sunnuntai 1. maaliskuuta 2020

Donin operatiivinen ryhmä Ukrainan rajalla


Tämä kirjoitukseni täydentää helmikuussa aloittamaani lyhyttä blogi-sarjaa, jossa kävin läpi Venäjän asevoimien ja heidän proxy-joukkojen vahvuuksia, kalustoa sekä tukikohtia Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla sekä Rostovin alueella Venäjällä:


Tässä kirjoituksessa lyhyehkö huomio Venäjän asevoimien yksiköihin ja yhtymiin Ukrainan rajalla, etenkin Rostovin alueen Donin operatiivisella alueella, sekä Ukrainan ja Venäjän välisellä rajaosuudella Harkovan, Sumyn alueilla sekä pohjoisessa Tšernihivin alueeseen rajoittuvalla rajaosuudella, unohtamatta Venäjän miehittämää Krimin niemimaata. Kirjoituksen pääpaino on kuitenkin kaakossa, Donbasiin rajoittuvalla alueella sekä etelässä, miehitetyllä Krimin niemimaalla.


















”Pieniä vihreitä miehiä Krimillä”, kuva teoksesta: Вторжение в Украину: Хроника российской агрессии. Kuvassa olevan kuvan on ottanut Sergei Pavlov (Укринформ)  maaliskuussa 2014 Krimillä. (1)















Venäläisiä T-90A taistelupanssarivaunuja lokakuussa 2014 Luhanskin lentokentän tuntumassa, Fabrichnen alueella. (2)


Aloitan laajemmalla yleiskatsauksella karttakuvaa hyödyntäen, jonka jälkeen tarkemmin Venäjän Donin operatiiviselle alueelle keskitetyistä joukoista sekä miehitetylle Krimin niemimaalle sijoitetuista joukoista.























Yllä olevaan karttakuvaan olen merkinnyt ympyröin ja ellipsein ne alueet, joille sijoitetut joukko-osastot kykenevät vaikuttamaan (asein) Ukrainaan hyvin lyhyellä aikajänteellä, joko joukko-osaston asemapaikan (lähellä rajaa) tai aseistuksen (kaukovaikutteisia aseita, kuten Iskander-M -taktisia ohjuksia) myötä. Muistutan lukijoita myös siitä, että merkinnät eivät ole tarkkarajaisia, esim. Donin operatiivisen ryhmän ryhmitysalue ulottuu pohjoisessa Millerovoon asti, jossa sijaitsee muun muassa Venäjän ilmavoimien lentotukikohta, jota Venäjä käyttää säännönmukaisesti valvonta- ja partiolentoihin mantereelta miehitetylle Krimille tai Mustanmeren ylle.

Osassa tapauksia Venäjän asevoimien osastot muodostavat tällä hetkellä ensisijaisen uhan Valko-Venäjälle, ja vasta toissijaisesti Ukrainalle – näin on esimerkiksi Klintsyn alueelle sijoitetuilla osastoilla. Tukikohta-alueen sijainnin tähden painopiste on päätöksenteolla muutettavissa.

Venäjä on myös keskittänyt huomattavan paljon voimaa maantieteellisesti Harkovan vastaiselle alueelle Belgorod, Valiuki ja Boguchar alueille – alueelle sijoitetut yksiköt muodostavat osan 20. armeijasta, jota Venäjä ryhtyi merkittävällä tavalla laajentamaan vuoden 2013 jälkeen. Bogucharin alueelle on sijoitettu 1. kaartin panssariprikaati ja 3. mekanisoitu kivääridivisioona; Yelnyaan on sijoitettu 144. kaartin mekanisoitu kivääridivisioona.

Kurskin alueelle on myös sijoitettu 448. ohjusprikaati, jonka kalustoon kuuluvat Tochka-U -taktiset ballistiset ohjukset on tarkoitus korvata v. 2019 – 2020 Iskander-M -taktisilla ballistisilla ohjuksilla.
20. kaartin armeijan esikunta sijaitsee Moskovan itäpuolella Molinon alueella Nižni Novgorodissa, jossa sijaitsee myös merkittävä 7015. kalusto- ja materiaalivarasto.

Kurskin itäpuolelle on sijoitettuna myös 53. ilmatorjuntaohjusprikaati, jonka varustukseen kuuluva  9K37M1 Buk-M1 TELAR nro. 332 pudotti Malaysia Airlinesin lennon MH17 heinäkuun 17. päivä 2014 Itä-Ukrainan sotatoimialueella. Kyseinen prikaati kuuluu kuitenkin 1. kaartin panssariarmeijaan.

Donin operatiivisen ryhmän ja miehitetyn Krimin niemimaan ohella etelässä ja kaakossa huomioitavia joukko-osastoja on sijoitettuna Krasnodarin alueelle (48. armeija) ja siitä kaakkoon Georgian vastaiselle rajalle (58. armeija). Yksiköitä niin 48. armeijasta kuin myös 58. armeijasta on osallistunut sotatoimiin myös Ukrainassa, tai tukenut Itä-Ukrainassa käynnissä olevaa sotaa, esim. Vladikavkaziin sijoitettu 67. ilmatorjuntaohjusprikaati, jonka Buk-M1 -patteri oli sijoitettuna Kyubyshevon kylän tuntumaan Ukrainan vastaiselle rajalle heinäkuun lopusta syksyyn 2014. (3)

Krasnodarin alueella (48. armeija) on sijoitettuna Molkinon kylän luoteispuolelle myös Iskander-M -ohjusprikaati, jonka vahvuuteen kuuluu 12 kappaletta Iskander-M -laukaisualustoja. Venäjän puolustusministeriön suunnitelmissa on lisätä jokaisen Iskander-M -taktisilla ohjuksilla varustetun prikaatin vahvuutta, nostamalla laukaisualustojen määrä 12 kappaleesta 16 kappaleeseen. (4)


Donin operatiivisen ryhmän toiminta-alue

Donin operatiivisen ryhmän rungon muodostaa Venäjän eteläisen sotilaspiirin alueella 8. armeija, ryhmän toiminta-alue rajoittuu lännessä Venäjän miehittämään Venäjän ja Ukrainan väliseen rajaan sekä Itä-Ukrainan miehitettyihin alueisiin, joille on sijoitettuna 1. ja 2. armeijakunta, jotka on alistettu Novotšerkasskiin sijoitetun 12. reservin esikunnan alaisuuteen. Itä-Ukrainan miehitetyille alueille sijoitetut 1. ja 2. armeijakunta Venäjälle sijoitettuine reserveineen eivät kuitenkaan ole suorassa komentosuhteessa 8. armeijan esikuntaan – käytännössä komentosuhde on häilyvä, sen kulkiessa ennemminkin Venäjän eteläisen sotilaspiirin esikunnan tai suoraan Moskovan väliä.

Olen aiemmin käynyt tarkemmin läpi 1. ja 2. armeijakunnan varustuksen ynnä vahvuuden, joten nyt niihin ei ole lyhyttä mainintaan lukuun ottamatta syytä sen tarkemmin paneutua.

Donetskin ”kansantasavallan” alueella operoivan 1. armeijakunnan vahvuus on noin 20700 miestä, vastaavasti Luhanskin ”kansantasavallan” alueella operoivan 2. armeijakunnan vahvuus on 14700 miestä, mikä tarkoittaa miehistön kokonaisvahvuudeksi yhteensä noin 35 400 taistelijaa. 1. ja 2. armeijakunnan yksiköt ovat vahvuudeltaan 85 % miehitetyt ja 97 % varustetut (tiedot vuodelta 2019). 1. ja 2. armeijakunnan operatiivinen reservi käsittää 12500 taistelijaa.

Armeijakunnilla on käytössään kalustoa seuraavasti: taistelupanssarivaunuja 481 kpl;  rynnäkkövaunuja ja miehistönkuljetusajoneuvoja 914 kpl; tykistöä ja kranaatinheittimiä 720 kpl; raketinheittimiä 208 kpl sekä 680 erilaista ilmatorjunta-asetta (ilmatorjuntatykeistä ilmatorjuntaohjusjärjestelmiin).

Donin operatiivisen ryhmän vahvuus ja kalusto (tiedot vuodelta 2019):



lukumäärä
kokonaisvahvuus
54970+ sotilasta
panssarivaunut
770
rynnäkkövaunut ja miehistönkuljetusajoneuvot
1530
tykistö ja kranaatinheittimet
865
raketinheittimet
250
taktisten ohjusten laukaisualustat
6+
























Kahdeksannen armeijan kokoonpano käsittää muun muassa seuraavat yksiköt, Novotšerkasskiin sijoitettu 150. mekanisoitu divisioona, 39. RChB eli NBC-rykmentti, 20. kaartin mekanisoitu prikaati, Volgan varrelle sijoitettu 464. ohjusprikaati. Kahdeksanteen armeijaan kuuluu myös ilmapuolustusprikaati, tykistö- ja tiedusteluprikaati sekä elektroniseen sodankäyntiin tarkoitettuja joukkoja ja armeijan logistiikasta vastaavat yksiköt.

Armeijan operointialueella Kamensk-Šahtinskissa sijaitsee merkittäviä varikkoja sekä Venäjän asevoimien 91. reservin asevarikko/-varasto. Kaupunki on tärkeässä roolissa Venäjän asevoimien alueelle sijoitettujen joukkojen huollon ja materiaalikuljetusten kannalta, kaupungin eteläpuolelle on varastoitu muun muassa Kaukoidästä rautatiekuljetuksilla länteen siirrettyjä, ikääntyneitä, T-62M taistelupanssarivaunuja, joista osa on todennäköisesti päätynyt Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan taistelukentille.

Kamensk-Šahtinskin alue, Venäjä.

















Kahdeksannen armeijan komentajaksi nimettiin heinäkuussa 2017 kenraalimajuri Sergei Kuzovlev, joka on myös toiminut Itä-Ukrainan miehitetyille alueille sijoitettujen joukkojen komentajana syksystä 2014 talveen 2015 (noin kuuden kuukauden jakson). (5)


Venäjän miehittämä Krim

Venäjän maavoimien joukko-osastot Krimillä muodostavat 22. armeijakunnan, jonka esikunta on Simferopolissa. Loppuvuodesta 2018 22. armeijakunnan vahvuus on noin 7500 miestä, armeijakuntaa vahvistetaan par’ aikaa, mutta tämän vuoden (v. 2020) kuluessa sen vahvuuden arvioidaan nousevan yli 10 000 sotilaaseen.


















Krimin niemimaalle sijoitetun 22. armeijakunnan kalusto, osa lukumääristä syksyltä 2018.


lukumäärä
22. armeijakunnan vahvuus
7500 – 10 000 sotilasta
panssarivaunut
30+
rynnäkkövaunut ja miehistönkuljetusajoneuvot
165+
tykistö, kranaatinheittimet ja raketinheittimet
90+
S-400 ilmatorjuntaohjusjärjestelmä
16

22. armeijakunta koostuu seuraavista joukko-osastoista 126. erillinen rannikkopuolustus prikaati (esikunta Perevalne), 127. erillinen tiedusteluprikaati (esikunta Sevastopol), 8. tykistörykmentti (esikunta Simferopol), 1096. ilmatorjuntarykmentti (esikunta Sevastopol), 68. erillinen pioneerirykmentti (esikunta Jevpatoria) sekä 4. NBC rykmentti (esikunta Sevastopol).

Armeijakuntaa miehitetyllä Krimin niemimaalla tukevat ns. Krimin aluepuolustusjoukot, jotka miehittivät uudelleen Objekt 100 ”Utes” -järjestelmän tukikohdan Honcharnen lounaispuolella vuonna 2016. Järjestelmä on varustettu pintamaaliohjuksilla. Huhtikuussa 2017 4K44 ”Utes” -rannikkopuolustusjärjestelmän laukaisualustalta ammuttiin P-35 Pityorka (SS-N-3 Shaddock) pintamaaliohjus merimaaliin. (6)

Venäjän maavoimien ohella miehitetyltä niemimaalta operoi Venäjän Mustanmeren laivasto sekä Venäjän ilmavoimat, joten niemimaalle sijoitettujen venäläisjoukkojen kokonaisvahvuus – ilman FSB:tä ja muiden turvallisuuselinten joukkoja – nousee jopa yli 33 000 sotilaaseen, ja Krimin niemimaalle on sijoitettu kalustoa seuraavasti.


lukumäärä
joukkojen kokonaisvahvuus
33 000 sotilasta
panssarivaunut
40+ reservi
rynnäkkövaunut ja miehistönkuljetusajoneuvot
583
tykistö ja kranaatinheittimet
110
raketinheittimet
52
S-400 ilmatorjuntaohjusjärjestelmä
16
Bal ja Bastion-P pintamaalien torjunta
16+

Venäjä on sijoittanut niemimaalle ainakin 122 erilaista lentokonetta ja 62 helikopteria, joukossa on myös Kamov Ka-52 ja Mil Mi-28 taisteluhelikoptereita.

Venäjän Mustanmeren laivaston esikunta ja merkittävin laivastotukikohta sijaitsee miehitetyllä Krimillä Sevastopolissa, laivasto operoi niemimaalla myös Feodosijan satamasta käsin.

Niemimaalle on myös sijoitettu Mustanmeren laivaston alaisen 11. erillisen rannikkopuolustusprikaatin joukkoja, prikaatin esikunta sijaitsee Anapassa Krasnodar Kraissa Venäjällä. Prikaati on varustettu muun muassa Bal- ja K-300P Bastion-P pintamaalien torjuntaan tarkoitetuilla ohjusjärjestelmillä.

Venäjän Mustanmeren laivastosta miehitetyllä Krimillä laajemmin blogissa ”Venäjä militarisoi miehittämäänsä Krimin niemimaata”.

Ennen Krimin niemimaan miehitystä ja laitonta anneksaatiota niemimaan alueella oli Ukrainan ja Venäjän välisen sopimuksen mukaisesti sijoitettuna 12500 sotilasta, joten ei ihme, että Venäjän naapurivaltiot ovat huolissaan niemimaan militarisoinnista, johon Venäjä on ryhtynyt, kun joukkojen kokonaisvahvuus on noussut jo 33 000 sotilaaseen ja aseistusta lisätty huomattavasti. Käytännössä niemimaan alueella on usein enemmän kuin 33 000 sotilasta, koska niemimaan alueella käy säännöllisesti harjoittelemassa yksiköitä muualta Venäjältä. Lisäksi alueella toimii puolisotilaallisena turvallisuusryhmänä ns. Krimin aluepuolustusjoukot, jotka käytännössä tukevat miehityshallintoa Krimin tataarien ja muiden miehitystä vastustavien ryhmien vastaisissa kampanjoissa ja em. ryhmien terrorisoinnissa.

Myös muut Venäjän valtiolliset (turvallisuus)organisaatiot, kuten FSB, ovat sijoittaneet niemimaalle joukkojaan. FSB:n alainen Venäjän rannikkovartiosto operoi myös Kertšin satamasta käsin.


Marko

1. Вторжение в Украину: Хроника российской агрессии, kirjan kuvaliiteestä.
2. Prometheus-kustannuksen Donbas in Flames, s. 67.


Myös seuraavia lähteitä on hyödynnetty, Bellingcat, InformNapalm, Ministry of Defense of Ukraine, Liveuamap.com, Youtube, Russian Exercises -twittertiliä jne.

Karttapohjat: Google Maps, Google Earth, Mil.UA.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.