keskiviikko 1. marraskuuta 2023

Havaintoja Venäjän Ukrainalta miehittämiltä alueilta, etelästä ja idästä

 Keltainen nauha” -liikkeen aktivistit protestoivat Donetskissa miehittäjää vastaan

Edellisestä tarkemmasta havaintokirjoituksesta Venäjän Ukrainalta miehittämiltä alueilta on vierähtänyt aikaa jo melkoinen tovi. Hiljaisuuteni ei suinkaan johdu siitä, ettei mitään olisi tapahtunut miehitetyillä alueilla tai etten ole kuullut mitään erikoisempia uutisia, asiantila on ennemminkin päinvastainen. Sensitiivisistä, sivulliset vaarantavista havainnoista olen katsonut parhaaksi olla kirjoittamatta mitään. Tässä kirjoituksessa joitain havaintoja ja kommentteja viimeajoilta Venäjän miehittämiltä alueilta – eräissä tapauksissa jätän paikkakuntatiedot mainitsematta tyytyessäni kuvaamaan tapahtuma-aluetta ”piiri” tai ”alue” tasolla. Havainnot ovat pääasiassa kahdelta Venäjän miehittämältä alueelta, Ukrainan itäosista miehitetyn Donetskin alueelta sekä etelästä miehitetyltä Hersonin alueelta.

Venäjä on painostanut jo pidemmän aikaa miehitettyjen alueiden asukkaita ottamaan Venäjän passin. Mutta erityisesti tämän vuoden puolella, talvella ja kevään koittaessa painostus muuttui entistä aggressiivisemmaksi. Tietämäni mukaan kaikilla Venäjän miehittämillä alueilla lääkärissä käynti ja reseptien kirjoittaminen sidottiin Venäjän passiin, joten useimmilla säännöllistä sairaanhoitoa tarvitsevilla tai säännöllistä lääkitystä tarvitsevilla ei lopulta ollut muuta vaihtoehtoa kuin alistua miehittäjän painostuksen edessä ja ottaa vastaan sen passi ja samalla tulla osalliseksi miehittäjän ylläpitämää propagandanäytelmää. Saamieni silminnäkijäkuvausten perusteella jokainen passin vastaanottanut joutui osallistumaan tilaisuuteen, jonka luonne on hyvin propagandistinen, jopa vastenmielinen, jossa ihmisten oli luettava ”uskollisuusvakuutus” Venäjälle. Tilaisuus kuvattiin videolle ja tapahtuma toistettiin niin monta kertaa, kunnes se tyydytti miehittäjää. Kirjoitin silminnäkijähavainnon pohjalta kuvauksen kesällä –

Tilaisuus, jossa Venäjän passi luovutettiin, oli omanlaisensa episodi – propagandistinen näytelmä, jossa ukrainalaisia nöyryytetään miehittäjän toimesta. Tuntemamme perheen aviovaimo koetti lukea ”uskollisuusvakuutuksen” Venäjälle eli dokumentin, jossa passin saaja vakuuttaa uskollisuuttaan Venäjälle ja vannoo kunniansa kautta toimivansa täysin vapaaehtoisesti, niin nopeasti ja hiljaisella äänellä kuin mahdollista mutta se ei käynyt. Hänen piti lukea tämä dokumentti uudestaan niin monta kertaa, että se kelpasi näille venäläisille: se piti lukea voimakkaalla äänellä ja juhlallisesti! Tämän jälkeen heidän piti vannoa uskollisuutta Venäjän perustuslaille, joka kirjanen heille annettiin. Siinä hetkessä heidän teki mieli sylkeä kirjan päälle ja heittää se roskiin… (1)

Sairaanhoidon ja reseptilääkkeiden lisäksi lopulta myös eläkkeet ”sidottiin” Venäjän passiin. Miehittäjän ilmoituksen mukaan eläkkeet ja muut vastaavat korvaukset aiotaan maksaa vain sellaisille henkilöille, jotka ovat ottaneet Venäjän passin. Viimeisimpien etelästä (miehitetyt Zaporižžjan ja Hersonin alueet) ja idästä (miehitetty Donetskin alue) saamieni tietojen mukaan Venäjä ei kuitenkaan ole maksanut kuukausiin miehitettyjen alueiden asukkaille eläkkeitä tai mitään korvauksia. Tiedossani ei ole, onko syyskuussa järjestetyissä näytösluontoisissa ”aluevaaleissa” äänestäneille maksettu mitään korvauksia.

Venäjä on toimittanut miehitetyillä alueilla asuville ukrainalaisille Mir-maksukorttipalvelun kortteja. Kyseisen maksukorttipalvelun kautta Venäjällä kulkevat muun muassa maksettavat eläkkeet ja valtionhallinnon maksut jne. En kuitenkaan tiedä, kuinka kattava kyseisen maksukorttipalvelun verkko on Venäjän Ukrainalta miehitetyillä alueilla. Ukrainaa tukeva DumpForums-hakkeriryhmä ilmoitti lokakuun lopussa hakkeroineensa venäläisen kansallisen maksukorttijärjestelmä Mirin, ryhmä ilmoittaa ladanneensa runsaasti mielenkiintoista tietoa Mir-maksujärjestelmän palvelimilta. (2) DumpForums-hakkeriryhmä on aiemmin tunkeutunut useiden venäläisten yritysten järjestelmiin, kuten matkanjärjestäjänä tunnetun Intouristin ja vakuutusyhtiö SOGAZ Life’n.

Tilanteesta kärsivät erityisesti pienituloiset eläkeläiset, joiden ei ole mahdollista saada vaivattomasti käyttöönsä ukrainalaisilla pankkitileillä olevia varojaan. Erityisen ongelmallinen tilanne on vuodesta 2014 alkaen miehitettyinä olleiden Itä-Ukrainan alueiden asukkaille, joista huomattava osa ei ole päässyt hoitamaan koronapandemian alun jälkeen pankkiasioitaan Ukrainan kontrolloimilla alueilla. Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla ei siirrytty miehittäjän (eli Venäjän) toimesta koronapandemian jälkeen normaaliin kanssakäyntiin rintamalinjan yli ennen helmikuussa 2022 alkanutta Venäjän suurhyökkäystä.

Tarkennuksena, vuoden 2021 aikana Itä-Ukrainan sotatoimialueella olivat jotkin yksittäiset rintamalinjan ylittävät tarkastusasemat satunnaisesti toiminnassa, esim. miehitetyn Horlivkan kupeessa sijainnut Majorsken tarkastusasema oli tällainen. Silläkään ei ollut vakiintuneita aukioloaikoja (Venäjän miehittämillä alueilla) ja se saatettiin sulkea miehittäjän toimesta ilman ennakkovaroitusta ja pitää tämän jälkeen suljettuna tunneista päiviin. Tällainen miehittäjän sattumanvarainen toiminta käytännössä esti siviililiikenteen rintaman yli. Miehitetyn Donetskin kaupunkialueen rintamalinjan ylityspaikoista siviililiikenteelle ei ollut avoinna yksikään, Olenivkan kautta miehitetyille alueille päästettiin venäläisten toimesta hätäapua sekä muita avustuskuljetuksia. Nämäkin kuljetukset lakkasivat reilusti ennen vuoden 2021 loppua, jonka jälkeen miehittäjä ryhtyi rajoittamaan kaikkea ETYJ:n Ukrainan monitorointimission liikkumista rintamalinjan yli.

Kuten tiedämme (esim. käynnissä olevan Gazan sodan myötä) kansainvälisten sopimusten mukaan miehittäjänä Venäjä on vastuussa miehittämiensä alueiden väestöstä. Tätä vastuutaan se ei kuitenkaan hoida, esim. miehitetyn Donetskin alueella Venäjä on (vesihuoltoa lukuun ottamatta) sitonut jopa hätäapua, kuten elintarvikeapua, erilaisiin vastikkeellisiin toimiin, kuten ”äänestämiseen” ns. vaaleissa. Venäjän punainen risti, joka on siis osa kansainvälistä punaista ristiä, ei ole mikään itsenäinen toimija vaan se on osa Venäjän hallinnon sortokoneistoa. Se on myös osallistunut väestön pakkosiirtoihin ja lasten pakkosiirtoihin miehitetyiltä alueilta Venäjälle. Valtaosaa näistä toimista ei voi perustella hädänalaisen väestönosan suojeluntarpeella vaan kyse on väestön pakkosiirroista, useissa tapauksissa toimiin sisältyy lasten kaappaamisia Venäjälle. Venäjän punainen risti on osallistunut vastaaviin laittomiin toimiin myös miehitetyllä Krimin niemimaalla ja muilla Venäjän miehittämillä alueilla.

* * *

Venäjällä on ollut käynnissä miehitetyn Donetskin pohjoispuolella, Ukrainan hallussa olevan Avdiivkan ympäristössä, jo pidemmän aikaa operaatio kaupungin saarrostamiseksi. Offensiivi näytti maallikon silmin alkaneen hiukan yllättäen, vaikka yleisesti olikin mainittu Venäjän kokoavan joukkojaan idän miehitetyille alueille – pääasiassa kuitenkin Kupjanskin lohkolle. Edellinen ei tarkoita, etteikö Ukrainan tiedustelulla olisi ollut edes jotain käsitystä mahdollisista operaatioista alueella.

Näin jälkikäteen ajateltuna, eräät loppukesästä miehitetystä Donetskista saamani havainnot voivat itse asiassa kertoa välillisesti Venäjän valmisteilla olevasta operaatiosta. Tällaisia havaintoja ovat maininnat lisääntyneistä miespuolisten venäläissiviileiden määrästä kaupungissa. Ehkäpä kyse olikin Venäjän harhautuksesta, joukkoja siirrettiin ”siviileinä” kaupunkiin ja majoitettiin kesällä oppilaitoksiin ympäri kaupunkia? Ollessamme viimeksi yhteydessä Donetskin alueelle jokunen päivä sitten, kyselimme tilanteesta (mainitsematta mitään em. pohdinnastani) kaupungissa ja sen ympäristössä. Lähes koko ikänsä Donetskin alueella asunut henkilö kertoi ihmetellen epätavallisen runsaasta ei-paikallisten siviileiden liikkumisesta Donetskin alueella. Hän vertasi sitä kevääseen 2014, jolloin Donetskiin ilmaantui lyhyessä ajassa runsaasti ”Putinin turisteja” Venäjältä. Ikänsä alueella asuneet tunnistavat kielestä vieraat, venäjä ei ole samaa venäjää kaikkialla – puhumattakaan, että puhuisivat paikallista ”sekaleipää”, joksi Ukrainan itäosissa puhuttua ukrainan ja venäjän sekoitusta kutsutaan. Niin, ehkäpä Venäjä todellakin siirtää miehistöä hyökkäysalueille siviileinä hämätäkseen tiedustelua tai yrittäessään kätkeä joukkojen siirrot paikallisilta vastarintasoluilta. Venäjän miehittämän Itä-Ukrainan alueella vastarintatoimintakin alkaa nostaa päätään.

”Жовта Стрічка” eli ”Keltainen nauha” -liikkeen aktivistit protestoivat miehitetyssä Donetskissa miehityshallintoa vastaan. (3) 







Loppuun havaintoja etelästä, Venäjän miehittämiltä Zaporižžjan ja Hersonin alueilta, jossa Venäjä on ruvennut kiristämään paikallisia uudella tapaa. Näyttää siltä, että aiempi projekti, jossa paikallisia painostettiin ottamaan Venäjän passi on – ainakin väliaikaisesti – jäänyt taka-alalle. Nyt miehittäjän huomio kohdistuu ainakin siviiliomisteisten henkilöautojen ja pakettiautojen rekisterikilpien vaihtoon ukrainalaisista rekiasterikilvistä venäläisiin rekisterikilpiin.

Vaihdettaessa auton rekisterikilvet venäläiseen rekisterikilpeen, ajoneuvon omistajan on ehdottomasti luovutettava ukrainalaiset kilvet miehittäjälle.* Mikä herättää luonnollisesti pohdintoja siitä, että onko Venäjällä mahdollisesti jotain suunnitelmia näiden haltuun otettujen (takavarikoitujen) rekisterikilpien käytölle? Onko mahdollista, että Venäjä esimerkiksi sekoittaa rajaliikennettä lännessä ns. ukrainalaisinkilvin varustetuilla autoilla tai että se yrittää käyttää tällaisia kilpiä hämärissä operaatioissa lännessä?

Venäjä on myös ruvennut rajoittamaan siviililiikennettä osissa miehitettyä Hersonin aluetta, tällaisiin toimiin se on ryhtynyt Asovanmeren rannikolla. Maantieteellisesti samalla suunnalla, etenkin Melitopolin ja Henitšeskin välillä, miehittäjä on jatkanut linnoitustöitä sekä lisännyt sotilaiden ja muiden joukkojen määrää alueen tarkastusasemilla sekä risteysalueiden linnoitteilla.  

 

Marko

 

Kirjoituksen lähteet ovat paikallisia läheisiä ja tuttuja. Sota ja miehittäjän toiminta huomioiden, en kerro heistä mitään tarkempia tietoja. En edes asuinpaikkakuntaa tai piiriä. Muut lähteet:

1. Lainaus heinäkuussa 2023 kirjoitetusta blogista Russkij mir: uhkailua, pelottelua, nöyryyttämistä.

2. https://espreso.tv/khakeri-zlamali-sayt-operatora-rosiyskoi-platizhnoi-sistemi-mir-ta-vikrali-personalni-dani 

3. https://v-variant.com.ua/donetsk-tse-ukraina-v-okupovanomu-misti-aktyvisty-prodovzhuiut-proukrainski-aktsii-protestu/ 

*: Silminnäkijäkuvauksen mukaan venäläiset ovat rekisterikilpien suhteen jopa tarkempia mitä passien suhteen. Siinä missä monen miehitettyjen alueiden asukkaan oli mahdollista pitää itsellään Ukrainan passi (jos ymmärsivät valehdella venäläisille) joutuessaan ottamaan vastaan Venäjän passin, rekisterikilpien suhteen venäläiset ovat paljon tarkempia. Ukrainalainen rekisterikilpi on luovutettava venäläisille samalla kun venäläinen rekisterikilpi kiinnitetään autoon. Tiedossani ei ole, mitä omistajalle käy, jos autossa ei ole rekisterikilpiä ollenkaan, kun siihen kiinnitetään venäläinen rekisterikilpi.

Venäjällä oli Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla (ajallisesti ennen suurhyökkäyksen alkua) käynnissä vuosien ajan venäläistämisohjelma, jonka yksi kulmakivi oli Venäjän passien myöntäminen paikallisille. Kirjoitin aihetta sivuavan kirjoituksen syyskuussa 2020, Venäjän päämäärä – venäläistetty Donbas


#StandWithUkraine

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.