keskiviikko 6. joulukuuta 2023

Tuhottu Venäjän maavoimien T-72B3 Helsingissä – ei unohdeta Ukrainaa

 

(kuulemme myös vatnikin ulinaa Kansalaistorilla)

Kun Kansalaistorille Helsinkiin tuotiin nähtäville Ukrainassa, Kiovan lähistöllä 31. maaliskuuta 2022 tuhottu Venäjän maavoimien T-72B3 taistelupanssarivaunu, alkoi myös eräänlainen kissa ja hiiri -leikki Suomessa asuvien venäläisten, kaksoiskansalaisten ja mahdollisesti myös heidän suomalaisten tukijoidensa kanssa, heidän yrittäessä muokata näytteille tuodusta taistelupanssarivaunusta omanlaista Ukrainassa kaatuneiden venäläissotilaiden muistomerkkiä kunnon kansalaisten pyrkiessä pitämään panssarivaunun ympäristöineen siistinä, kuten näytteilleasettajat eli Your Finnish Friends ry ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry olivat toivoneen. Palaan myöhemmin tähän kissa ja hiiri-leikkiin, alkuun muutama sana ja kuva Kansalaistorilla esillä olevasta taistelupanssarivaunusta.

Dmitryvkan kylässä, Kiovan länsipuolella, 31. maaliskuuta 2022 tuhottu Venäjän maavoimien T-72B3 taistelupanssarivaunu Helsingissä. 













Kansalaistorilla trailerilla ”lepäävä” Venäjän maavoimien T-72B3 tuotiin Suomeen Virosta, jossa on ollut näytteillä Viron sotamuseossa. Suomessa kyseinen taistelupanssarivaunu esiteltiin suurelle yleisölle juhlavassa avajaistilaisuudessa marraskuun 18. päivä, jossa yleisölle lausuivat sanansa Nadia Federova ja Vassili Goutsoul Ukrainalaisten yhdistys Suomessa sekä Kasper Kannosto Your Finnish Friends yhdistyksestä ja Ukrainassa Kansainvälisessä legioonassa vapaaehtoisena palvellut Ralf Sirén. Puheessaan Sirén kuljetti meitä historiasta tähän päivään; hän kertoi rintamatovereista, jotka jäivät taistelukentille ja joiden perheet eivät päässeet hautaamaan rakkaitaan. Hän totesi, että Suomen itsenäisyystaistelua ja nyt Ukrainassa käytävää sotaa yhdistää yhteinen asia – taistelu kotimaansa itsenäisyydestä, lasten ja oman tulevaisuuden puolesta. Puheessaan Sirén muistutti myös meitä suomalaisia varautumisen tärkeydestä: Si vis pacem, para bellum!

Ennen Suomea kyseinen ”tankinraato” kiersi Baltian maat päätyen lopulta esille Viroon. Baltian alueella, pääasiassa paikalliseen venäläisvähemmistöön kuuluvat koettivat omia tuhotun panssarivaunun muistomerkiksi, jossa muistella Ukrainassa kaatuneita venäläissotilaita tai Venäjän imperialistisia pyrkimyksiä. Rinnastivatpa jotkut Venäjän sotimisen Neuvostoliiton taisteluun natsismia vastaan, mikä kertoo omaa karua kieltään venäläistaustaisten kotoutumisesta vuosikymmenten kuluessa Baltian alueelle. Panssarivaunun saapuessa kierroksellaan Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan, sen lähelle sijoitettiin ”kukille, kynttilöille ja neuvostonostalgialle”-kyltillä varustettu roskis. Lopultakaan ei siis mikään yllätys, että olemme nähneet Suomessa samaa käytöstä maassamme asuvien venäläisten, kaksoiskansalaisten ja heidän suomalaisten tukijoidensa taholta. Olen joutunut seuraamaan viimeisen vuosikymmenen kuluessa venäläistaustaisten henkilöiden käyttäytymistä aivan riittämiin, joten tällainen käyttäytyminen, jossa he ensin provosoivat muita toimimalla ohjeiden vastaisesti (kuten Helsingissäkin on nähty) ja sitten uhriuttamalla itsensä, kun heitä muistutetaan ohjeista, ei ole mikään yllätys. Ollakseni rehellinen, olisin yllättynyt, mikäli mitään demonstraatioita Suomessa ei olisi tehty mutta toisaalta vastenmielisellä tapaa yllättävää on se, että erilaisia demonstraatioita ja näytöksiä kukkien ynnä Yrjön nauhojen muodossa on nähty aivan viimeisille päiville asti.

Mutta voimmeko odottaa muutakaan, kun tiedämme millaisia Venäjän imperialististen pyrkimysten tukijoita Suomessakin asuu ja kun Venäjän Helsingin-suurlähetystö lähetti Suomen ulkoministeriölle nootin panssarivaunun esilletuonnin tähden, ja kun samalla venäläismediat kertovat vääristelevää propagandistista tarinaa tapahtumista tuhoutuneen taistelupanssarivaunun ympäristössä. Tarinaa, jossa ”pääkaupungin asukkaat ovat tuohtuneita kyynisestä” Venäjän vastaisesta kampanjasta, vaikka todellisuudessa kampanjan taustalla on pienehkö venäläistaustaisten aktivistien ja heidän tukijoidensa joukko, valtaosan suomalaisista ollessa kiinnostuneita tuhoutuneen venäläispanssarin esilletuonnista ja suhtautuen siihen myönteisesti allekirjoittaneen lailla. Laura Halminen perkaa tätä venäläistaustaisten aktivistien toimintaa läpi havainnollistavien esimerkkien avulla twiittiketjussaan 19. marraskuuta 2023.

Kuvakaappaukset Laura Halmisen twittertililtä.
















Venäläisten asemaa ei myöskään paranna lainkaan se, että samana päivänä, kun tuhoutunut Venäjän maavoimien kaartin 5. panssariprikaatin vahvuuteen kuulunut T-72B3 taistelupanssarivaunu tuotiin esille Helsinkiin, vain parin sadan metrin päässä ”vaununraadosta”, eduskuntatalon portailla, oli protestoimassa suurehko joukko Suomessa asuvia venäläisiä tukijoineen eteläisten raja-asemien sulkua vastaan.* Kyseisen päivän jälkeen olemme nähneet Suomessa useita Suomessa asuvien venäläisten protesteja rajan sulkua vastaan – samalla innolla he eivät ole osoittamassa mieltä Venäjän tuhoamissotaa vastaan. Huomioitavaa näissä protesteissa ja venäläisten että heidän tukijoidensa kommenteissa on se, etteivät he osoita syyttävällä sormella Venäjän hallintoa vaan Suomea ja maamme viranomaisia, aivan kuin kyse olisi yksipuolisesta toiminnasta, jonka ainoa tarkoitus on kiusata Suomessa asuvia venäläisiä tai heidän suomalaisia sukulaisiaan/ perheenjäseniään. Heidän purkauksia lukiessa tuntuu kuin Venäjän sota Ukrainassa olisi yksi asia, Venäjän hybridisota Suomen rajoilla toinen ja Suomen omat toimet näistä erillinen tapahtuma, joihin Venäjä ei ole millään muotoa syyllinen. Merkittävää on se, että tästä yhtälöstä venäläiset pyrkivät häivyttämään sodan Ukrainassa kokonaisuudessaan, josta seuraa se, että kuilu ns. tavallisten venäläisten ja vaikkapa suomalaisten välillä kasvaa kaiken aikaa suuremmaksi heidän eläessä aivan eri maailmassa kuin me, puhumattakaan ukrainalaisista, joita venäläisten maanmiehet tappavat mitä erilaisimmin keinoin jok’ikinen päivä ja jota tuhoutunut Venäjän maavoimien panssarivaunu Helsingissä omalta osaltaan ilmentää.

Edellinen ei suinkaan tarkoita sitä, että kaikki ”tavalliset venäläiset” pyrkivät unohtamaan Venäjän imperialistiset pyrkimykset, jota brutaali sota Ukrainassa ilmentää. Olemme nähneet viime aikoina lukuisten, Suomessa vuosia asuneiden venäläisten, osoittaneen tavalla tai toisella tukea tai ymmärrystä Venäjän sotatoimille Ukrainassa. Tähän joukkoon kuuluu myös sellaisia venäläistaustaisia henkilöitä, joita poliitikkomme ovat kuvailleet länteen integroituneiksi ja jonka yleistettiin tarkoittavan samalla Venäjän hallinnon vastustajia. Helmikuun 24. 2022 muutti näiltäkin osin paljon, se auttoi meitä ymmärtämään sen, että venäläisten keskuudessa imperialistisilla pyrkimyksillä on hyvinkin laaja kannatus, pyrkimysten yhdistäessä ideologisesti erilaisia ryhmiä.  

Suomessa asuvat venäläiset ja heidän tukijansa protestoivat eteläisten raja-asemien sulkua vastaan eduskuntatalon edustalla marraskuussa 2023. 



















Suomessa asuvat venäläiset tukijoineen kampanjoivat aktiivisesti sosiaalisessa mediassa Suomen ja Yhdysvaltojen kahdenkeskistä puolustusyhteistyösopimusta (Defence Cooperation Agreement, DCA) vastaan, kuin myös rajojen sulkua vastaan. Nämäkin kampanjat vahvistavat tunnetta siitä, ettei huomattava osa Suomessa asuvista venäläisistä kykene asettumaan suomalaisten, puhumattakaan ukrainalaisten asemaan. Sen sijaan itsensä he näkevät uhreina, osan viedessä tulkinnan niinkin pitkälle, että näkevät kaikki tällaiset toimet osoituksena maassamme vallitsevasta russofobiasta – jota eräät Venäjälle työskentelevät suomalaiset ruokkivat.

























Minä puolestani haluan lausua kiitokset Ukrainalaisten Yhdistykselle Suomessa ja Your Finnish Friends yhdistykselle, että tuhottu vaunu saatiin nähtäville Helsinkiin, muistuttamaan meitä edelleen jatkuvasta Venäjän tuhoamissodasta Ukrainassa!


























Tuhottu Venäjän maavoimien T-72B3 taistelupanssarivaunu matkaa pian takaisin Viroon, mutta tankkikeräys on käynnissä vielä 12. joulukuuta 2023 saakka. Ukrainaa ja ukrainalaisia ei saa unohtaa!

 

Слава Україні!

 

Marko 

 

Lähteinä käytetty muun muassa Ylen uutisia 1 ja 2; VOA Newsin uutista Baltian tapahtumista; Laura Halmisen sekä Kasper Kannoston X-twiittiketjuja sekä Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry:n ja Your Finnish Friends ry:n sosiaalisen median tilejä.

Ohjeet tankkikeräykseen:

https://x.com/FinnishRy/status/1731406109796143289

https://x.com/UkrAssocInFinn/status/1731723302433861960

*: Hallitus teki 16. marraskuuta 2023 päätöksen sulkea neljä eteläisintä raja-asemaa (Vaalimaan, Nuijamaan, Imatran ja Niiralan raja-asemat) 17. ja 18. marraskuuta välisenä yönä henkilöliikenteeltä. 18. marraskuuta 2023 nähtiin Helsingissä ensimmäinen Suomessa asuvien venäläisten ja heidän tukijoidensa mielenosoitus rajan sulkua vastaan, seuraavana päivänä vastaava mielenilmaus nähtiin Lappeenrannassa


 #StandWithUkraine


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.