sunnuntai 17. maaliskuuta 2019

Kalastelua Johan Bäckmanin verkoilla


Keväiset eduskuntavaalit lähestyvät, vaalivaikuttaminen on – aivan oikeutetusti – otsikoissa, tässä kirjoituksessa en kuitenkaan pohdiskele suuria (laajoja) teemoja vaan kohdistan katseeni yhteen operaattoriin – Johan Bäckmaniin (Йохан Бекман). Tähän, kuihtuvan, REFORMI.ME – Irti puoluevallasta! – ehdokaslistallakin hetken aikaa olleeseen operaattoriin. Kirjoituksen otsikko ”Kalastelua Johan Bäckmanin verkoilla” tulee siitä, että tässä kirjoituksessa käytän hyväkseni aiempia kirjoituksiani enemmän Bäckmanin itsensä virittelemiä verkkoja, päästäen täten itseni aiempaa helpommalla. Pyrin nostamaan esille linkkejä – yhteyksiä – antaen kuitenkin lukijan itsensä tehdä johtopäätökset yhteyksien suhteen. Toki esitän muutamia pohdiskelevia kysymyksiä, saatanpa jopa arvella jotain, mutta lukija tehkööt omat johtopäätöksensä annettujen tietojen pohjalta.

Mutta ennen kuin uppoudun näihin ”syviin vesiin” laskettuihin verkkoihin, muutama sana Johan Bäckmanin viime aikaisista Suomessa tapahtuneissa tai Suomeen kohdistuneista toimista, joissa on havaittavissa kaksi teemaa. Ensimmäisenä viime viikonloppuna pidetyt ”Hybridisodat ja Suomi -keskustelutilaisuudet” Helsingissä ja Tampereella, jotka toimivat samalla Igor Panarinin teoksen ”Hybridisodat” julkistustilaisuutena. Teoksen on suomentanut Johan Bäckmanin tuttavapiiriin kuuluva Armas Mashin. (1)

Igor Panarin ja Johan Bäckman Hybridisodat ja Suomi keskustelutilaisuudessa.

























Keskustelutilaisuuksien esiintyjäluettelo oli varsin perinteinen, te, jotka olette seurannut näiltä osin Bäckmanin toimintaa, ymmärrätte, mitä tämä ”varsin perinteinen” tarkoittaa. Lauantaina Helsingin keskustelutilaisuuden ohjelmaan kuului Igor Panarinin esiintymisen ohella ”Seitsemän tähden liikkeen” ehdokkaan Pirkko Turpeinen-Saaren esitys ”Miten NATO on muuttanut ja muuttaa Suomea”, RUFI:n puheenjohtajan Daria Skippari-Smirnovin esitys ”Venäläisten oikeudet ja informaatiosota”, tulevissa eduskuntavaaleissa ehdolla olevan Jarmo Ekmanin esitys ”Vaalivaikuttaminen - suomalaisen syvän valtion sota äänestäjiä vastaan” – pyydän kiinnittämään huomiota termiin ”syvän valtion”, mikä on suora käännös ”deep statesta”, johon salaliittoteoreetikot usein viittaavat – ”valtio valtiossa” -toimija. Lauantaina esityksen piti myös Juha Korhonen, aiheena oli ”Valtamedian valheet ja vapaiden medioiden mustamaalaaminen”. Korhonen toimi muun muassa MV-lehden päätoimittajana Ilja Janitskinin jälkeen. Kyseistä ”mediaa” käytettiin toimittajien, bloggaajien, yhteiskunnallisesti aktiivisten henkilöiden mustamaalaamiseen sekä maalittamiseen ynnä propagandistisen materiaalin levittämiseen.

















Bäckman pyrki lisäämään Hybridisodat -teoksen näkyvyyttä ja kiinnostavuutta ostetuilla twiiteillä pyrkien samalla vaikuttamaan Suomi-kuvaan. Bäckmanin "mainostwiiteissä" sosiaalisessa mediassa suoritettua tiedustelua liioiteltiin ynnä dramatisoitiin melkoisesti. Todellisuudessa toimittaja Halminen tiedusteli seuraavaa:

Hyvä @OtavanKirjat kertoisitteko mitä Suojelupoliisinkin uhaksi määrittelemän Johan Bäckmanin kustantama #propaganda tekee ylläpitämässänne Mauri Kunnaksen kirjakerhossa? Miten tällainen hakutulos on mahdollinen?

Kysymyshän oli aivan relevantti, sillä epäilemättä moni ihmetteli sitä, että mitä yhteistä Mauri Kunnaksen kirjakerholla ja Panarinin ”Hybridisodat” teoksella oikein on, siitä huolimatta, että ensin mainitussa on myynnissä myös aikuisille kohdennettuja tietokirjoja. Myös Suojelupoliisi-huomio on paikkansa pitävä. (2) Tämä Bäckmanin toiminta tulee ymmärrettäväksi, kun sen sijoittaa laajempaan asiayhteyteen – osaksi vaikuttamista ja informaatiosodankäyntiä. Tämä on osa Bäckmanin metodeja, olemattomista asioista rakennetaan laajempia kokonaisuuksia, joiden avulla pyritään rapauttamaan yhteiskunnallisia rakenteita.

Toinen on sitten vaaleihin vaikuttaminen, tällä hetkellä lähinnä näkyvämmän tuen osoittaminen Ilja Janitskinille, mutta toiminnalla on myös verhotumpi puolensa, jonka voi katsoa ulottuvan edellä mainitun Panarinin teoksen julkaisusta (teos, ajoitus ja tilaisuudet sekä verkkokampanjointi) sosiaalisessa mediassa tapahtuvaan vaikuttamiseen ja operointiin. Tällainen operointi voi pitää sisällään disinformaation jakamista, maalittamista, yhteiskunnallisen kahtiajaon lisäämistä vaikuttamisen keinoin etc. Vaalien lähestyessä toteutus voi olla aggressiivisempaa ja määrätietoisempaa vrt. nyt vallitseva hetki, jolloin esim. Facebookin ja Twitterin kautta tapahtuva vaikuttaminen on maltillista ja varsin vähäistä. Nyt on tietenkin huomioitava se, että vaaleissa Bäckmanilla on selkeästi omia ehdokkaita, ja se millaiseksi heidän suhde mediaan muodostuu, vaikuttanee myös siihen, miten ja millaisin keinoin Bäckman operoi.


Johan Bäckmanin syvissä vesissä uivilla verkoilla

Alustuksen jälkeen itse asiaan, tässä osiossa olen hyödyntänyt Facebookia, jossa olen vertaillut kahden erillisen tilin sisältöjä sekä muuta tilien aineistoa, kyseiset tilit ovat Johan Bäckman ja Йохан Бекман, jota voitaneen tilin nimeämisen - (JOHAN BÄCKMAN OFFICIAL) - perusteella pitää Bäckmanin virallisena tilinä. Sen ohella, että tilien sisällöissä on huomioitavia eroja, merkittävin ero on kuitenkin se, että tilillä Йохан Бекман on nähtävissä myös hänen kaverinsa. Tili Йохан Бекман on vain muutaman viikon ikäinen, sisällön perusteella on nähtävissä se, että kyseinen tili on se, jota Bäckman tällä hetkellä varsinaisesti käyttää, sen sijaan tilille ”Johan Bäckman” Bäckman ei ole jakanut sisältöä 8. helmikuuta jälkeen, jolloin Bäckman jakoi tiedon Veronassa avatusta Donetskin ”kansantasavallan” edustustosta. Tämän päivämäärän jälkeen kyseiselle Facebook-seinälle on tullut muutama päivitys Bäckmanin kavereilta/ kontakteilta.

Tiliä Йохан Бекман Bäckman on päivittänyt säännöllisesti, viime aikoina ”Hybridisodat ja Suomi -keskustelutilaisuudet” saivat näkyvyyttä, nyt merkittävämpi huomio on kohdistunut tuleviin vaaleihin – toistaiseksi muutama ehdokas on saanut hiukan enemmän näkyvyyttä – Ilja Janitskinin ohella Oulun vaalipiirissä ehdolla olevia Junes Lokkaa ja Tiina Wiikiä (Aito suomalainen yhteislista). ”Hybridisodat ja Suomi” Helsingin keskustelutilaisuuden osalta näkyvyyttä sai myös Seitsemän tähden liikkeen Pirkko Turpeinen-Saari sekä Kristallipuolueen ehdokkaana Itsenäisyyspuolueen listoilla oleva Jarmo Ekman.

Koska tilillä Johan Bäckman kaverilista on piilotettu, en voi verrata sitä tilin Йохан Бекман kaverilistaan. Jälkimmäisen tilin kaverilistalla on tällä hetkellä 1172 nimeä (17.3.2019), eräissä tapauksissa samalla henkilöllä on kaksi – tai useampia – tilejä, mutta tällaisten tilien (henkilöiden) määrä on kuitenkin pienehkö.

Johan Bäckmanin  Йохан Бекман -tilillä on laaja kirjo erilaisin taustoin varustettuja henkilöitä, laajasta joukosta on kuitenkin erotettavissa muutamia merkittäviä ryhmiä. Yhden huomionarvoisen ryhmän muodostavat nämä ”kansallismielisinä” itseään pitävät henkilöt, osa heistä kuuluu myös ryhmään, jotka ovat laittomasti vierailleet joko miehitetyssä Itä-Ukrainassa tai Venäjän miehittämällä Krimillä – tätä ryhmää voimme epävirallisesti kutsua ”Suomen Donetskin ’kansantasavallan’ ystävät” -ryhmäksi. Oman ryhmänsä muodostavat ulkomaalaiset, jotka työskentelevät Venäjän valtiolle tai toimillaan ovat osoittaneet työskentelevänsä Venäjälle, ajavansa Venäjän etua. Huomioitava on myös erilaisten Venäjään myönteisesti suhtautuvien liikemiesten hakeutuminen Bäckmanin kaveripiiriin, osa heistäkin kuuluu samalla johonkin toiseen ryhmään (esim. ”Suomen Donetskin ’kansantasavallan’ ystävät” -ryhmään). Omana erillisenä ryhmänä nostaisin vielä esille Perussuomalaisiin kuuluvia henkilöitä, joista osan voidaan katsoa kuuluvan puoluehierarkiassa ylemmälle tasolle.

Suurin ryhmä on tietenkin ”tavalliset ihmiset” (jätetty huomiotta), joista osa tuntenee Johan Bäckmanin muista yhteyksistä, toisaalta tähän joukkoon kuuluu myös kulttuurivaikuttajia (tai ex. kulttuurivaikuttajia), joiden aatemaailma ja julkinen esiintyminen indikoi sen puolesta, että suhtautuminen länteen on negatiivista ja vastaavasti Putinissa (laajemmin nyky-Venäjässä) nähdään jotain hyvää – tällainen on esim. kirjailija Sofi Oksasta rajusti arvostellut Jussi Parviainen. Myös viha tai läntisen ”ylivallan” voimakas vastustus voi ajaa ihmisiä Bäckmanin ”kaveripiiriin” – kenties tämä on tekijä, mikä yhdistää Kimmo Kaution Johan Bäckmaniin Kaution ”Seitsemän tähden liikkeen” ehdokkuuden ohella.

Seuraavaksi suppea kaavio, johon sijoitettu em. ryhmät Johan Bäckmanin ympärille, kuhunkin laatikkoon olen sijoittanut ko. ryhmästä muutamia esimerkkihenkilöitä, jotta lukija voi hahmottaa tarkemmin, millaisia henkilöitä ryhmät pitävät sisällään.


















Ryhmä ”’Kansallismieliset” ja pienpuolueiden edustajat” on etenkin näiden ns. kansallismielisten osalta tavanomainen – Bäckmanilla on tiedetty olevan kontakteja ”kansallismielisiin” tahoihin jo vuosien ajan. Tämä lähdeaineisto vahvistaa tätä yhteyttä, mutta samalla voidaan havaita yhteyksiä olevan runsaasti myös aggressiivisen ”kansallismielisen” liikehdinnän ulkopuolella oleviin pienpuolueisiin Kansalaispuolueesta Paavo Väyrysen Seitsemän tähden liikkeeseen ja Kommunistiseen Työväenpuolueeseen saakka. Osaa näistä kytköksistä olen tarkastellut jo aiemmin blogeissani ”’Kansallismielisten” puuhailua: vaaliliittoja ja yhteistyötunnusteluja” ja ”Neljän pienpuolueen ja liikkeen kopla – Väyrysen ”tähdistöstä” Harkimon Liikkeeseen” – toistaiseksi ainoa merkittävä muutos on Ilja Janitskinin siirtyminen Väyrysen Seitsemän tähden liikkeeseen ja sen myötä Reformin kuihtuminen lähes olemattomiin.

Johan Bäckmanilla on myös tiedetty olevan yhteyksiä sellaisiin suomalaisiin liikemiehiin, jotka suhtautuvat myötämielisesti Venäjän nykyjohtoon, ja jotka kenties ajavat sen asiaa – kuten Kyösti Kosloffin voidaan sanoa tekevän. (3) Tähän ryhmään olen myös sijoittanut Pispalan radion toimittajan Pasi Komsin, jonka nimi tuli esiin muutama vuosi sitten Love FM -radiokanavan yhteydessä. Sosiaalisen median viestinnän perusteella Johan Bäckmanilla ja Jon Hellevigillä oli taannoin konflikti, jälkimmäisen hermostuessa ensin mainittuun. (4) Herrat näyttävät kuitenkin edelleen olevan ”kavereita” keskenään.

Ryhmänä huomattavan suuri on ”Ulkomaalaiset Venäjän laskuun työskentelevät/ Venäjää tukevat henkilöt” – täsmennän, että tässä yhteydessä ulkomaalaiset tarkoittaa ei-suomalaisia, joten luonnollisesti ryhmässä on kokojoukko venäläisiä. Ryhmä koostuu poliitikoista, kuten Andreas Maurer (…); toimittajista ja propagandisteista, kuten Graham W. Phillips, Katerina Katina (News Front) ja Manuel Ochsenreiter; sekä Donetskin ”kansantasavallan” palveluksessa olevista henkilöistä, kuten ”kansantasavallan” nykyisestä ns. johtajasta Denis Pushilinista. Ryhmään kuuluu myös norjalainen Weber Rosenlund Hendrik Weber, joka on perustanut People's Diplomacy Norwayn. Hänen aikomuksena on välittää sanktioista huolimatta norjalaisille ”turistimatkoja” Venäjän miehittämälle krimin niemimaalle. (5) Joukkoon kuuluu myös Jerzy Tyc, puolalaisen pro-Venäjä-puolueen Zmianan jäsen. (6) Tyc on myös esiintynyt propagandassa puolalaisupseerina olematta kuitenkaan oikeasti sellainen. 

Suomen Donetskin ’kansantasavallan’ ystävät” -ryhmään olen koonnut henkilöitä, jotka ovat osallistuneet ”turistimatkoille” joko Venäjän miehittämälle Krimin niemimaalle tai miehitettyyn osaan Itä-Ukrainaa. Ryhmässä on myös sellaisia Suomessa toimivia aktiiveja, jotka eivät tietojeni mukaan ole osallistuneet edellä mainituille matkoille mutta ovat kuitenkin mukana aktiivisesti ”Donetskin ’kansantasavallan’ ystävät” tai RUFI:n toiminnassa, kuten Aleksandr Zhukov, joka on ollut aktiivisesti mukana ”Kuolemattoman rykmentin” marssien järjestämisessä.

Perussuomalaiset ja Venäjä – ei missään nimessä moni asettelee sanansa. En ota kantaa motiiveihin, koska ne eivät ole tiedossani, sen sijaan pohdin, että millaiset skenaariot ovat ajaneet nimetyt perussuomalaisvaikuttajat hakeutumaan Johan Bäckmanin kaveripiiriin? Ymmärrän, että puolueessa marginaalissa oleva voi – syystä tai toisesta johtuen – hakeutua Johan Bäckmanin kaveripiriin, Krimilläkin ”turistina” Bäckmanin luotsaaman ryhmän matkassa matkustellut perussuomalainen kuntavaaliehdokas Eero Hult on laskettavissa tähän kategoriaan. Mutta jos asettaisin itseni vaikkapa Matias Turkkilan tai Mikael Lithin saappaisiin, niin jos isänmaa on minulle tärkeä, siinä tapauksessa Johan Bäckman suomalaisista olisi henkilö, jota lähinnä pyrkisin välttelemään. Mikäli taas Johan Bäckman on ollut aloitteellinen, niin sellaisessakaan tapauksessa en keksi mitään syytä miksi hyväksyisin hänen ”kaverikutsun”. Onpa asetelma mikä tahansa, niin Turkkilan ja Lithin (hän toimii Jussi Halla-ahon avustajana) aivan kuten Jiri Kerosen ja Saara Huhtasaaren sijassa pysyttelisin visusti erossa Johan Bäckmanista ja hänen verkostosta mikäli aikeeni olisivat vilpittömät ja Suomen etu tärkeintä.

Bäckman ja persut ne kättä lyö.

























Muista yhteyksistä” -laatikkoon olen sijoittanut henkilöitä, joilla on läheinen yhteys Johan Bäckmaniin, vaikka eivät olekaan lähdeaineistossa mukana. Tällaisia henkilöitä ovat luonnollisesti Juha Molari, Petri Viljakainen, joukkoon voidaan myös laskea Gleb Simanov, joka oli vuosi sitten Bäckmanin vetämällä Krimille suuntautuneella ”turistimatkalla” mukana, palaten kuitenkin ennen aikojaan kotiin. Tähän ryhmään sopii sijoittaa Vastavalkeaan kirjoittaneen Kansalaispuolueen hallituksen jäsenenäkin olleen Sakari Lindenin. Samaan laatikkoon sijoitan myös RusTravel -yrityksen, jota Johan Bäckman on suositellut käytettävän viisumiasioissa, kun matkustetaan Venäjälle ja esim. ”turistimatkoille” Venäjän Ukrainalta miehittämille alueille – puhumattakaan värväytymisestä militantiksi Venäjän proxy-joukkoihin. Ote ”Sotilaspalvelus Donetskin kansantasavallan asevoimissa”:

Suosittelemme käyttämään Helsingin Tehtaankadulla sijaitsevaa Rustravel-matkatoimistoa viisumien hankinnassa: https://www.rustravel.fi/ ”. (7)

RusTravel-yrityksen taustalta löytyy Gergalon perhe, yrityksen perustaja on Oleg Gergalo, joka on toiminut myös FGUP:n* edustajana Suomessa. (8) Nyt RusTravelin johdossa Oleg Gergalon läheisiä.

Miehitetyssä Itä-Ukrainassa majailevan Janus Putkosen eli Ivan Putkovin roolia nyt ei liene tarvitse avata, sen pitäisi olla selvä kaikille Venäjän Ukrainaan kohdistuvaa propagandasotaa viime vuosina seuranneille.

Muistutan lukijoita, koska Йохан Бекман Facebook-tilillä on kavereita jo reilusti yli 1100, yllä oleva kaavio pitää sisällään vain murto-osan näistä kavereista. On myös todennäköistä, että useampikin merkittävämmäksi luonnehdittava kaveri on jäänyt huomiotta, osan olen jättänyt kaaviosta pois, koska pidän heidän roolia vähäisenä. Olen kuitenkin pyrkinyt noteeraamaan poliittisesti ja yhteiskunnallisesti merkittävämpiä kavereita mahdollisimman kattavasti, jotta lukijan on mahdollista muodostaa edes jonkin lainen kuva siitä, keitä tähän ”verkkoon” on päätynyt. Muistutan myös siitä, että joukossa on varmasti myös sellaisia henkilöitä, jotka tuntevat Bäckmanin aivan muista yhteyksistä eli jokaista kaveria ei pidä, eikä tule leimata, vain ja ainoastaan kaveruuden tähden, myös teot ja muu aktiivisuus on huomioitava. Kohtalaiseen osaan kuitenkin pätee sanonta – jos kävelee kuin ankka, ja jos ääntelee kuin ankka, niin se on


Marko


7. pdf-tiedosto ladattavissa: 
https://maanpuolustus.net/uploads/Sotilaspalvelus_Donetskin_kansantasavallan_asevoimissa.pdf
Tiedostoa jaettiin maanpuolustus.net-sivun kautta tarkoituksellisesti, koska oli vaarana, että Johan Bäckman poistaa tiedostot verkosta tai ryhtyy välittämään niitä vain sähköpostitse, joten oli oltava joku paikka ja kanava, jossa tiedot säilyvät tallessa ja ovat saatavilla.


Facebook-tilit:



*: FGUP = FGUP Predprijatije po Upravleniju Sobstvennostj eli Venäjän presidentinhallinnon ulkomaisen omaisuuden hallintayhtiö.








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.