maanantai 6. heinäkuuta 2020

Kansalainen ”Zane” putinistien hyökkäyksen kohteena


MTV uutiset kuin myös Iltalehti julkaisivat uutisartikkelin suomalaistaustaisesta, Ukrainan joukkoihin värväytyneestä, ”Zanesta” – kumpikin uutisista herätti keskustelua puolesta ja vastaan eri foorumeilla, keskustelua käytiin myös uutisten tasosta, etenkin MTV:n julkaisema uutinen ”Suomalaismies sotii tarkka-ampujana Ukrainan ja Venäjän rajalla – ’Tulin tänne auttaakseni, en siksi, että haluaisin ampua ihmisiä’” (1) sai voimakasta kritiikkiä tasottomuudestaan. Kummankin uutisen kohdalla keskustelua herätti myös mahdollinen operaatioturvallisuuden vaarantuminen ja toimituksellinen vastuu, paljastettiinko liian paljon kerralla, entä annettiinko sellainen kuva tapahtumista, johon erilaisten propagandaverkostojen on helppoa tarttua. Jälkimmäiseen voidaan sanoa, että luonnollisesti Venäjän propagandaa toistavat foorumit ja mediaviritelmät tarttuivat uutiseen.

Suomalais-venäläisen yhdistyksen RUFI:n kanta suomalaistaustaisen sotilaan toimintaan on yksiselitteinen –

RuFi tekee kaikkensa, jotta tälläiset ’sotasankarit’ saisivat Suomeen palatessaan rikossyytteet”.

En lainkaan sulje pois sitä vaihtoehtoa etteivät he ryhdy sanoista tekoihin ja tee ”Zanesta” rikosilmoituksen, mikä toisaalta on – vähintäänkin – absurdia, kun huomioidaan kuinka RuFi:n johtohenkilöt ovat itse sotkeutuneet venäläispropagandan julkaisemiseen ja jakamiseen Suomessa ja osa heistä on vieraillut miehitetyn Itä-Ukrainan alueella, ja osallistuen siellä propagandistiseen toimintaan; tai kuinka Daria Skippari-Smirnov vieraili Venäjän miehittämällä Krimillä maaliskuussa 2018, osallistuen siellä yhdessä Johan Bäckmanin (ja muun delegaation jäsenten kanssa) propagandatilaisuuksiin ja omatoimiseen vaalitarkkailuun, jakaen aktiivisesti tästäkin materiaalia. Toiminnan seuraus oli se, että Skippari-Smirnoville langetettiin henkilökohtaisia pakotteita Ukrainan hallinnon toimesta. (2 ja 3) Vastaavia, henkilökohtaisia pakotteita, Ukrainan hallinto on asettanut muutamalle muullekin suomalaiselle.

Kuvakaappaus RuFi:n Facebook-sivu.

























Keskustelussa ”Zanelle” toivotaan myös mahdollisimman lyhyttä elämää rintamalla, ja se, että RuFi:n sivujen ylläpito ei moiseen puutu viikossakaan, kertoo omaa kieltään RuFi:n toiminnasta ja tarkoitusperistä – se on rakentamassa Suomeen ”venäläistä maailmaa” kaikkine ikävine piirteineen.

























MTV:n ja Iltalehden uutiset ”Zanesta” ja Ukrainan sodasta kirvoittivat myös ns. Toimittajaliiton varapuheenjohtajan propagandahyökkäykseen, ei vain ”Zanea”, vaan myös suomalaista mediaa vastaan – tavallaan nähtiin toisinto muutaman viikontakaisesta, jolloin Putkonen edellisen kerran hyökkäsi suomalaismedioiden uutisointia vastaan, suoltaen samalla Venäjän propagandaa ynnä värittynyttä ja vääristynyttä kuvaa todellisuudesta Ukrainassa. Alla kuvakaappauksina MV-lehden ”Zane” uutisointi ja aiempi hyökkäys perinteistä mediaa vastaan Ukrainan sotaa sivuavassa uutisessa. Kommenttini MV-lehdessä kesäkuun 7. päivä julkaistuun disinformatiiviseen katsaukseen: ”Toimittajaliiton varapuheenjohtaja ”puhuu” muunneltua totuutta”.

Kuvakaappaus MV-lehti.

























Kuvakaappaus MV-lehti.

























Kirjoituksessani en ryhdy korjaamaan Putkosen lukuisia disinformatiivisia ja propagandistisia väitteitä, niiden korjaaminen siirtäisi keskustelun syrjään itse aiheesta, MTV:n ja Iltalehden alkuperäisuutisoinnista ja sen nostattamasta keskustelusta.  Putkosen valheista merkittävin on kuitenkin väite siitä, ettei Ukraina sodi Venäjää vastaan – kyllä sotiin, Itä-Ukrainan miehitettyjen alueiden joukoista suurin osa on etnisesti venäläisiä ja Venäjän kansalaisia, Venäjä miehittää yli 400 kilometriä rajaa toimittaen päivittäin miehittämänsä rajan yli miehiä, materiaalia ja muuta varustusta sotatoimialueelle, Itä-Ukrainan miehitettyjen alueiden joukot ovat Venäjän asevoimiin kuuluvien upseereiden komennossa, joukoilla on mittavat huoltovarikot Venäjän puolella rajan tuntumassa (esim. Kuzminkan, Kadamovskyin ja Kamensk-Šahtinskin alueilla, joukkojen esikunnan sijaitessa Novotšerkasskissa). (4)

Jos RuFin kuin myös MV-lehden toiminta pitää sisällään epäilyttäviä piirteitä, sen ohella, että kumpikin on tahollaan kunnostautunut Venäjän totalitaarisen hallinnon tukemisessa, ei MTV omassa katsauksessaan kovinkaan paljon paremmin selvinnyt. Syystä tai toisesta johtuen artikkeli vaikuttaa hätäisesti laaditulta ja puutteelliselta, lisäksi se pitää sisällään lukuisia asiavirheitä tahi kysymyksiä herättäviä seikkoja, jotka eivät olisi saaneet päästä toimituksellisen seulan läpi, joista voimme poimia esimerkkinä seuraavan:

Zanen pataljoonan ja parikymppisen miehen oman turvallisuuden vuoksi jutussa ei paljasteta hänen tarkaa sijaintiaan Venäjän vastaisella rajalla.”

Tämä esimerkki nostattaa väistämättä mieleen sen, että toimittaja ei ole perehtynyt riittävällä tarkkuudella sotatoimialueeseen, sotaa ei siis käydä Ukrainan ja Venäjän vastaisella rajalla, vaan Venäjä ja sen varustamat proxy-joukot miehittävät osaa Itä-Ukrainasta, joten sotaa käydään Ukrainan maaperällä – paikoin varsin kaukana maiden väliseltä rajalta, josta Venäjä miehittää reilua 400 kilometriä. Vielä huolestuttavampi vaihtoehto on se, että toimittaja mieltää miehitetyn Itä-Ukrainan mielessään osaksi Venäjää.

Karttapohja: halotrust.maps.

























Eikä MTV selviydy sen paremmin infopaketin laadinnassakaan. ”Tästä on kyse” -tietoisku on kovin epätäsmällinen ilmaisultaan kuin myös aikajänteeltään, se näyttää jatkavan artikkelin viitoittamalla tiellä – kaikki on tehty vähän sinnepäin ja puutteellisesti. Puutteellisesta kokonaisuudesta nousee väistämättä mieleeni ajatus siitä, että jos ”Zanen” aikomuksena on palata Suomeen vuodenvaihteessa, niin eikö olisi ollut järkevintä laatia artikkeli vasta tuolloin, jolloin olisi vältetty mahdolliset (ja toteutuneet) uhat, alkaen henkilöllisyyden paljastumisesta ja päättyen operaatioturvallisuuden vaarantumisesta – unohtamatta sitä, että niin toimien olisi minimoitu mahdollisen propaganda-aseen antamista suomalaisille Kremlin asiamiehille.

Vaikka tämän kirjoituksen kritiikissä kohdistan huomioni pääasiassa MTV:n julkaisemaan uutiseen, myös Iltalehdessä julkaistu, laajempi ja laadukkaampi, haastattelu sortuu muutamiin puutteisiin, joista sopii mainita kuvien luokaton blurraus – haastatteluissa (MTV ja Iltalehti) julkaistujen kuvien perusteella ”Zane” oli tunnistettavissa, kutsumanimen käytön helpottaessa entisestään tunnistustyötä ja sen myötä sosiaalisen median tilien löytämistä.

Toive ”Zanen” henkilöllisyyden pysymisestä salassa ei näytä toteutuneen, ikävä kyllä paljastuminen on johtanut myös joidenkin läheisten henkilötietojen paljastumiseen – mitä tällaisessa tapauksessa pidän hyvin ikävänä asiana, koska vastapuolella (käytän tarkoituksellisesti tällaista termiä) on selkeää halua kohdistaa vainoa kohteiden läheisiinkin, nyt siitä saatettiin tehdä liian helppoa. Toivottavasti ”Zane” tai kukaan sivullinen ei joudu ongelmiin julkaistujen haastatteluiden seurauksena.


Marko




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.