälle, on haluttu löytää peruste, joka on näyttöjen myötä sidottavissa Venäjän valtiojohtoon ja Venäjän toteuttama ukrainalaislasten kaappaaminen ja sijoittaminen leireille tai antaminen adoptioon, johon yhdistyy lasten identiteetin häivyttäminen, on sellainen toisin kuin sotatoimialueella suoritetut julmuudet, joissa käskyt voidaan häivyttää komentoketjuun.

Me suomalaiset muistamme kyseisen päivän siitä, että Turkki aloitti Suomen Nato-jäsenyyden ratifioinnin mutta, ollakseni rehellinen, itse pidän merkittävämpänä kansainvälisen rikostuomioistuimen Putinista antamaa kansainvälistä pidätysmääräystä. Pidän erinomaisena sitä, että kansainvälinen pidätysmääräys annettiin myös Marija Lvova-Belovasta. Luonnollisesti hän on vastuussa ukrainalaislapsiin kohdistuneista toimista, jolloin annettu kansainvälinen pidätysmääräys on aiheellinen, mutta samalla tällainen pidätysmääräys toimii myös signaalina Putinin lähipiirille. Se pistänee monen nuoremman Venäjän hallinnossa vastuullisessa asemassa työskentelevän miettimään tulevaisuuttaan, nimittäin ICC:n antamaa kansainvälistä pidätysmääräystä ei kumoa aika, eikä politiikka. Se on voimassa antohetkestä eteenpäin pidätyshetkeen (tai kuolemaan) saakka.* Lvova-Belovan kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että hän joutuu elämänsä loppuun asti huomioimaan tämän pidätysmääräyksen.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen osapuolina on 123 valtiota, joihin henkilö, josta on annettu kansainvälinen pidätysmääräys ei voi enää matkustaa ilman, että hänet tulisi pidättää. Pidätysmääräyksen myötä kansainvälisten foorumeiden kuten G20:n tai YK:n kokousten ovet sulkeutuivat Vladimir Putinilta, tämä koskettaa Venäjän tapauksessa kaikkia heitä, joista kansainvälinen rikostuomioistuin tulee antamaan pidätysmääräyksen. Dmitri Medvedevin uhkausten perusteella voidaan todeta, että ”osui ja upposi”. (3) Seuraavaa kansainvälistä pidätysmääräystä odotellessa!

Sudanin entinen presidentti Omar al-Bashir on kuitenkin luonut ennakkotapauksen henkilöstä, joka on matkustanut kansainvälisen rikostuomioistuimen osapuolena olevaan maahan siitä huolimatta, että hänestä on annettu ICC:n toimesta kansainvälinen pidätysmääräys. Hänen tapauksessa matkustaminen onnistui eräisiin kansainvälisen rikostuomioistuimen Afrikan mantereen osapuolivaltioon, koska valtiot katsoivat kansainvälisen rikostuomioistuimen toimivan puolueellisesti ottaessaan syytteeseen vain Afrikan mantereen valtiojohtajia. (4) Ennakkotapauksesta huolimatta on pääteltävissä, että etenkin Putinin kohdalla elinpiiri rajoittuu melkoisesti kansainvälisen pidätysmääräyksen myötä.


Vova, olemme iloisia nähdessämme sinut Haagissa – Вова, мы так рады видеть тебя в Гааге! 



















Venäjän sotarikoksista Ukrainassa

Muistan monien meistä kauhistelleen vuosi sitten venäläisten ukrainalaissotilaisiin ja siviileihin kohdistuneiden julmuuksien paljastuessa, mutta olivatko nämä julmuudet oikeasti yllätys? Vai olimmeko vain tuudittautuneet sellaiseen kuvitelmaan, että me eurooppalaiset olemme turvassa moiselta brutaaliudelta, että se, mikä on todellisuutta muilla mantereilla ei enää kosketa meitä? Jos olimme, olimme totaalisen väärässä mutta olimme myös sulkeneet silmämme vuosien ajan varoittavilta sanoilta ja havainnoilta. Sanotaanko, että viimeistään meidän olisi pitänyt herätä vuonna 2021, jolloin Yhdistyneet kansakunnat julkaisi raportin, jonka mukaan kidutus on päivittäistä Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla. (5) Kyseisessä raportissa mainittiin erikseen pahamaineinen Izoliatsia miehitetyssä Donetskissa. Kyseessä on entinen taidekeskus, jonne Venäjän johtamat militanttijoukot perustivat pidätyskeskuksen kesällä 2014, jota kutsuttiin ”Donetskin kidutusvankilaksi” keskuksessa suoritettujen mittavien ihmisoikeusrikkomusten tähden. Laitos on edelleen toiminnassa, Venäjä on toimittanut sinne Mariupolista pakkosiirrettyjä siviilejä sekä Mariupolia ja Azovstalia puolustaneita sotilaita. Venäjä on perustanut miehittämilleen alueille muitakin vastaavia kidutuskeskuksia, joissa on toimeenpantu laajamittaisesti ihmisoikeusrikosten rinnalla sotarikoksia – tulevaisuudessa suoritettavat tutkinnat tulevat paljastamaan rikosten laajuuden ja kokonaisvaltaisuuden. En ihmettelisi lainkaan, vaikka näissä laitoksissa olisi myös tehty rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Esimerkiksi Hersonin vapautuksen jälkeen kaupungista on löydetty 20 erilaista kidutuskammiota, joita Venäjän hallinto ylläpiti kaupungin miehityksen aikana. Vangittuihin ukrainalaisiin kohdistettiin kidutusmuotoja, jotka on kehitetty vuosien saatossa Venäjän vankiloissa. Hersonin paljastuneissa tapauksissa on myös uudenlaisia piirteitä verrattuna aiempiin havaintoihin. Erityisen huomioitavaa on se, että toiminta on järjestelmällistä ja organisoitua, ja että valtiollinen kytkentä on aiempaa selvempi. Hersonin alueen kidutuskeskusten verkoston taustalla on miehityshallinto yhdessä Venäjän federaation turvallisuuspalvelu FSB:n ja Venäjän vankilaviranomaisten kanssa. (6) Tutkijoiden mukaan kiduttamisen tavoitteena Hersonissa oli ukrainalaisten siviileiden terrorisointi ja alistaminen sekä vastarinnan eliminointi ja ukrainalaisen identiteetin tuhoaminen.

Käytännössä samaa Venäjä toteuttaa suurelle joukolle kaappaamiaan ja Venäjälle (tai miehitetyille alueille piilotetuille) siirretyille lapsille, joita on sijoitettu leireille ja uudelleenkoulutuskeskuksiin, adoptioiden ja orpokoteihin sijoittamisten rinnalla. Venäjän toteuttamat lapsikaappaukset ovat järjestelmällisiä ja toistuvia. Media lännessä on kiinnittänyt niihin huomiota vasta 24. helmikuuta 2022 jälkeen, on kuitenkin huomioitava, että Venäjä on pannut toteen lasten kaappauksia ja pakkosiirtoja jo ennen 24. helmikuuta 2022. Miehitetystä Donetskista pakkosiirrettiin evakuointien varjolla lapsia vain muutamaa päivää ennen Venäjän 24. helmikuuta 2022 alkanutta offensiivia. Kiinnitin huomiota tähän blogissani Pimeys laskeutuu Donbasin ylle – miehittäjä pakottaa ihmiset kodeistaan, julkaistu 19. helmikuuta 2022:

Taisteluiden ohella havaintoja yhdistävänä tekijänä voidaan pitää Denis Pushilinin määräystä ’evakuoinneista’ – johon paikalliset suhtautuvat hyvin ristiriitaisesti, moni onkin sitä mieltä, ettei kyse todellisuudessa ole ’evakuoinnista’ vaan väestön pakkosiirrosta, tai sellaisen yrittämisestä. Vauhtia väestösiirtoon paikallisjohtajat yrittävät saada lupauksella 10 000 ruplasta, jonka Vladimir Putin maksaa heille Venäjällä. Tässä on todellakin huomioitava se, että kyse on ’Putinin kymmenestätuhannesta ruplasta’ – Putin toimii takuuna rahoille.”

Helmikuun 18. ja 19. päivä 2022 julkaistuissa videoissa nähtiin, kuinka Donetskista pakkosiirrettiin kymmenistä jopa yli sataan orpoa Venäjälle. Kyseessä on nimenomaa pakkosiirto, koska Venäjän ja Itä-Ukrainan venäläisen miehityshallinnon syyt väestösiirroille olivat perusteettomia – tekaistuja.

Ensimmäisen kerran Venäjälle pakkosiirrettiin lapsia Itä-Ukrainan sotatoimialueelta niinkin varhain kuin kesällä 2014. Venäläinen valtion rahoittama organisaatio on pakkosiirtänyt Donbasista Venäjälle vähimmilläänkin satoja lapsia vuosien 2014 ja 2016 välillä, joulukuussa 2016 organisaation perustaja Elizaveta Glinka palkittiin Vladimir Putinin toimesta valtiopalkinnolla. Palkinnon perusteena oli ”merkittävät saavutukset ihmisoikeusaktivismissa”. (7)

Ukrainan ihmisoikeusasiamies Dmytro Lubinetsin mukaan Venäjä on pakkosiirtänyt 24. helmikuuta 2022 jälkeen miehittämiltään alueilta yli 16200 lasta Venäjälle. Näistä pakkosiirretyistä lapsista vasta 308 on palautettu takaisin Ukrainaan. (8)

Venäjä on kohdellut kaltoin vuosien ajan lapsia miehittämillään alueilla, Krimin niemimaasta Itä-Ukrainaan. Lasten oikeuksien polkeminen, johon sisältyy lasten ukrainalaisen identiteetin nujertamista päiväkodeissa ja kouluissa; lasten militarisointi, jossa lapsia opetetaan myös vihaamaan Ukrainaa ja ukrainalaisia kuin myös länsimaita ovat järjestelmällisiä toimia, jotka kohdistuvat tuhansiin lapsiin. Ja kun toimien eräänä tarkoituksena on lasten oman identiteetin tuhoaminen, niin ei ihme, että Ukrainassa lasten kohtelua pidetään kansanmurhaan verrattavana tekona. Venäjän lapsiin kohdistuvista toimista erityisen vastenmielistä on heidän valjastaminen osaksi propagandaa ja (käytännössä) pakottaminen esiintymään venäläissotilaille ja kiittämään näitä ”vapaudesta”, tai pakottamaan heidät osaksi propagandanäytöksiä, jotka eivät voi olla jättämättä jälkiä lapsiin. Viimeksi Venäjä valjasti mariupolilaisia lapsia osaksi vuosipäiväjuhlaa Moskovassa 24. helmikuuta 2023. (9) Tällaiset Venäjän toimet ovat erityisen vastenmielisiä ja julmia, jotka kohdistuvat erityistä suojelua tarvitsevaan ihmisryhmään – lapsiin. Venäjä on saatava näistäkin teosta vastuuseen!

Venäjän harjoittama systemaattinen lasten kaltoinkohtelu on aiheena niin laaja ja monitahoinen, että se ansaitsee syvällisempää tarkastelua omassa kirjoituksessaan, joten palaan aiheeseen lähiviikkoina.

 

Varastettu lapsuus – lasten militarisointia miehitetyllä Krimin niemimaalla.











Seuraavaksi numeraalista informaatiota, Venäjän hyökkäyssodan alun jälkeen Ukrainassa on sotatoimien seurauksena kuollut 464 lasta, vammautuneiden lasten lukumäärä nousee 935 lapseen. Tässä kohdin on syytä painottaa, että kyse on varmistetuista lasten kuolin tapauksista ja vammautumisista. Tiedot Venäjän miehittämiltä alueilta ovat hyvin puutteellisia, joten todelliset lukumäärät ovat merkittävästi suuremmat. Jonkin kuvan mittakaavasta saa tarkasteltaessa Venäjän tuhoamaa Mariupolia, kaupungin valtausoperaatiossa ja sen jälkeen on kuollut tuhansista jopa kymmeniin tuhansiin siviileihin. Tarkka lukumäärä ei ole tiedossa, eikä siviiliuhrien lukumäärää välttämättä koskaan saada selvitettyä osan jäädessä ikuisesti kadoksiin, mikä johtuu siitä, että miehitettyään kaupungin Venäjä on raivannut vaurioituneita ja tuhoutuneita rakennuksia piittaamatta raunioihin jääneistä ruumiista. Raivauksiin osallistuneiden henkilöiden kertoman mukaan ruumiita on valettu betoniin, ruumiiden jäänteitä on siirretty raivausjätteen mukana toisaalle jne. Kuolleita ei ole edes yritetty erotella raivausjätteestä, ruumiita ei ole kohdeltu kunnioittavalla tavalla jne. Venäjän toimien kerrotaan olevan tarkoituksellisia ja tahallisia, johtuen osaltaan siitä, että he tietävät mikä merkitys vainajilla, heidän kunniallisella hautaamisella ja lopulta muistamisella on ukrainalaisille. Tämä on vain yksi ilmenemismuoto Venäjän sodalle asettamasta tavoitteesta eli ukrainalaisten kansallisen identiteetin tuhoamisesta. Vainajien häpäisy jättää vuotavan haavan tuhansien ukrainalaisten rintaan.

Siviileihin kohdistuneiden julmuuksien rinnalla Venäjä jatkaa iskujaan kriittistä infrastruktuuria, kouluja ja muita oppilaitoksia sekä sairaaloita ja muita terveydenhuollonlaitoksia vastaan. Merkittävä osa näistä iskuista on tahallisia, ne olisivat vältettävissä, eikä iskuille löydy perustetta tai oikeutusta, joten kyse on sotarikoksista. Venäjä suoritti ensimmäiset iskunsa sairaaloita vastaan välittömästi laajan offensiivinsa ensihetkinä 24. helmikuuta 2022. Moni päätteli iskujen olleen tahattomia tai puolivahinkoja, hyökkäyssodan oheistapahtumia – mikä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Kuten Keir Giles kirjoittaa uusimmassa teoksessaan –

Venäjän tapa käydä sotaa on pysynyt johdonmukaisena, koska se tuottaa johdonmukaisesti onnistumisia. Menetelmään kuuluvat asutettujen alueiden ottaminen maaliksi, mahdollisimman suuren kärsimyksen aiheuttaminen siviileille ja uhrien pakottaminen alistumaan kärsimysten lopettamiseksi. Murhat, raiskaukset, ryöstelyt ja humanitaaristen katastrofien tahallinen tehtailu mahdollisimman suuren inhimillisen kärsimyksen tuottamiseksi ovat jatkuneet samanlaisina läpi historian” ja ”Ukrainan kansalaisten karkotukset Venäjälle ovat uusi kammottava todistus siitä, että Venäjä pitää Stalinin menetelmiä vastauksena ongelmiinsa”. (10)

Meidän ei edes olisi pitänyt kuvitella Venäjän ryhtyvän toteuttamaan mitään muuta taktiikkaa, vaikka jättäisimme huomiotta Syyrian sodan ja sodat Tšetšeniassa, niin tapahtumien Venäjän miehittämällä Krimin niemimaalla sekä Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla kuin myös rintamavyöhykkeellä Ukrainan kontrolloimilla alueilla olisi pitänyt auttaa meitä hahmottamaan millaisiin keinoihin Venäjä on sodankäynnissä ja miehityksessä valmis. Yksistään vuoden 2021 aikana ja vuoden 2022 ensimmäisinä viikkoina Venäjäjohtoiset joukot toteuttivat lukuisia suojeltuja kohteita vastaan rintamavyöhykkeellä, kohteeksi valikoitui kouluja, päiväkoteja ja sairaaloita: alueen siviilejä avustavia ukrainalaisia ensiapuajoneuvoja henkilökuntineen, kansainvälisten organisaatioiden miinanraivaajia jne. Nämäkin iskut pitäisi tutkia tulevaisuudessa perusteellisesti, sillä nekin kuuluvat sarjaan Venäjän toimeenpanemia sotarikoksia. 

Kranaatinheitin iskun kohteeksi joutunut Krasnohorivkan keskussairaala, kevät 2021.













Kuka on vastuussa? Ei pelkästään Venäjän hallinto ja sodanjohto vaan heidän rinnalla myös venäläiset. He, jotka kannattavat sotaa kuin myös he, jotka ovat hiljaa. Hiljaisuuskin on valinta, mikä voimistaa Venäjän propagandan ja sodan tukijoiden ääntä.  

Ответственность за уничтожение украинцев лежит на каждом гражданине россии, как и на Путине и его клике.

 

Marko

 

Lähteet:

1. https://yle.fi/a/74-20022970

2. https://yle.fi/a/74-20022970 

3. Medvedev virallisella telegram-tilillään: ”Hyvin voi kuvitella hypersoonisen Oniks-ohjuksen täsmäiskun Haagin tuomioistuimen rakennukseen venäläiseltä alukselta Pohjanmereltä”.

4. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009462134.html 

5. https://www.verkkouutiset.fi/yk-kidutus-jarjestelmallista-ita-ukrainassa/#194c9420 

6. https://yle.fi/a/74-20020821 

7.  https://khpg.org/en/1608811992 

8. https://twitter.com/myroslavapetsa/status/1636775718355976197 

9. https://www.theguardian.com/world/2023/feb/25/thats-my-neighbour-mariupol-residents-shock-at-putins-parade-line-up 

10. Keir Giles: Venäjän sota jokaista vastaan ja mitä se sinulle merkitsee, s. 178.


Olen käyttänyt oheislähteinä myös Ukrainan viranomaisilmoituksia sekä kansalaisjärjestöjen lausuntoja. 


#StandWithUkraine 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.