torstai 14. heinäkuuta 2022

Lännen valemediat vierailemassa Venäjän miehittämillä alueilla

 

Joukko eurooppalaisia propagandisteja on vieraillut (on edelleen) Venäjän valtion organisaatioiden kustantamalla matkalla Venäjän miehittämän Itä-Ukrainan alueella – tähän joukkoon kuuluu ainakin yksi suomalainen, aiemminkin miehitetyssä Itä-Ukrainassa vieraillut, Leena Hietanen.

Kuvakaappaus Johan Bäckman Official YouTube-kanavalta.












Kuten yllä olevasta kuvakaappauksesta voi päätellä, Hietanen raportoi matkastaan (säännöllisesti) Johan Bäckmanin YouTube-striimissä. Hietasen raportointi alkoi jo Rostov-na-Donussa – Venäjällä, ennen saapumista sen miehittämille (ja brutaalisti tuhoamille) alueille Ukrainassa.

Hietasen mukaan matkalle osallistuu nelisenkymmentä* vasta- ja vaihtoehtomedioiden sisällöntuottajaa, käytännössä kyse on propagandisteista, jotka ovat syystä tai toisesta johtuen ajautuneet työskentelemään Venäjän puolesta. Leena Hietanen on tunnettu ja tiedetty pitkänlinjan kremliini, jonka kädenjälkeä on muun muassa Viron kylmä sota pamfletti keväältä 2008. Pamfletissa Hietanen väitti Viron käyttävän kansalaisuuspolitiikkaa venäläisiä vastaan apartheid-tyyppisenä sortopolitiikkana, jota oikeutetaan ”miehitysmyytillä”. Hietanen ei myöskään hyväksy Viron Neuvostoliiton-kauden nimittämistä miehitykseksi.

Hietanen pyrki myös Euroopan parlamenttiin vuonna 2009 vasemmistolaisen Suomen Työväenpuolueen STP:n-listoilta. Hietasessa näyttää yhdistyvän perinteinen laitavasemmistolaisuus ja nyky-Venäjän varaukseton ihailu, jossa Venäjän imperialistiset (kansoja tuhoavat) toimet hyväksytään siinä missä vastaavat toimet länsimaiden toteuttamina tuomitaan hyvin jyrkästi. Ihailun mennessä jopa niin pitkälle, että Venäjän propagandarummun tahtiin paukutetaan pöytään ydinasekortteja ja nauraen kerrotaan Venäjän pyyhkivän vastustajansa kartalta.

Muistamme, että tämä ei kuitenkaan ole Leena Hietaselle ensimmäinen ”keikka” miehitettyyn Itä-Ukrainaan. Heinäkuussa 2016 hän osallistui Suomesta kootun ryhmän propagandamatkalle miehitettyyn Donetskiin ja Donbasiin. Tuolloin matkan organisoinnista vastasi kaksikko Johan Bäckman ja Janus Putkonen, joka oli tuolloin työskennellyt jo vuodenpäivät miehitetyssä Itä-Ukrainassa. Kyseisen matkan jälkeen Suomesta järjestettiin vielä kaksi propagandamatkaa miehitettyyn Itä-Ukrainaan ja yksi Venäjän miehittämälle Krimin niemimaalle, keväällä 2018. (1)

Hietanen viides vasemmalta.











Leena Hietanen vieraili myös Moldovassa maan presidentinvaalien aikana (v. 2020), raporit reissusta hän kirjoitti ainakin Janus Putkosen päätoimittelemaan MV-lehteen sekä Kansan Ääneen. Samalle reissulle piti osallistua myös Bäckmanin lähipiiriin kuuluvan Jarmo Ekmanin, hänen matkansa tyssäsi Chisinaun kansainväliselle lentokentälle, josta hänet käännytettiin paluulennolle ja takaisin Minskiin, Valko-Venäjälle. (2)

Jarmo Ekman työskenteli pidemmän aikaa Janus Putkosen alaisuudessa Donetskissa, miehitetyssä Itä-Ukrainassa disinformaation ja erilaisten raporttien tuottajana. Hänelle langetettiin henkilökohtaisia sanktioita Ukrainan hallinnon toimesta keväällä 2019 toimimisestaan venäläistaustaisten ryhmien organisoimien, miehitetyssä Itä-Ukrainassa järjestettyjen, laittomien ”vaalien” ”tarkkailijana”. (3)

 

Hietanen miehitetyssä Itä-Ukrainassa kesällä 2022

Kuten aiemmin viittasin, Leena Hietasen mukaan matkalle osallistuu 50 vasta- ja vaihtoehtomedioiden sisällöntuottajaa (lue: propagandistia). Länsijengissä, jollaiseksi Hietanen kuvaa ryhmää, on disinformaation tuottajia Hietasen lisäksi ainakin Virosta, Latviasta, Liettuasta ja Belgiasta sekä Georgiasta. Ryhmään kuuluu myös saksalaisia ja ranskalaisia, joiden Hietanen arvelee asuvan pysyvästi Venäjällä.

Rostov-na-Donusta ryhmän matka vei bussikuljetuksella Venäjän vast’ikää miehittämiin Sjevjerodonetskin ja Lysytšanskin kaupunkeihin, Ukrainan Donbasin alueella ja sieltä seuraavana päivänä Venäjän tykistöllään ja ilmaiskuillaan tuhoamaan Mariupoliin.

Bäckmanin Tube-kanavalla Hietanen muistutti heidän olleen Mariupolissa Venäjän puolustusministeriön matkalla. Tuhotussa Mariupolissa heille esiteltiin ”rakennusprojektia”, jossa kaupunkilaisille rakennetaan uusia asuntoja. Parempi lienee, etten tässä yhteydessä edes kommentoi tämän tarkemmin tällaisen näytösluontoisen rakennusprojektin perimmäistä tarkoitusta. Tämän jälkeen heidät vietiin seuraamaan miinanraivausta Mariupolissa. Kyllä, se on varma, että Mariupolin alueella on tuhansia räjähtämättömiä ammuksia ja miinoja, mutta – venäläisten toimintaa seuranneena – epäilen, että kyseessä oli lähinnäkin demonstratiivinen näytös, jonka Venäjän puolustusministeriö järjesti. Sen mitä olen Venäjän toimista 24. helmikuuta jälkeen lukenut, niin miinojen ja ammusten raivaus ei ole ollut heidän prioriteettilistalla korkealla, tai jos ollutkin, on tehtävään käytetty miehitetyn paikkakunnan siviilejä.

Hietasen olemus videolla paljasti kuitenkin sen, että Mariupolissa hän on nähnyt ja kokenut sellaista, jossa on päätynyt epämukavuusalueelle – ehkäpä ruumiiden löyhkän haisteleminen (jota hän kuvaili), ei ollutkaan niin mukavaa. Mutta jäipä hänelle aikaa harmitella, ettei kiireisestä aikataulusta johtuen päässyt Mariupolissa uimarannalla käymään. Mariupolista ryhmän matka jatkui miehitettyyn Donetskiin, josta Hietanen raportoi Bäckmanin seuraajille hotellin aulasta.

Kuvakaappaus Johan Bäckman Official YouTube-kanavalta. Kuvassa miehitetyn Donetskin nukkehallitsija Denis Pushilin.



















Itse asiassa kiinnostavinta raportointiosuudessa oli Johan Bäckmanilta päässyt ”lipsahdus” kuvaillessaan Venäjän ilmatorjunnan tehokkuutta Donetskissa. Hän kertoi ilmatorjunnan pudottaneen hyökkäyssodan aikana ukrainalaisten ampuman ballistisen OTR-21 Totška-U ohjuksen, ja ohjuksen kappaleiden (ja ilmeisesti räjähtämättömän taistelukärjen) osuneen kaupungin alueelle. Ymmärtääkseni Bäckman tarkoittaa tässä kohdin maaliskuussa tapahtunutta Totška-U ohjuksen pudottamista, jolloin ohjuksen kappaleita ja taistelukärki putosi Donetskin keskustan tuntumaan. Välikohtauksessa menehtyi myös lukuisia siviilejä.

Venäläismediat kuin myös propagandamediat syyttivät tuolloin Ukrainaa Donetskin pommittamisesta, (4) samaan aikaan paikallisten epäillessä ilmatorjunnan pudottaneen ohjuksen, jonka kohteena olisi ollut jokin Donetskin itä- tai kaakkoispuolella sijainneista Venäjän maavoimien joukko-osastojen tukikohdista. Venäjän 24. helmikuuta alkaneen, Ukrainaan kohdistuneen laajan offensiivin, ensimmäisten viikkojen kuluessa se tulitti Donetskin itä- ja kaakkoispuolelta kohteita Ukrainassa OTR-21 Totška-U ohjuksilla. Venäjän ohjusisku Kramatorskiin huhtikuun 8. päivä toteutettiin juuri tältä maantieteelliseltä alueelta ja käytettynä asejärjestelmänä oli nimenomaa OTR-21 Totška-U ohjus. Ohjushyökkäyksessä menehtyi 59 evakuointia odottanutta siviiliä (joukossa seitsemän lasta) vammautuneiden määrän noustessa yli 110:een.

Raporttien perusteella vaikuttaa siltä, että niin Hietanen kuin myös Bäckman uskovat lännen olevan matkalla kohti tappiota, että olemme jo alistuneet häviöömme. Hietanen tuntuu myös olevan varma siitä, että Eurooppa romahtaa, ja että jossain vaiheessa Venäjä ja Venäjää tukeneet saavat oikeutta –

Ei tässä väärällä puolella olla, kyllä jossain vaiheessa oikeutta saadaan”.

Näin siis ihminen ennen osallistumistaan Venäjän valtion organisoimalle propagandamatkalle Ukrainalta miehitetyille alueille, jotka Venäjä on pommituksillaan ja ”tulijyrällään” ensin tuhonnut, ja jolta alueelta satoja tuhansia ihmisiä on pakkosiirretty Venäjälle. Toivon totisesti, että te jossain vaiheessa saatte kaipaamaanne oikeutta – Haagissa.

* * *

Venäjän organisoima propagandamatka, jolle Hietanen osallistuu, on todennäköisesti matka, jolle Panu Huuhtasen oli tarkoitus osallistua. Ainakin kesäkuun alkupuolella tämä Reformi Studion sisällöntuottaja mainosti lähtevänsä pian Donbasiin juttukeikalle. Hietasen mukaan hän on ryhmän ainoa suomalainen, ja jollei Venäjän suunnitelmissa ole esitellä valloittamiaan ja tuhoamiaan alueita jatkossakin eurooppalaisille valemedioiden edustajille, jäi Huuhtanen syystä tai toisesta matkasta. Saman kohtalon koki Leena Hietasen mukaan vastamedioiden sisällöntuottajien ”supertähtiin” kuuluva Pepe Escobar.

Kuvakaappaus Panu Huuhtasen twittertililtä.












Marko 




3. president.gov.ua, s. 23.


*: venäläisten mukaan vierailijoita on sata, jonka luvun paikkansapitävyyttä Hietanen epäilee.

Lähteenä hyödynnetty myös Johan Bäckmanin YouTube-tilillä julkaistua materiaalia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.