torstai 23. toukokuuta 2019

Suomalaisdelegaatio propagandamatkalla Itä-Ukrainan miehitetyllä alueella


Suomalaisen, tällä hetkellä miehitetyssä Luhanskissa asuvan propagandisti ja uuden MV-lehden ”päätoimittajan” Janus Putkosen (Ivan Putkov) Facebook-päivityksen mukaan Itä-Ukrainan miehitetyille alueille, Luhanskiin, saapui viisihenkinen suomalaisdelegaatio 8. toukokuuta 2019 osallistuakseen ”Donbasin kevään” juhlintaan miehitetyssä Donetskissa ja Luhanskissa.

Suomalaisdelegaation jäsenistä neljä, jos laskemme Putkosen mukaan delegaatioon, toimii ja työskentelee aktiivisesti Venäjän eduksi, Johan Bäckman on toiminut Pohjois-Euroopan edustajana Venäjän presidentinhallinnon alaisessa RISI:ssä (RISS). Kaksi muuta tiedettyä delegaation aktiivista jäsentä ovat, kevään eduskuntavaaleissakin ehdokkaana ollut Jarmo Ekman – joka on aiemmin työskennellyt Donetskissa venäläisrahoitteisessa propagandistisessa ja disinformatiivisessa DONi-Newsissä Janus Putkosen alaisuudessa kuin myös toiminut alueella järjestetyissä laittomissa ”vaaleissa” ”vaalitarkkailijan” roolissa useammankin kerran. Ekmanin kanssa Suomesta alueelle matkusti myös Noora Salmio, Donetskin ”kansantasavallan” ystäviin kuuluva aktivisti. Delegaation kaikkien jäsenien nimiä ei ole julkaistu.

Suomalaisdelegaation jäseniä miehitetyssä Itä-Ukrainassa.





















Delegaation jäsenistä Johan Bäckman ja Jarmo Ekman yhdessä Janus Putkosen kanssa ovat aiempien toimiensa tähden päätyneet listalle, jolla oleviin henkilöihin Ukrainan valtio on kohdistanut sanktioita. (1) Edellä mainitun kolmikon ohella Ukraina on kohdistanut sanktiot myös Jon Hellevigiin, RUFI:n puheenjohtajaan – miehitetyllä Krimillä propagandamatkalla olleeseen – Daria Skippari-Smirnoviin sekä liikemies Kai Paanaseen ja hänen omistamansa yrityksen prokuristi venäläiseen Oleg Usatšoviin, joka on Yhdysvaltojen mukaan auttanut suomalais-venäläisiä liikemiehiä Gennadi Timtšenkoa ja Boris Rotenbergia kiertämään pakotteita. (2)


Suomalaisdelegaation ”aktivismia” Donbasin miehitetyillä alueilla

Suomalaisdelegaatio otti osaa muutamiin näkyviin, ilmeisen tarkoituksellisiin – propagandaluonteisiin – tilaisuuksiin, joihin osallistui edustajia myös muista maista. ”Voitonpäivän” paraatin ja muiden juhlallisuuksien eräänä tarkoituksena näen halun synnyttää mielikuvaa siitä, että nämä Itä-Ukrainan miehitetyille alueille Venäjän asevoimalla ja rahoituksella luodut ”kansantasavallat” olisivat toimiva ja todellinen ”valtiollinen” kokonaisuus, jota ne eivät kuitenkaan ole. Ne eivät selviä ilman Venäjän mittavaa sotilaallista voimaa ja rahoitusta. Venäjä rahoittaa alueita tällä hetkellä, todennäköisesti, yli miljardia dollaria vastaavalla summalla vuodessa (kulu ei pidä sisällään sodankäynnin kuluja).

Samaa mielikuvaa pyrkivät pitämään yllä Donetskin ja Luhanskin ”kansantasavaltojen” nimissä avatut lähetystöt eri valtioissa. Bäckmanin Facebook-päivityksen mukaan Donetskin ”kansantasavallan” ulkoministerinä esiintynyt Natalia Nikonorova kertoi Donetskissa järjestetyssä kansainvälisessä tapaamisessa maailmalla olevan jo kuusi Donetskin ”kansantasavallan” edustustoa, ja että seitsemäs avataan Turkissa. Eräs sen tavoitteista on mm. turismin edistäminen.

Tässä kohdin on syytä huomauttaa lukijoita siitä, että vaikka Bäckman mainostaa näiden edustustojen olevan virallisia, todellisuudessa niillä ei ole edustuston statusta. Suomi, eikä yksikään läntinen valtio, ole tunnustanut näitä ”kansantasavaltoja” – edes Venäjä ei ole tunnustanut niitä. Suomen Venäjän suurlähetystön lausunto aiheesta elokuulta 2015:

Donetskin kansantasavallan edustustosta

Suomalainen taho ilmoittaa toimivansa ”Donetskin kansantasavallan edustustona” tai ”Donetskin kansantasavallan suurlähetystönä” Helsingissä. Mainittua "Donetskin kansantasavaltaa" ei ole Suomen tunnustamana valtiona olemassa, eikä sillä voi olla suurlähetystöä tai muuta virallista edustustoa Suomessa. Myöskään YK, EU tai ETYJ eivät tunnusta Itä-Ukrainan separatistisia ryhmiä valtioksi.

Diplomaattinen edustusto voidaan perustaa vain diplomaattisuhteet solmineiden valtioiden välillä ja näiden molemminpuolisella suostumuksella.”

Matkalle osallistuneet suomalaisdelegaation jäsenet rikkoivat myös Ukrainan lakia, sillä Itä-Ukrainan miehitetyille alueille ei ole luvallista saapua Ukrainan ja Venäjän vastaisen, Venäjän miehittämän rajan, ei-toiminnassa olevien rajanylityspaikkojen kautta.

”Voitonpäivän” paraati miehitetyssä Donetskissa 9. toukokuuta 2019.
































Suomalaisaktivisti Noora Salmio ja unkarilainen dokumenttielokuvien ohjaaja Maya Nogradi juhlimassa ”voitonpäivää” miehitetyssä Donetskissa. Nogradille tämä ei ollut ensimmäinen vierailu Itä-Ukrainan miehitetyille alueille.

Kansainvälinen tapaaminen Donetskissa.




















Toukokuun 10. Donetskissa järjestettiin tapaaminen, ja mikäli Bäckmanin julkaisemat tiedot pitävät paikkansa, tilaisuus oli luonteeltaan kansainvälinen, sillä osallistuihan sille edustajia Suomen lisäksi muun muassa Italiasta, Ranskasta, Saksasta ja Norjasta sekä San Marinosta. Suomesta Bäckmanin ohella paikalla olivat Jarmo Ekman, joka myös esiintyi tilaisuudessa, sekä Noora Salmio.


























Johan Bäckman kaulailemassa Venäjän hallinnon työkalun, Yön susien, johtaja Alexander ”Kirurgi” Zaldostanovin kanssa. Yön sudet on levinnyt nimellä Russian Motorcyclists International (RMI) -nimellä myös Suomeen. Ensimmäiset liivit luovutettiin suomalaisjäsenille tämän vuoden tammikuussa Venäjällä.

Suomalaisdelegaation matka on saanut runsasta huomiota ymmärrettävästi Johan Bäckmanin ja Janus Putkosen eri sosiaalisen median alustoilla, kuin myös Venäjän Trolliarmeija (sensuroimaton) ryhmässä, joka moderaattoreihin kuuluu RUFI:n puheenjohtaja Skippari-Smirnov. Myös Janus Putkosen päätoimitteleman uuden MV-lehden verkkosivulla ”Donbasin kevät” on saanut runsasta huomiota, saman nimisessä raportissa Putkonen kirjoittaa myös seuraavaa:


Toivottavasti tulevaisuudessa kymmenet ja sadat, miksei myös tuhannet suomalaiset, vaikkapa sitten UMV:n lukijamatkoilla, tulisivat kohtaamaan valtamediassa vaietun ja ankarasti vääristellyn totuuden Donbassista.” (3)

Ennakoiko tämä sitä, että Putkosella on – jälleen – suunnitelmissa ”turistimatkat” Suomesta miehitettyyn Itä-Ukrainaan? Mikäli on, aiemmat muistutukseni Venäjältä Itä-Ukrainan miehitetyille alueille matkustamisen rikollisuudesta ovat enemmän kuin aiheellisia.

* * *

Näin loppuun on syytä mainita vielä se, että osallistuessaan ”Donbasin kevään” juhlintaan ja muuhun aktivismiin alueella, suomalaisdelegaatio muiden ohella tulee samalla tukeneeksi Venäjän valtion rikollisia toimia alueella. Sen ohella delegaation jäsenet ja heidän vaikutuspiirissä olevat ihmiset (ja tahot) jakavat disinformaatiota ja propagandaa levittäessään tietoa ”lähetystöistä” ja esiintyessään virallisluonteisissa tilaisuuksissa Suomen edustajina. Käynnissä olevan sodan aikana Johan Bäckman on esiintynyt Donetskin ”kansantasavallan” (ja sitä ennen Novorossijan) virallisena edustajana Suomessa ja maailmalla, esittäen samalla paikkansapitämättömiä väitteitä, joita Suomen edustajat ovat joutuneet korjaamaan. Esim. http://dnrhelsinki.com/matkustusohje -sivulla jaetaan disinformatiivista sisältöä. Toivoakseni vielä näen päivän, jolloin tämä sekalainen seurakunta joutuu vastuuseen teoistaan.

Haaveena vapaa Donbas ja Ukraina!


Marko


3. 



Kuvat Johan Bäckmanin ja Janus Putkosen Facebook-tileiltä. 







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.