torstai 18. tammikuuta 2024

Ukrainan ja ukrainalaisten tukemisesta ja auttamisesta: pienistä puroista kasvaa lopulta iso virta

 

Venäjä on käynyt koko Ukrainaan kohdistunutta hyökkäyssotaa pian kahden vuoden ajan – Itä-Ukrainassa on sodittu Venäjän aloittamaa sotaa kohta jo vuosikymmen. Venäjän laajan hyökkäyssodan ensimmäisen vuosipäivän jälkimainingeissa kirjoitin Ukrainan ja ukrainalaisten avustamisesta. Kyseistä tekstiä olen muokannut muutaman kerran mutta katson, että nyt on muokkaamisen ja päivittämisen sijaan parempi kirjoittaa kaikki uusiksi alusta loppuun. Tämä kirjoitus on laadittu tavallisille ihmisille, josta johtuen kiinnitän huomioni sellaisiin avustamisen muotoihin, jotka eivät vaadi merkittäviä henkilökohtaisia uhrauksia. En siis anna vinkkejä siihen, kuinka värväytyä Ukrainaan sotimaan hyökkääjää vastaan. Asia, jota minulta on tiedusteltu silloin tällöin, jolloin olen antanut ohjeeksi kääntyä Ukrainan suurlähetystön puoleen tarkempien ohjeiden saamiseksi.

Ensinnä on todettava, että Venäjän aloitettua monen rintaman hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuussa 2022, minut yllätti suomalaisten halu auttaa ukrainalaisia ja osallistua ukrainalaisten tukemiseen. Koskapa Suomi on yhdistysten luvattu maa, maahamme on myös perustettu lukuisia yhdistyksiä auttamaan Ukrainaa ja ukrainalaisia. Yksityisten kansalaisten ja yhdistysten rinnalla moni yritys otti hyvinkin näkyvää roolia ukrainalaisten tukemisessa. Niin hienoa kuin se olisikin huomioida seikkaperäisesti kaikki nämä toimijat, on tämä sula mahdottomuus tukijoiden ja avustajien monilukuisen joukon tähden. Kirjoituksessani huomio kohdistuu tarkemmin muutamiin toimijoihin, mutta heidän lisäksi mahdutan kirjoitukseeni muutamia yleisluonteisia ”Tuen ukrainaa!”-linkkejä.

Tuhottu Venäjän maavoimien T-72B3 taistelupanssarivaunu esillä Helsingissä muistuttamassa Ukrainan tuen tarpeellisuudesta.













Kirjoituksessani jätän huomiotta myös sellaiset isot toimijat, kuten Kirkon ulkomaanavun ja Suomen Punaisen Ristin, jälkimmäisen siksi, koska Ukrainassa Kansainvälinen Punainen Risti on joutunut ikävään välikäteen sen Venäjällä toimivan organisaation kerätessä avustuksia, joita on toimitettu Ukrainassa sotineiden venäläisten perheille. Kansainvälinen Punainen Risti ei suinkaan ole ainoa globaali järjestö, jonka maine on ryvettynyt Venäjän toimien seurauksena vuonna 2014 alkaneen sodan aikana. Venäjän strategiana on ilmi selvästi ollut käyttää hyväksi omien tavoitteidensa saavuttamiseksi kansainvälisiä organisaatioita ja niiden painoarvoa, vaikka itse millään muotoa sitoudu sopimuksiin, jotka on ratifioinut. Kansainvälisen Punaisen Ristin ohella Yhdistyneet kansankunnat ja ETYJ ovat päätyneet Venäjän pelinappuloiksi, joiden seurauksena niiden painoarvo on laskenut hyvin useiden silmissä.

On luonnollista, että ensimmäisenä nostan suuresta avustajien joukosta esiin Suomessa asuvien ukrainalaisten vuonna 1997 perustaman yhdistyksen – Ukrainalaisten yhdistys Suomessa, kyseessä on rekisteröity yhdistys eli ry. (1) Yhdistyksen kotisivuilta löytyy linkkikokoelma eri avustusmahdollisuuksista, joista uys.fi-verkkosivu on erittäin hyödyllinen, josta löytyy ohjeet, kuinka lahjoittaa tavaraa toimitettavaksi Ukrainaan. Yhdistyksen kotisivulta on myös suora linkki autaukrainaa.fi-verkkosivulle. Sivustolta löytyy muun muassa käytännöllinen (päivittyvä) lista, johon on koottu hyvin yksityiskohtaista tietoa millaista avustustavaraa kyseisenä hetkenä Ukrainassa tarvitaan. Verkkosivuilta löytyy myös infopaketti yrityksille, siitä kuinka niiden on mahdollista auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia.

Varustelekan verkkosivuilta löytyy kohta UKK Ukraina eli Usein kysytyt kysymykset: Ukraina, jossa he käyvät läpi erilaisia avustusväyliä suositellen siinä sivussa hyödyntämään Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n avustuskanavia. (2) Varustelekan UKK Ukraina -verkkosivulla huomioidaan myös muutamia muita Ukrainassa toimivia avustusjärjestöjä, kuten Vostok-SOS, Come Back Alive sekä ensihoitajaryhmän perustama Hospitallers, joka auttaa rintamalla haavoittuneita sotilaita ja siviileitä.

Jyväskylässä toimiva Apua Ukrainaan ry hankkii ja toimittaa varusteita lähetettäväksi Ukrainaan rintamalle ja sotilassairaaloihin sekä muille apua tarvitseville. Verkkosivuilta lainattua:

Tätä nykyä olemme keskittyneet toimittamaan rekkakuljetuksilla pääasiassa sairaalatavaraa, mutta mukana menee myös pelastuslaitostavaraa, lämmityslaitteita, juoksuhautakynttilöitä, äitiyspakkauksia, ym.” (3) He kuitenkin tähdentävät, että myös muut hyödyllisiksi katsotut merkittävät tavaraerät kelpaavat. Sairaalatarvikkeiden rinnalla heidän toinen jatkuva projekti on autojen toimittaminen Ukrainaan.

Yhdistys pyrkii tekemään avustamiskynnyksen mahdollisimman matalaksi, joten heillä on keräyspisteitä useissa kaupoissa ympäri Keski-Suomea. Lisäksi yhdistyksellä on poliisin myöntämä rahankeräyslupa (tiedot löytyvät verkkosivulta).

Ambulances for Ukraine – Ambulansseja Ukrainaan ry on suomalainen voittoa tavoittelematon järjestö, jonka tavoitteena on hankkia käytettyjä hyväkuntoisia ambulansseja Ukrainalle. (4) Yhdistys hankkii ajoneuvot Euroopan unionin alueelta, ambulanssit varustetaan asianmukaisesti ennen Ukrainaan toimittamista. Yleisimmin yhdistyksen toimittamat ambulanssit palvelevat rintamalinjojen lähellä.

Suomesta toimitetaan suoraan apua Ukrainassa, ukrainalaisten rinnalla hyökkääjää vastaan taisteleville suomalaisille vapaaehtoisille, Your Finnish Friends ry:n kautta. Verkkosivuillaan he kertovat tarinansa, josta lainaan osan:

Venäjän aloitettua hyökkäyssodan Ukrainaa vastaan 24. helmikuuta, me aloitimme kansalaiskeräyksen Ukrainan tukemiseksi. Menestyksekkään keräyksen mahdollistama ensimmäinen avustuskuljetuksemme oli motivoiva alkusykäys toiminnallemme. - - -”. (5)

Yhdistyksen toimintatavasta ja hankintametodeista:

Your Finnish Friends (YFF) tiedustelee Ukrainassa taistelevilta suomalaisilta heidän tarpeitaan ja hankkii vain sitä, mitä Ukrainassa tarvitaan. - - -”. (6) Luonnollisesti yhdistyksellä on poliisin myöntämä rahankeräyslupa.

Your Finnish Friends ry:n puheenjohtaja Kasper Kannosto on aktiivisesti nostanut esille Ukrainassa ukrainalaisten rinnalla sotineiden suomalaisvapaaehtoisten asemaa, kuinka he voivat pudota tyhjän päälle Suomeen palattuaan. (7) Hän myös muistuttaa  Ruotsissa tehdystä lakialoitteesta, jossa kartoitetaan, kuinka Ukrainassa taistelleita ruotsalaisia voitaisiin tukea. Suomessa tilanne näyttää tällä hetkellä olevan se, että Ukrainassa vapaaehtoisina taistelleet jäävät kotiin palattuaan kolmannen sektorin avun varaan.

Myös Sodan kokeneet ry:ssä ollaan aktiivisesti mukana keskustelussa sekä toiminnassa, jonka tarkoituksena on parantaa sodan kokeneiden paluuta yhteiskuntaan. Yhdistyksen toiminnan keskiössä on Tie kotiin -prosessi, joka on ”kehitetty yhteistyössä Diakonissalaitoksen psykotraumatologian keskuksen asiantuntijoiden ja sodan kokeneiden kanssa”. (8) Yhdistys ei kohdista apua yksin Ukrainassa taistelleiden vapaaehtoisten ja heidän läheisten auttamiseen/ tukemiseen, mutta nostan yhdistyksen tässä kohdin esille sen yleishyödyllisyyden tähden. Yhdistys toimii täysin lahjoitusten ja jäsenmaksujen varassa.

Toisinaan avustusprojekteissa kannattaa olla ennakkoluuloton. Tällaisena voidaan pitää viime vuonna Helsingin Kansalaistorilla nähtyä Ukrainassa tuhottua Venäjän maavoimien T-72B3 taistelupanssarivaunua ja siihen liittyvää tankkikeräystä, joka tuotti Ukrainaan ensiavun ja evakuoinnin tarpeisiin 21354 euroa ja sentit päälle. Tuhotun taistelupanssarivaunun toivat nähtäväksi Helsinkiin Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry ja Your Finnish Friends ry. Esille tuotu tuhottu taistelupanssarivaunu täytti tehtävänsä monella tapaa. Sen ohella, että tankkikeräys tuotti oikein mukavasti rahaa, tuhottu T-72B3 herätti huomiota erilaisissa medioissa – se tekee sitä edelleen, kuten olemme nähneet presidentinvaalikamppailun yhteydessä. (9 ja 10)

Suomalaisen Lion Defence Team ry:n vapaaehtoiset järjestävät sotilaskoulutusta Ukrainassa mutta sen ohella yhdistys toimittaa myös erilaisia tarvikkeita Ukrainaan, joten vaikka taistotaso tai osaaminen ei olisikaan riittävän korkealla tasolla toimimiseen kouluttajana, muuhun tukemiseen meidän kaikkien on mahdollista osallistua. (11) Yhdistys on toimittanut Ukrainaan myös materiaaliapua, kuten lämpötähystimiä, lennokkeja, joita hankintaa meidän kaikkien on mahdollista osallistua. Yhdistys tiedottaa somekanavillaan käynnissä olevista materiaaliapu-projekteista.

Suomalaisella Markus Mattssonilla on laajat verkostot Ukrainassa, joita hyödyntäen hän toimittaa säännöllisesti ja luotettavasti erilaista avustusmateriaalia Ukrainaan. Hän käyttää sosiaalisen median kanavista ainakin X:ää eli entistä Twitter, jota kautta on hän tiedottaa käynnissä olevista avustusprojekteista. (12) 

Suomalaisten ja virolaisten vapaaehtoisten perustama FinEst Volunteers toimittaa humanitaarista apua Ukrainaan sekä tukee Suomessa asuvia ukrainalaispakolaisia. Yhdistyksen perustajat ovat tehneet vapaaehtoista humanitaarista työtä ukrainalaisten auttamiseksi keväästä 2022 alkaen. Suomessa yhdistys tukee ukrainalaispakolaisia Pohjois-Savon alueella arjen asioissa, järjestäen heille myös erilaisia tapahtumia. Ukrainassa apu kohdistuu siviileille, sairaaloille sekä rintamalle. (13) Yhdistyksellä on poliisin myöntämä rahankeräyslupa.

Kirjoituksessani kohdistan pääasiallisen kotimaisiin toimijoihin lähinnä siksi, että suomalaisille on usein helpointa auttaa luotettaviksi kokemiensa suomalaisten organisaatioiden ja yhdistysten kautta. Ukrainan tapauksessa ulkomailtakin löytyy lukuisia luotettavina pidettyjä organisaatioita ja ryhmiä, jotka toimittavat – usein jopa vuosien kokemuksella – apua Ukrainaan. Ruotsalaistaustaisen Jonas Öhmanin vuonna 2014 perustama Blue/ Yellow on tällainen toimija. (14) Blue/ Yellow on toimittanut luotettavasti vuosien ajan ei-tappavaa-materiaalia ukrainalaisille, heidän taistellessa Venäjää vastaan.

Venäjän laajan hyökkäyksen alettua kanadalaistaustainen, Ukrainassakin toimittajana työskennellyt, Christian Borys aloitti yhdenmiehen kampanjan kootakseen rahaa Ukrainan tukemiseen. Tämä kampanja on kasvanut tähän päivään mennessä internetmeemin – Saint Javelin – ohella organisaatioksi, joka lahjoitti ensimmäisen vuoden kuluessa yli kaksi miljoonaa taalaa Ukrainalle sen puolustustaisteluun Venäjää vastaan. Lisäksi he tekevät tai ovat tehneet yhteistyötä useiden ukrainalaisten organisaatioiden ja toimijoiden kanssa, kuten Ukrainian World Congress, the Kyiv Independent ja United24. (15) Heidän verkkokaupan tuotteita on mahdollista tilata myös Suomeen (huom. tilaajan on huomioitava mahdolliset tullimaksut). Osa verkkokaupan tuotteista valmistetaan Ukrainassa.

Osa halunnee kohdistaa tukensa suoraan ukrainalaisten avustusorganisaatioiden kautta. Ukrainalainen Wild Hornets toimittaa rintamalle taistelussa käytettyjä FPV eli First Person View droneja, joita ukrainalaisjoukot käyttävät tehokkaasti ja toisinaan myös hyvin näyttävästi venäläisiä vastaan. (16 ja 17) Wild Hornetsin tavoin Dzyga’s Paw toimittaa joukko-osastoille suoraan erilaisia taisteluvälineitä ja korkeanteknologian tuotteita. (18) Kumpaakin edellä mainituista avustusorganisaatioista pidetään luotettavina.

FPV droonien tarve Ukrainassa on jatkuva, etenkin nyt kun Ukraina saa tarpeeseen nähden liian vähän tykistön ja kranaatinheitinten kranaatteja länneltä, jolloin erilaiset lennokit ja nelikopterit korvaavat epäsuoraa tulta monilla rintamalohkoilla.

Useilla joukko-osastoilla ja vapaaehtoisyksiköillä on tukenaan vapaaehtoisia, jotka osallistuvat avustuskeräysten organisointiin ja niistä tiedottamiseen esim. sosiaalisen median kautta. (19) Virolainen Triinu Perve (@trinzu) on kerännyt lähes 400 000 euroa lahjoituksina ukrainalaissotilaille. (20)

Kerch Bridge is on fire…  kortti tilattiin UA Postcard-palvelun kautta.













Mikäli haluat muistaa ystävääsi (tai vain itseäsi) ja tukea samalla Ukrainaa, se onnistuu helposti UA Postcard-palvelun avulla. (21) Verkkosivu on monikielinen.

Suomesta on mahdollista tehdä suoria lahjoituksia myös Ukrainaan, esim. Ukrainan asevoimilla on pankkitili, jolle on mahdollista tehdä pankkisiirtoja myös Suomesta käsin. (22) Luonnollisesti Ukrainaa ja ukrainalaisia tukee myös ukrainalaisten tuotteiden ostaminen verkosta. Posti kulkee Ukrainasta Suomeenkin, joskin tavanomaista hitaammin mutta kulkee kuitenkin. Useiden ukrainalaistuotteiden laatu on hyvä tai jopa erinomainen, eikä hintakaan aina ole päätä huimaava. Moni ukrainalaisyrittäjä ohjaa myös osan tuotoista vapaaehtoisorganisaatioille tai maanpuolustukseen tai pelastus- ja kriisinhallintatyöhön.  

Kaiken tämän jälkeen haluan kuitenkin muistuttaa lukijoita siitä, ettei avustaminen ja tukeminen vaadi suuria summia tai uhrauksia. Kenenkään ei pidä ajatella, ettei voi auttaa tai tukea, koska ei ole rahaa tai aikaa, sillä jo viestin jakaminen lisää näkyvyyttä mikä väistämättä lisää ukrainalaisten saaman avun määrää. Pienistä puroista kasvaa lopulta suuri virta!

 

Слава Україні!

 

Marko

 

Lähteet:

1. https://ukrainians.fi/fi/

2. https://www.varusteleka.fi/fi/page/usein-kysytyt-kysymykset-ukraina/73872 

3. https://www.apuaukrainaanjkl.fi/ 

4. https://www.ambulanssi.org/  (engl. https://www.ambulanssi.org/en )

5. https://www.yourfinnishfriends.org/ 

6. https://www.yourfinnishfriends.org/nain-autamme 

7.  https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/598c2a52-00e7-4dd3-bdec-4fdb5450ad17 

8. https://www.sodankokeneet.fi/1_3_tie-kotiin.html 

9. https://mil.in.ua/en/news/a-damaged-russian-tank-was-brought-to-finland-for-an-exhibition/ 

10. https://x.com/kasperkannosto/status/1746493164947484692 

11. https://liondefenceteam.com/ 

12. https://twitter.com/markus_tm 

13. https://finestvolunteers.com/

14. https://blue-yellow.lt/en/ 

15. https://www.saintjavelin.com/pages/about-us-our-story 

16. https://www.dykishershni.com/ 

17. https://x.com/nevedimka123/status/1689131233018576896 

18. https://dzygaspaw.com/ 

19. Esim. @trinzu ja @RimaFelleria19.

20. https://maaleht.delfi.ee/artikkel/120271351/eesti-naine-on-ukraina-soduritele-uksi-kogunud-pea-400-000-eurot-annetusi-raha-ei-kuku-taevast-alla-magan-oositi-mone-tunni

21. https://uapostcards.org/fi/ 

22. https://bank.gov.ua/en/news/all/natsionalniy-bank-vidkriv-spetsrahunok-dlya-zboru-koshtiv-na-potrebi-armiyi 


Tuen Ukrainaa -linkkiluettelo, jota päivitän jatkossa:

https://ukrainians.fi/fi/https://autaukrainaa.fi/https://www.apuaukrainaanjkl.fi/https://www.ambulanssi.org/https://www.yourfinnishfriends.org/https://milspec.fi/https://www.sodankokeneet.fi/https://liondefenceteam.com/https://twitter.com/markus_tmhttps://twitter.com/FinEstVolunteerhttps://blue-yellow.lt/en/https://www.saintjavelin.com/https://www.dykishershni.com/https://dzygaspaw.com/https://uapostcards.org/fi/https://twitter.com/1team1fight_orghttps://www.hospitallers.org.uk/https://savelife.in.ua/en/https://vostok-sos.org/en/https://twitter.com/rimaziuraitishttps://twitter.com/Harri_Est 

Tammikuussa 2024 toimintansa on aloittanut uusi suomalainen hyväntekeväisyysyhdistys https://twitter.com/UkrainApu, jolla on myös poliisin myöntämä rahankeräyslupa. 

Taloudellisen ja materiaalisen tuen rinnalla tärkeää on myös henkinen tuki. Se muistuttaa ukrainalaisia siitä, ettemme ole unohtaneet heitä.

Valoa Ukrainaan tilaisuus Senaatintorilla Helsingissä, 24. helmikuuta 2024.



















#StandWithUkraine 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.