lauantai 3. joulukuuta 2022

”Venäläisen maailman” lonkerot tunkeutuvat miehitettyyn Itä-Ukrainaan

 

Ukrainassa syksy on kääntymässä talveksi. Monin paikoin lämpötila on laskenut nollan alapuolelle, toisaalta maa ei vielä ole kunnolla jäätynyt, mikä tekee elon rintamalla sotilaille hyvin raskaaksi kosteuden ja kaikkialla vellovan mudan tähden – näkymät muistuttavat enemmän ensimmäisen maailmansodan vedentäyttämiä juoksuhautoja länsirintamalla kuin (kuviteltua) tämän vuosituhannen modernia sotaa näytön takaa käytynä. Samalla miehitetyssä Donetskissa asukkaat valmistautuvat jälleen yhteen talveen miehitysvallan alla. Niin, monet todennäköisesti ovat unohtaneet tyystin sen, että Venäjä on miehittänyt osia Ukrainasta jo kevättalvesta 2014 lähtien, ja Ukrainan itäosien Donbasin Venäjä on ajanut ensin kaaoksen kautta sotaan ja sitten miehitysvaltansa alle samana vuonna Krimin niemimaan miehityksen kanssa. Edessä oleva talvi on todennäköisesti raskain Itä-Ukrainan miehitetyilläkin alueilla asuville siviileille, näin myös donetskilaisille.

Miehitetty Donetsk, syystalvi 2022.*














Merkittävimpiä muutoksia aiempiin miehitysvuosiin verrattuna on se, ettei asukkaiden ole ollut mahdollista valmistautua samalla tavalla talveen kuin edellisinä miehitysvuosina. Kaupungin ruokahuolto on entistäkin riippuvaisempi Venäjästä ja kun tiedossa on se, että Venäjällä on runsaasti omiakin ongelmia useista syistä johtuen (pakotteiden vaikutusta unohtamatta), niin tämä heijastelee väistämättä Venäjän miehittämille alueille.

Kaupungin ja koko Donetskin alueen vesihuolto on aiempinakin miehitysvuosina ollut suurissa ongelmissa. Tuolloin helpotusta ongelmiin on tullut edes hiukan Ukrainan taholta sen huoltohenkilökunnan osallistuessa pohjoisen suunnalta kaupunkiin johtavien vesijohtoverkostojen huoltoon sekä Donetskin pohjoisen alueen vedenpuhdistamon ylläpitoon ja huoltoon. Nyt tätä apua ei ole saatavilla Venäjän brutaalin koko Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan myötä, eikä Venäjä itse kykene (tai halua) osallistua tarvittavassa määrin kaupungin vesihuollon ylläpitoon. Tällä hetkellä Donetskin alueen vesijohtoverkko toimii hyvin satunnaisesti ja sattumanvaraisesti, joillain alueilla vettä on saatavilla useita kertoja viikossa, useiden tuntien ajan (vesi ei kuitenkaan ole juomakelpoista, kelpaa lähinnä pyykinpesuun ja hygieniasta huolehtimiseen). Mutta Donetskissa on myös alueita, joilla vettä ei ole saatu kunnolla viikkoihin, joten nämä alueet ovat olleet tankkiautoilla toimitettavan veden varassa. Saamieni tietojen mukaan ainakin osassa Donetskin alueista myös tankkiautoilla toimitettava vesihuolto on takkuillut marraskuun puolivälin jälkeen, vain muutaman kilometrin päässä keskustasta löytyy kaupunginosia, joihin vettä ei ole toimitettu lainkaan pariin viikkoon.

Kokonaiskuvassa kiinnostavaa on se, että vaikka elämisen mahdollisuudet miehitetyssä Donetskissa ovat heikentyneet merkittävästi tämän vuoden toisella puoliskolla (ollen kuitenkin olennaisesti paremmat mitä Venäjän tuhoamissa ukrainalaiskaupungeissa), on Venäjällä käynnissä jonkinlainen ohjelma, jonka seurauksena miehitettyyn ukrainalaiskaupunkiin on siirtynyt Venäjältä huomattavia määriä siviileitä.

Useampi henkilö miehitetystä Donetskista on kuvaillut samaa, kaupunkiin on havaittu syksyn kuluessa runsaasti venäläisissä siviilirekistereissä olevia henkilöautoja sekä pakettiautoja. Kaupungissa on myös havaittu, aiempaan verrattuna, enemmän venäläisiä – kyse on nimenomaa siviileistä. On mahdollista, että siviilihavaintojen lisääntyminen on seuraus Venäjän, miehittämillään alueilla järjestämistä, näytösluontoisista propagandavaaleista, joiden jälkeen Venäjältä on lähetetty alueille siviileitä. En voi kuitenkaan varmuudella sanoa, asioiden liittyvän toisiinsa, koska kontaktimme Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla ovat tavallisia ihmisiä, jotka olosuhteiden pakosta jäivät alueille ja jotka eivät enää jaksa seurata Venäjän nimeämän ”paikallishallinnon” disinformatiivista viestintää.

Pysyväluonteiseen muuttoon viittaa myös se, että asuntokauppa Donetskissa on vilkastunut siinä määrin, että ainakin tietyillä alueilla kaupungissa asuntojen hinnat ovat nousseet. Ostajat (tai heidän edustajansa) tulevan nimenomaa Venäjältä ja muualtakin kuin Ukrainan itäisimpiin osiin rajoittuvilta alueilta. Tämä antaisi ymmärtää, että Venäjällä luodaan kuvaa Ukrainalta miehitettyjen alueiden liittämisen siihen olevan pysyvä ratkaisu, jonka avulla ihmisiä saadaan houkuteltua muuttamaan alueelle. Siihen en ota kantaa, onko muuttajilla suurikin mahdollisuus vaikuttaa siihen, muuttaako Ukrainalta miehitetyille alueille vaiko ei. Vuodesta 2014 käynnissä olleen sodan aikana Venäjältä on siirretty myös pakolla ihmisiä Itä-Ukrainan miehitetyille alueille – aiheesta seuraavaksi hiukan lisää.

Vähintäänkin vuoden 2014 lopulta lukien Venäjältä on muuttanut ja pakkomuuttanut siviilejä Donetskiin – pakkomuuttaneiden joukossa on kodittomia ja muulla tavalla syrjäytyneitä, joita venäläisviranomaiset ovat siirtäneet Donetskiin ja muualle Itä-Ukrainan miehitetyille alueille. Kukaan tuskin tietää tähän joukkoon kuuluvien todellista lukumäärää, tai sitä, kuinka moni heistä lopulta jäi alueelle. Osaa on todennäköisesti myös houkuteltu värväytymään miehitetyille alueille perustettuihin paikallispuolustusjoukkoihin (ts. aluepuolustusprikaatit) – tähän viittaavat muutamat miehitetystä Donetskista saadut havainnot.

Donetskin alueella kaupunkiin muuttaneita ja/ tai Venäjältä pakolla siirrettyjä on sijoitettu asuntoloiden ohella takavarikoituihin huoneistoihin. Myös erilasten oppilaitosten ja instituuttien asuntoloihin (ukr. Гуртожиток ven. Общежитие) on sijoitettu Venäjältä muuttaneita tai pakkosiirrettyjä siviilejä. Tällaisesta on konkreettinen havainto vuodelta 2018 Donetskista vul. Ionovan ja vul. Kuibyshevan alueelta, jossa sijaitseviin asuntoiloihin sijoitettiin kymmeniä Venäjältä muuttaneita/ siirrettyjä, joukossa on lähteideni perusteella todennäköisesti myös sotilashenkilöstöä. Osa asuntoloiden huoneistoista oli tyhjillään, osasta asukkaat pakotettiin muuttamaan pois – räikeimmillään heidät heitettiin kadulle.

Meidän on muistettava, että Donetsk päätyi tosiasiallisesti miehityshallinnon (ts. Venäjältä johdetun hallinnon) hallintaan keväästä 2014 alkaen, lopullisesti kesän koitettua. Hyvin pian tämän jälkeen sain ensimmäiset luotettavat viestit Donetskista, joissa kerrottiin ja kuvailtiin, kuinka miehitetyn kaupungin ns. viranomaiset pelottelivat kaupungista poistuvia/ pakenevia asukkaita asuntojen ja omaisuuden takavarikoinneilla. Pelotteluun he turvautuivat toistuvasti tulevina vuosina.

Jo saman kesän (v. 2014) aikana venäläisille verkkosivuille ilmaantui vuokralle asuntoja Donetskista, monissa tapauksissa asuntojen ja kiinteistöjen oikeat omistajat saivat tietää rikollisesta toiminnasta. Heillä ei kuitenkaan ollut mahdollisuutta puuttua asiaan, koska näillä laittomuuksilla oli miehitysalueiden silloisen hallinnon hyväksyntä. Osa tyytyi myymään asunnon nimellisestä hinnasta päästäkseen siitä eroon. Tämä toiminta miehityshallinnon taholta kohdistui etenkin sellaisiin henkilöihin, jotka olivat muuttaneet miehitetyiltä alueilta vapaan Ukrainan puolelle (ja joilla ei ollut Donetskissa ketään luotettavia henkilöitä tai sukulaisia valvomassa omaisuuttaan).

Donetskissa ja todennäköisesti muillakin alueilla miehityshallinto on myös lahjoittanut takavarikoituja kiinteistöjä ja asuntoja ”ansioituneille” henkilöille. Muun muassa sotarikoksiin syyllistyneelle, pommi-iskulla lokakuussa 2016 likvidoidulle Arseni ”Motorola” Pavloville oli lahjoitettu asunto(ja) miehitetystä Donetskista. (1 ja 2) Niin ikää sotarikoksiin ja sotavankien nöyryyttämiseen syyllistynyt (entinen kauppakeskusvartija) Mihail ”Givi” Tolstykh kaappasi itselleen huoneistoja miehitetyn Donetskin ja Makiivkan alueilta. Tämäkin komentaja likvidoitiin vuosia sitten (helmikuussa 2017). (3)

Kiinnostavaa kokonaiskuva huomioiden on se, että miehitetyn Donetskin lisäksi myös Venäjän brutaalissa sodassa tuhoamassa ja nyttemmin miehittämässä Mariupolissa on havaittu epätavallisen paljon Venäjän rekistereissä olevia henkilöautoja ja muita siviiliajoneuvoja. Miehitysviranomaisten mukaan kyseessä ovat kaupunkia kunnostavat rakennusmiehet, jota selitystä läheskään kaikki paikalliset (Venäjän miehittämillä alueilla asuvat) eivät pidä uskottavana. Venäjä kun toteuttaa ”uudisrakentamista” vain muutamien kortteleiden alueella koko kaupunkialueella. Niillä, joilla venäläiset kierrättivät myös ulkomaalaisia propagandamedioiden edustajia kesällä. Tähän joukkoon kuului heinäkuussa miehitetyssä Itä-Ukrainassa vieraillut Leena Hietanen, joka raportoi vierailustaan alueella myös Johan Bäckmanin Youtube-kanavalla. (4) Keskusteluissa esille on noussut ikävämpikin vaihtoehto, Venäjä siirtää kaupunkiin tarkoituksellisesti kansalaisiaan pyrkiäkseen muuttamaan pysyvämmin alueen väestöpohjaa. Tätä vaihtoehtoa tukee myös se, että samalla Venäjä on jatkanut kaupungin asutetunkin rakennuskannan tuhoamista, ajaen näin asukkaita talven alla taivasalle – Venäjän pyrkimyksenä on todennäköisesti, olosuhteita kurjistamalla, pakottaa asukkaat muuttamaan sen tuhoamasta kaupungista pois.

Hietasen propagandaterveiset Mariupolista suomalaisyleisölle.












Näyttää siltä, että Venäjän toiminta Itä-Ukrainassa on (ainakin vielä) kaksisuuntaista, samalla kun alueen ukrainalaisperäisen väestöä on pakotettu liikkeelle ja heitä on pakkosiirretty jopa hyvinkin kauas kotiseuduiltaan, Venäjän pyrkimyksenä on houkutella kansalaisiaan muuttamaan alueelle. Tässä kohdin huomautan lukijaa, että oma lukunsa Venäjän rikollisten toimien keskellä ovat lasten pakkosiirrot ja adoptoinnit Venäjälle, joka toiminta alkoi laajemmassa mitassa jo ennen 24. helmikuuta 2022. Ensimmäiset orvot donetskilaislapset pakkosiirrettiin viikkoa ennen offensiivin alkua. (5) Lasten kohdalla Venäjä on syyllistynyt lukuisiin rikkomuksiin ja rikoksiin, se on rikkonut Geneven sopimusta sodankäynnin säännöistä – johon sisältyy syyllistyminen sotarikokseen, se on rikkonut lapsen oikeuksien sopimusta. On todennäköistä, että Venäjä on syyllistynyt myös rikokseen ihmisyyttä vastaan pakkosiirtäessään, ja lukuisissa tapauksissa ryöstäessään valtiojohtoisesti, lapsia Venäjälle. 

Orpolapset Donetskista odottavat pakkosiirtoa Venäjälle – tätä on Eurooppa 2022.











Tässä kirjoituksessa jätän Venäjän miehittämän Krimin niemimaan huomiotta, johtuen osaltaan siitä, etteivät kaikki Itä-Ukrainan havainnot päde siellä (esim. miehitetyltä Krimin niemimaalta miehittäjän turvallisuusorganisaatioiden edustajat ovat ryhtyneet realisoimaan ”omaisuuttaan”) – osan kuitenkin pätiessä, mutta miehitetyllä niemimaalla Venäjän on ryhtynyt näihin toimenpiteisiin jo vuosia sitten (esim. kehottanut asukkaitaan muuttamaan niemimaalle ja eräissä tapauksissa siirtänyt heitä miehittämälleen niemimaalle).

* * *

Oma lukunsa Venäjän miehittämillä alueilla on kollaboraattorinen toiminta, jossa paikalliset ryhtyvät laajaankin yhteistyöhön miehittäjän kanssa. Kollaboraattorinen toiminta, johon liittyy miehittäjän taholta pakottamista, on luonnollisesti ymmärrettävämpää kuin täyteen vapaaehtoisuuteen perustuva toiminta. Itsellenikin aiheesta on kertynyt havaintoja ja tietoa vuosien ajalta, tuoreimpien havaintojen ollessa Venäjän aloittaman laajan hyökkäyssodan alun jälkeiseltä ajalta.

Tuoreimmat havainnot (luotettavista lähteistä saadut tiedot) ovat toistaiseksi sen verran sensitiivisiä, ettei niitä ole turvallista käsitellä julkisuudessa – ei blogissakaan. Kollaboraattoriseen toimintaan on ryhdytty vapaaehtoisesti Venäjän Ukrainalta 24. helmikuuta jälkeen miehittämillä alueilla niinkin myöhään kuin kesän lopulla. Toiminnalla on saatettu vaaraan suoraan satoja siviilejä, välillisesti (perheenjäsenet huomioiden) merkittävästi suurempi joukko miehitetyillä alueilla asuvia ukrainalaisia.

Venäjä on tukeutunut Ukrainassa asiamiehiin, ennalta sijoitettuihin operaattoreihin ja kollaboraattoreihin vuosien ajan – sotilaallisten operaatioiden tarkastelun näkökulmasta toiminta alkoi jo ennen Krimin niemimaan miehityksen aktiivista vaihetta. Verkostoja luotiin ja valmisteltiin (paikoin näkyvästikin) jopa vuosia ennen otollista hetkeä. (6) Ja jos olemme tarkkoja, samankaltaista toimintaa kohdistuu Suomeenkin ja vielä ennen 24. helmikuuta moni suhtautui tähän hyväntahtoisesti naureskellen pitäen sitä lähinnä pienimuotoisena puuhasteluna (jollaisena sitä Ukrainassakin vuosien ajan pidettiin). Ukrainan osalta tällä hetkellä aktiivisia toimia on mahdollista tarkastella turvallisesti vasta tulevaisuudessa, sitten kun Venäjä on nujerrettu ja ajettu miehittämiltään alueilta pois.

 

Marko 

 

Lähteet:

1. https://www.theguardian.com/world/2016/oct/17/prominent-warlord-arsen-motorola-pavlov-killed-donetsk-blast 

2. https://web.archive.org/web/20190616234457/https://censor.net.ua/resonance/410986/samyyi_znamenityyi_rossiyiskiyi_terrorist_chem_izvesten_i_pochemu_byl_ubit_arsen_pavlov 

3. https://www.rferl.org/a/ukraine-donetsk-separatis-leader-givi-killed/28297344.html 

4. Johan Bäckman Official Youtube-kanava.

5. https://twitter.com/Mariia_Zolkina/status/1495160334990127107

6. http://anton-shekhovtsov.blogspot.com/2016/01/how-alexander-dugins-neo-eurasianists.html 

Merkittävimmät lähteet ovat kontaktimme Ukrainalta miehitetyille alueille. Turvallisuussyistä he pysyvät nimettöminä tässäkin kirjoituksessa.

*: Osakuva marraskuussa 2022 ТРУХA English julkaisemasta kuvasta.

#StandWithUkraine 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.