tiistai 25. heinäkuuta 2023

Ne ”tavalliset Suomessa asuvat venäläiset” sotimassa Venäjän riveissä –

 

kytköksiä venäläisiin ekstremisteihin  

Peratessani kevään ja kesän aikana Suomessa asuvien venäläistaustaisten henkilöiden verkostoja ”Ne ’tavalliset venäläiset’ sotimassa Venäjän riveissä” -blogia varten, huomasin ainakin osalla Suomessa asuvista venäläisistä olevan tiiviit yhteydet venäläisiin äärioikeistoon kuuluviin organisaatioihin – todennäköisesti kontaktiverkostot toimivat edelleen, vaikka matkustamista maiden välillä onkin rajoitettu huomattavasti. Organisaatioista esiin nousi esimerkiksi Pietarissa ”esikuntaa” pitävä, imperialistinen Russian Imperial Movement eli RIM (ven. Русское Имперское Движениe). RIM on kouluttanut ja varustanut taistelijoita Venäjän joukkoihin Ukrainassa, lisäksi sen aseellisen siiven – Imperial Legionin – taistelijoita on sotinut vapaaehtoisena Ukrainassa vuodesta 2014. (1) Imperial Legionin taistelijoita on osallistunut sotatoimiin myös Lähi-idässä sekä Afrikan mantereella, tammikuussa 202 RIM ilmoitti sen taistelijan kaatuneen Libyassa. (2) Venäjä tukee Libyan sodassa sotalordi Khalifa Haftaria.

Edellisen lisäksi Russian Imperial Movement järjestää Pietarissa ja Leningradin alueella sotilaskoulutusta erilaisille ryhmille. Sen organisoimille kursseille on osallistunut myös Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen jäseniä, heistä on tunnistettu kaksikko Anton Thulin ja Viktor Melin, jotka matkustivat RIM:in Partizan leirille elokuussa 2016. (3) Osa suomenvenäläisten julkaisemista kuvista ”airsoft”-harjoituksista näyttää rakennuskannan perusteella kuvatun neuvostoaikaisessa ympäristössä, johon teemaan palaan tarkemmin tuonnempana tässä kirjoituksessa. Päätelmä saa tukea myös muutaman vuoden takaisesta saksalaisen Focusin uutisesta, jonka pääaiheena oli saksalaisten uusnatsien ja äärioikeistoon kuuluneiden saama ”sotilaskoulutus” RIM:in organisoimalla Partizan leirillä. (4) Saksalaisuutisessa viitattiin samaisilla leireillä olleen myös suomalaisia yksilöimättä henkilöitä. Ainakin eräillä suomenvenäläisillä on näissä ”airsoft”-harjoituksissa, joilla he väittävät käyneensä, varusteissaan tai vaatteissaan merkit, jossa yhdistyy Suomen ja Venäjän liput.

The Soufan Centerin mukaan kaikki miehet, jotka osallistuvat RIM:n järjestämille Partizan leireille saamaan ”sotilas-/ taistelijakoulutusta” kuuluvat äärioikeistoon ja he kannattavat valkoista ylivaltaa tai ovat uusnatseja. RIM:in Partizan leiri kestää tavallisesti yhdestä kahteen viikkoa, kurssille osallistuu kerralla 10-15 miestä. (5) Leirin ohjelmaan kuuluu pienryhmätaktiikan ja rakennusten valtausten sekä puhdistusten lisäksi pommien tekoa, tarkka-ammuntaa sekä taisteluensiavun opiskelua. RIM:in johtoon kuuluvan  johtoon kuuluva Stanislav Vorobjevin mukaan yli viisisataa miestä on koulutettu Partizan leirillä (tai sen edeltäjällä) vuosien 2011 ja 2017 välillä. (6) Russian Imperial Movement on tehnyt myös yhteistyötä 21. heinäkuuta 2023 pidätetyn venäläisen tiedustelu-upseeri Igor Girkinin kanssa ainakin Ukrainan sodan alkuvaiheessa eli vuosina 2014 ja 2015. (7)

Ilta-Sanomat uutisoi 8. heinäkuuta 2023 Suomessa asuvasta venäläismiehestä, joka ukrainalaislähteiden mukaan oli taistellut PMC Wagnerissa vuonna 2014. (8) Tuolloin PMC Wagner oli Jevgeni Prigožinin omistuksessa. KRP haastatteli häntä todistajana MH17 pudottamiseen liittyvässä tutkinnassa. Mieheltä löytyneiden kuvien taisteluasuisia militantteja hän ei kertonut tunnistavansa. Alla olevassa kuvakollaasissa on kuvakaappaus kyseisestä uutisesta, kuvassa militantit pitävät käsissään tsaarin ajan Venäjän imperiumin lippua. Kyseistä lippua Venäjällä käyttävät erityisesti äärioikeistolaiset Venäjän imperiumia tukevat ryhmittymät. Vuonna 2014 Itä-Ukrainassa alkaneessa, venäläisjoukkojen käynnistämässä sodassa, lippua ovat käyttäneet symbolinaan edellä mainittu RIM:in Imperial Legion ja muut äärioikeistolaiset ja Venäjän imperiumin ”kunnian” ja rajojen palauttamisesta haaveilevat ryhmät. Myös eräät Venäjän asevoimien yksiköt ovat avoimesti liputtaneet Venäjän imperiumin lippua Ukrainan sodan aikana, myös Venäjän 24. helmikuuta 2022 toteuttaman sodan eskalaation jälkeen.

Russian Imperial Movement – johtavatko jäljet myös Suomeen?














Yksi kuva hänen VK-sivullaan herättää huomiota. Siinä Pavel seisoo asepuvussa kädessään rynnäkkökivääriltä näyttävä ase.

”Se on airsoftia”, Pavel sanoo.” Lainaus Helsingin Sanomissa  27. kesäkuuta 2023 julkaistusta artikkelista ”Venäjän puolella”. (9) Alla yhdistelmäkuvassa kaksi Suomessa asuvaa venäläistä näissä ”airsoft”-harjoituksissa, joilla he kertovat käyneensä. Useilla harjoituksiin osallistuneilla on varusteissaan tai vaatteissaan merkit, jotka viittaavat asuinpaikkaan tms. Suomessa asuvilla venäläisillä merkit, joissa yhdistyy Suomen ja Venäjän liput. Kuvissa näkyy Venäjän lippujen tai venäläisten joukko-osastotunnusten ohella myös muun muassa yksittäisiä Viron lippuja.











Merkkien perusteella voi päätellä näiden ”airsoft”-harjoitusten tai -kilpailuiden olevan monikansalliset, ja kuten 8. heinäkuuta julkaisemassa blogissani Ne ”tavalliset venäläiset” sotimassa Venäjän riveissä viittaan, kuvat näyttävät otetun jossain muualla kuin Suomessa. Verratessa kuvia kuviin, joita löytyy sellaisten henkilöiden sometileiltä, jotka ovat yhdistettävissä Russian Imperial Movementiin tai muihin venäläisiin ääriryhmiin, tiettyjä yhtymäkohtia löytyy huomattavasti, jonka perusteella uskallan päätellä myös Suomessa asuvien venäläisten julkaisemien kuvien otetun todennäköisimmin Pietarissa tai Leningradin alueella Venäjällä. Häviävän pieni mahdollisuus on olemassa sille, että osa heidän julkaisemista kuvista, joissa esiintyy monikansallista väkeä, on otettu esim. Viron itäisissä osissa.

Päätelmääni tukee myös se, että useilla Suomessa asuvilla venäläisillä (tai venäläistaustaisilla henkilöillä) on sosiaalisen median kautta suoria kontakteja Venäjällä henkilöihin, jotka kuuluvat ääriryhmien puolisotilaallisiin joukkoihin tai ovat sopimussuhteessa palkkasotilaspalveluita tarjoaviin yrityksiin. Poimin muutaman esimerkin, vapaaehtoisena Donbasissa sotineella Anton Kuznetsoffilla on sosiaalisen median perusteella kontakteja Suomessa asuviin venäläistaustaisiin henkilöihin, jotka ovat toimittaneet vähintäänkin materiaaliapua Donbasiin vuonna 2014 alkaneen sodan kuluessa tai jotka ovat osallistuneet ”airsoft”-harjoituksiin tai -kilpailuihin kohteessa, joka näyttäisi olevan jossain muualla kuin Suomessa. Kuznetsoff kuuluu myös Russian Imperial Movementin sotilaalliseen siipeen, Imperial Legioniin.

Kuznetsoffin lailla pietarilaistaustaisen Aleksandr Ptitsin laajasta verkostosta löytyy henkilöitä, joilla on (tai on ollut) yhteyksiä Suomeen, tähän joukkoon kuului myös venäläisjohtoisiin vapaaehtoisjoukkoihin vuonna 2015 Johan Bäckmanin välityksellä värväytynyt Petri Viljakainen. (10) Tietojen mukaan Viljakainen on kaatunut Venäjän hyökkäyssodassa 24. helmikuuta 2022 tapahtuneen eskalaation jälkeen. Viljakaisen kuolemaa ei kuitenkaan ole virallisin dokumentein vahvistettu. Ptits näyttää somen perusteella ottaneen itsekin osaa sotaan Ukrainassa venäläisjoukoissa, jonka ohella hän on Venäjällä (Pietarissa ja/ tai Leningradin alueella) ollut aktiivisesti mukana erilaisessa puolisotilaallisessa toiminnassa – mahdollisesti kouluttajana.

Sijaintinsa sekä todennäköisten harjoitusalueiden vuoksi Pietari ja Leningradin alue muodostavat eräänlaisen solmukohdan, jolta alueelta löytyy lukuisia muitakin henkilöitä, joilla on tiiviit yhteydet Suomessa asuviin venäläisiin, joiden harrastuksiin ”airsoft” näyttää kuuluvan. Tähän joukkoon kuuluu myös ekstremismiin syyllistynyt Ruslan Pseuš, joka kävi kesällä 2014 Pietarissa venäläisen ”solidaarisuusliikkeen” jäsenen kimppuun. Teostaan Pseuš ei kuitenkaan saanut vankeutta vaan hänen annettiin värväytyä Luhanskin alueella taisteleviin venäläisvapaaehtoisiin.

Kiinnostava kuvio löytyy Suomessa asuvan Vladimir S:n taustalta. Hän poseeraa hyvin avoimesti kuvissa aseistettuna kuin myös Vladimir Putinin hallinnon tukijoihin kuuluvan Yön susien jäsenten kanssa – hänen someverkosta löytyy useita henkilöitä, joilla näyttää olevan yhteyksiä venäläisiin puolisotilaallisiin organisaatioihin tai ryhmiin. Vladimir S näyttää myös tavanneen Yön susien johtajan Aleksandr Zaldostanovin sekä yhdysvaltalaisen – Venäjälle muuttaneen – MMA-tappelija Jeff Monsonin. Tapaamispaikkana näyttäisi olevan Venäjän miehittämä, kesäinen Krimin niemimaa. Tiedämme Yön susien järjestäneen miehitetyllä niemimaalla useampana vuonna propagandashow elokuussa. (11)

Havaintojeni perusteella monille Suomessa asuville venäläisille esiin noussut ”airsoft” näytti antaneen hyvän syyn matkailulle Suomen ja Venäjän välillä. Sosiaalisen median kuva-aineiston ja muiden havaintojen perusteella useita näyttää myös viehättävän venäläinen imperialismi ja laajenemispolitiikka, joitain näyttää jopa viehättävän neuvostoajat sirppi ja vasara -lippuineen. Neuvostoajat siitä huolimatta, ettei osa neuvostonostalgiaan vajonneista ollut edes syntynyt Neuvostoliitossa vaan Venäjällä.

Suomessa asuvia venäläisiä ”airsoft”-harjoituksissa siellä jossain, alimmalla rivillä venäläiset omissa ”harjoituksissaan”.













Helsingin Sanomissa julkaistussa artikkelissa nousee esiin yksi Suomessa asuva venäläinen – Pavel (eli Pavel N), joka ”airsoft”-harjoittelun ohella on ukrainalaistietojen mukaan osallistunut sotaan Venäjän vapaaehtoisjoukoissa Ukrainassa vuonna 2014 alkaneen sodan alkupuolella. Omien sanojensa mukaan hän toimittanut alueelle vain humanitaarista apua. (12) Tutkiessani Suomessa asuvien venäläisten sosiaalisen median tilejä, huomaan Pavelin ohella muidenkin maamme kotipaikakseen ilmoittavien venäläistaustaisten henkilöiden, toimittaneen vähintäänkin materiaaliapua vuoden 2014 jälkeen Itä-Ukrainan sotatoimialueelle. Tarkemmin ilmaistuna, Venäjän miehittämille alueille. Hyvin suurella todennäköisyydellä he ovat toimittaneet materiaalilastit alueelle Venäjän kautta (syyllistyen vähimmilläänkin Ukrainan valtiorajarikokseen, mahdollisesti paljon muuhunkin). Turun kotipaikakseen ilmoittava ”Cure Morozov” kuuluu tähän joukkoon Suomessa asuvia venäläisiä. Hänellä on myös kontakteja venäläisiin ekstremisteihin, julkaisemiensa kuvien perusteella häntä näyttää kiehtovan myös kolmannen valtakunnan Saksa.




 











Muistamme myös, kuinka Johan Bäckman kertoi avoimesti blogissaan toimittaneensa Suomesta materiaalia (mukaan lukien erilaisia sodankäynnissä tarvittavia varusteita) Venäjän varustamille vapaaehtoisille Donbasiin, Ukrainaan. (13) Tämä toiminta hänen toteuttaman värväystoiminnan rinnalla. Yhdessä hänen julkaisemista kuvista esiintyi venäläispropagandisti, joka esiteltiin venäläispatriootti ”Jelenaksi”. Toisinaan hänet on kuvailtu ”Donbassin Jelenaksi” tai ”Donbassin kauniiksi Jelenaksi”. Todetaan vielä, että Jelena ei myöskään lähtenyt tammikuussa rintamalle, vaikka Bäckman blogissaan niin väittääkin. 














Asioiden kieltämistä ja valehtelua

Palaan kirjoitukseni loppuun Iltasanomissa julkaistuihin artikkeleihin, joiden keskiössä oli Suomessa asuva venäläistaustainen mies, jonka epäiltiin olleen palkkasotilaana PMC Wagnerissa ja jota Keskusrikospoliisi kuunteli todistajana Malaysia Airlinesin MH17 pudottamista käsittelevässä tutkinnassa. (14 ja 15)










Ilta-Sanomien haastattelussa mies kiistää kuuluneensa PMC Wagneriin:

En ole ollut Wagnerissa enkä edes tiedä, onko Wagner ollut vielä silloin olemassa, kun nuo kuvat on otettu. Silloin puhuttiin vapaaehtoisista tai slaavilaisesta armeijakunnasta”. (16)

Tiedossa on, että etenkin vuoden 2014 puolella venäläisvapaaehtoisista koottiin lukuisia joukko-osastoja mutta keväästä 2014 eteenpäin Venäjältä lähetettiin alueelle myös palkkasotilaista koottuja osastoja, joiden joukossa oli myös PMC Wagner. Keväällä 2014 alkanut sota Donbasissa oli PMC Wagnerin ensimmäinen näkyvä operaatio, sen edeltäjänä pidettävä organisaatio operoi Syyriassa Slavonic Corps-nimellä. Vuosien 2013-2015 välillä venäläisten palkkasotilasorganisaatioiden joukossa oli myös Slav Corps-nimellä esiintynyt ryhmä kuin myös kasakkavapaaehtoisista koottuja joukkoja, joihin Venäjä turvautui Itä-Ukrainan sotatoimien ohella myös miehitetyllä Krimin niemimaalla pitämässä yllä ”sisäistä turvallisuutta”. Käytännössä he osallistuivat miehityksen vastustajien terrorisointiin ja häirintään.  

Kiinnitin artikkeleissa huomiota siihen, että myös kyseinen (nimettömäksi jäänyt) venäläismies ensin kielsi osallistuneensa taistelutehtäviin, todeten antaneensa Venäjällä venäläiselle nuorisolle isänmaallista koulutusta erilaisten aseiden käsittelystä, kunnes lopulta antaa ymmärtää olleensa paikalla ”vapaaehtoisena suojelijana” useissa taistelutilanteissa. (17) Hän viittaa kristittyjen suojeluun sekä lasten ja vanhusten suojeluun pommituksilta. Etenkin viittaus ”isänmaallisen koulutuksen” antamisesta lapsille nosti mieleeni ajatuksia. Nimittäin lasten ja nuorten militaristinen koulutus alkoi Venäjän Ukrainalta miehittämillä alueilla eräiltä osin jo vuoden 2015 puolella eli paljon ennen kuin Venäjällä harjoitettu lasten ja nuorten militaristinen koulutus nousi laajemmin esille läntisissä medioissa Junarmijan perustamisen myötä.

Venäjän miehitettyä Krimin niemimaan ja osia Donbasia, alueen lapsia ja nuoria on siirretty myös Venäjälle saamaan ”isänmaallista koulutusta”. Näitä lapsia ja nuoria vietiin koulutus- ja kasvatusleireille usein myös pakolla, ilman lasten vanhempien suostumusta. Ymmärtääkseni tällaiset lapsiin ja nuoriin (alaikäisiin) kohdistuvat pakkosiirrot ovat sotarikoksia. Kuinka suhtautua henkilöön, joka on osallistunut tällaisten toimien toteuttamiseen tavalla tai toisella? Voiko hän vetäytyä vastuusta toteamalla totelleensa vain käskyjä tai sanomalla ”En tiennyt mistä he ovat kotoisin”?

Olen lopen kyllästynyt näiden venäläisten tai suomalaisten Venäjän tukijoiden loputtomaan asioiden kieltelyyn. He ovat kaikki viattomia, toimittaneensa vain humanitaarista apua tai auttaneensa lapsia ja vanhuksia, tai he perustelevat toimiaan Pavelin tapaan – jos se ei ole kiellettyä, se on sallittua:

Pavel on 45-vuotias suomenvenäläinen. Hänellä on oma yritys, joka toimii Helsingin seudulla. Kun HS soitti Pavelille, taustalta kuului lasten ääniä. Pavel oli hämmentynyt yhteydenotosta mutta vastaili kysymyksiin.

Miksi jaat Wagnerin videoita tililläsi?

”Miksi ei?” Pavel vastasi suomeksi.

Tuetko Wagnerin toimintaa?

’Jos itse haluaisin sitä tehdä, mä jo tekisin. Onko se kiellettyä? Jos se ei ole kiellettyä, se on luvallista’.” (18)

Ja näin loppuun muutama kysymys. Moni todennäköisesti pohdiskellee tässä vaiheessa oikeutetustikin sitä, että miksi tällainen porukka asuu Suomessa? Mitä he täällä tekevät? Muodostavatko he turvallisuusuhan Suomelle? Viimeisimpään kysymykseen vastaa minun puolesta Saksan parlamentin puolustuskomitean puheenjohtaja Marie-Agnes Strack-Zimmermann

Tällaiset todellista sotakokemusta omaavat ihmiset – jotka mahdollisesti tappoivat muita ilman katumusta – ovat vaarallisia yhteiskunnallemme”. (19)

Ehkäpä olemme liian naiiveja, tšuhna on nenästä vedettävä, joka uskoo nyyhkytarinat, joita sille syötetään. Olisiko aika jämäköityä. Kyllä!

 

Marko

 

Lähteet:

1. https://www.washingtonpost.com/world/europe/russia-white-supremacist-terrorism-us/2020/04/11/255a9762-7a75-11ea-a311-adb1344719a9_story.html 

2. https://uawire.org/russian-mercenary-who-fought-in-donbas-killed-in-libya 

3. https://www.expressen.se/gt/militarutbildades-i-ryssland-precis-fore-bombdaden/ 

4. https://www.focus.de/politik/ausland/rechtsextreme-lager-deutsche-neonazis-ueben-terrorkampf-in-sankt-petersburg_id_12067019.html 

5. https://www.counterextremism.com/threat/russian-imperial-movement-rim/report 

6. https://www.counterextremism.com/threat/russian-imperial-movement-rim/report 

7. http://anton-shekhovtsov.blogspot.com/2015/09/russian-fascist-militants-give-money-to.html 

8. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009701271.html 

9. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009511795.html 

10. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009511795.html 

11. https://www.youtube.com/watch?v=1JTaLq1F_ek 

12. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009511795.html 

13. https://kohudosentti.blogspot.com/2014/12/dnr-taistelee-suomalaisissa.html

14. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009701271.html 

15. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009701250.html 

16. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009701250.html

17. https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000009701250.html 

18. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009511795.html

19. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000009511795.html 

Olen myös hyödyntänyt Informnapalmin katsausta venäläisistä yksityisistä palkkasotilasyhtiöistä kuin myös Robert Lansing Instituten julkaisemia äärioikeistoa ja venäläistä ekstremismiä käsitteleviä artikkeleja (1 ja 2) sekä sosiaalisen median tilejä kuin myös ukrainalaisen Myrotvorets Centerin kokoamaa aineistoa.

Teemaan liittyy myös blogini ”Ne ’tavalliset venäläiset’ sotimassa Venäjän riveissä”.


#StandWithUkraine 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.