torstai 18. heinäkuuta 2024

MH17: suomalaisia propagandisteja ja disinformaation levittäjiä

 

Ukrainan sotaa kesällä 2014 seuranneille heinäkuun 17. päivä on syöpynyt varmuudella mieliin, koska iltapäivällä kello 16:20;--, Schipholin kansainväliseltä lentokentältä Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut Malaysia Airlinesin Boeing 777-200ER (lento MH17) tuhoutui Ukrainan ilmatilassa, Venäjän maavoimien 53. ilmatorjuntaohjusprikaatin kalustoon kuuluneelta 9K37M Buk-M1 TELAR:ilta nro. 332 laukaistun ilmatorjuntaohjuksen pudotettua sen Hraboven kylän yllä. Putoamista seurasi totuudenetsinnän rinnalla hyökynä edennyt valheiden ja disinformaation tulva, johon ryhtyi venäläismedioiden sekä venäläisellä rahalla toimineiden propagandamedioiden rinnalla suuri joukko erilaisia vaihtoehto- ja vastamedioita ynnä hyödyllisiä idiootteja, pahantahtoisia toimijoitakaan unohtamatta.

Tässä kirjoituksessa käyn läpi suomalaisten kirjoittama ja levittämää MH17-propagandaa, joissain yksittäisissä tapauksissa huomioin myös suomalaispropagandistien yhteydet ulkomaalaisiin disinformaatioverkostoihin ja -operaattoreihin. Aloitan kirjoitukseni kuitenkin lyhyellä kertauksella tapahtumiin, jonka jälkeen siirryn tarkastelemaan suomalaispropagandistien edesottamuksia.


MH17 faktoja

Malaysia Airlinesin lento MH17 Amsterdamista Kuala Lumpuriin tuhoutui iltapäivällä 17. heinäkuuta 2014, kello 16:20:-- paikallista aikaa, kun Pervomaiskyin kylän länsipuoliselta pellolta laukaistu 9М38M1-tyyppisen ilmatorjuntaohjuksen 70 kiloinen taistelukärki räjähti yhtiölle kuuluneen Boeing 777-200ER:n – takaa katsoen – ohjaamon vasemmalla puolella. Lennon MH17 pudottanut ilmatorjuntaohjus laukaistiin 9K37M Buk-M1 TELAR:ista, nro. 332. Muun muassa Bellingcatin toimesta saatiin tulevien vuosien kuluessa selvitettyä hyvin tarkkaan kyseisen päivän tapahtumat kuten sekin, että Buk-M1 TELAR nro. 332 kuului Venäjän maavoimien 53. ilmatorjuntaohjusprikaatin kalustoon. Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudottamisen seurauksena koneen koko miehistö sekä kaikki matkustajat menehtyivät – yhteensä 298 henkilöä.

Osia 53. ilmatorjuntaohjusprikaatista oli siirretty kesäkuussa 2014 sijoituspaikaltaan Kurskin alueelta etelään, Ukrainan rajan tuntumaan, Millerovon pikkukaupungin ympäristöön Venäjällä. Heinäkuun 16.–17. päivän välisenä yönä kyseinen Buk-M1 TELAR siirrettiin Volvon vetämällä trailerilla Venäjältä Itä-Ukrainaan. Alueelle, joka tuolloin oli Venäjän lähettämien operaattoreiden ja proxy-joukkojen sekä  ns. paikallisjoukkojen hallinnassa. Kyseinen Buk-M1 TELAR toimitettiin takaisin Venäjälle aamulla 18. heinäkuuta 2014.


MH17 propagandaa

Ensivaiheessa pudotuksen jälkeen venäläismediat uutisoivat alueella pudotetun Ukrainan ilmavoimien kuljetuskoneen. (1) Totuuden paljastuttua vielä samana iltapäivänä ja iltana Venäjän tarina alkoi muuttua disinformaation ja propagandan vallatessa alaa. Venäläispropagandan levittämiseen otti osaa jo hyvin varhaisessa vaiheessa myös suomalaisia, osa suuremmalla volyymilla osan vaatimattomammalla panoksella. Venäjällä ja muissa maissa tuotetun disinformaation ja propagandan lisäksi suomalaiset julkaisivat erilaisilla alustoilla myös hyvin runsaasti itse kirjoittamaansa, omiin arviointeihinsa pohjautvaa materiaalia.










Elokuun 8. 2014 Voima-lehden verkkosivulla julkaistaan Mikael Kallavuon hyökkäys Yhdysvaltojen hallinnon Venäjään kohdistamia syytöksiä vastaan. (2) Kirjoitus oli jo tuon hetken informaatio huomioiden pullollaan disinformaatiota – hyväntahtoisina voimme kuvitella osan olevan misinformaatiota mutta joukossa on kyseinen kesä (v. 2014) tapahtumineen huomioiden myös sellaisia syytöksiä, jotka jo kirjoitushetkenä käytössä olevilla tiedoilla varustettuina olivat disinformatiivisia. Syytökset ovat pahantahtoisia ja osa niistä tukeutuu sellaisten henkilöiden lausumaan, joiden oma uskottavuus on rapautunut viimeisimpien vuosien kuluessa täysin. Kiinnostavia ovat myös esitetyt lähteistämättömät väittämät, kuten seuraava –

Mutta missä ovat todisteet? YK:lle niitä ei ole toimitettu. YK.n ihmisoikeuskomissaari Navi Pillay totesi Genevessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa, ettei hän ole saanut haltuunsa pitäviä todisteita siitä, että Venäjä olisi lähettänyt lisää Ukrainan puolelle.”

Ei nyt puututa siihen, että kirjoituksesta puuttuu ainakin yksi merkittävä sana ”Venäjä olisi lähettänyt lisää Ukrainan puolelle” – sotilaita, aseita vai jotain muuta. Kirjoitus on julkaistu Voimassa 7. elokuuta 2014, joten YK:n ihmisoikeuskomissaari on pitänyt lehdistötilaisuutensa ennen tätä, ja siihen mennessä oli jo olemassa kohtuudella todisteita siitä, että Venäjä oli lähettänyt Ukrainan puolelle lisää aseita, ammuksia, kalustoa ja miehiä. Itse asiassa tällaista keskustelua ei edes pitäisi käydä. Krimin niemimaan miehityksen kevättalvella 2014 olisi pitänyt riittää siihen, että Venäjälle langetetaan ankarat sanktiot ja sitä ryhdytään kohtelemaan sotaa käyvänä valtiona – hyökkääjänä. Kiinnostavaa on, että Voiman verkkosivuilla on julkaistu tällainen pupellus, jossa esitetyissä syytöksissä on aukkoja enemmän kuin on hyväksyttävää. Pidän hyvin todennäköisenä, että kirjoitus on vaikuttanut joidenkin tahojen suhtautumiseen Venäjän hyökkäyssotaan kesällä 2014. Se on lisännyt epäluuloa Yhdysvaltoja ja länsimaiden esittämiä todisteita kohtaan henkilöissä, jotka näkivät (tai näkevät edelleen) Noam Chomskyn kaltaiset henkilöt auktoriteetteina.

Suomeksi levitetyn MH17 propagandan alkuhetki on päivä, jona Malaysia Airlinesin lento MH17 pudotettiin. Tuolloin heinäkuun 17. 2014, Johan Bäckman blogissaan julistaa MH17 pudottajaksi ukrainalaishävittäjän. Päivitys sisältää myös muita paikkansapitämättömiksi todettuja väitteitä: ”Uudet tiedot ovat edelleen vahvistaneet epäilyä siitä, että Kiovan fasistijuntan tarkoituksena oli murhata Putin ampumalla hänen koneensa alas. Putinin kone ja malesialainen matkustajakone ovat varsinkin kauempaa katsottuna täysin identtiset ja myös lensivät lähellä toisiaan.” (3)

Kuten havaittua Suomessa MH17-denialismi (totuuden kieltäminen) sai ilmaa siipiensä alle jo hyvin varhaisessa vaiheessa. Bäckmanin ohella denialistien, myöhemmin propagandistien, ensimmäisessä aallossa oli mukana Janus Putkonen tuolloin toimittelemallaan, disinformaatio ja salaliittoteorioita jakaneella, Verkkomedia.org -verkkojulkaisullaan, jonka toimintaan Juha Leinivaara kiinnitti huomiota julkaisemassaan kirjoituksessa ”MH17 ja vastaamattomat kysymykset”. (4) Suomalaisen MH17-disinformaatiokentän näkyvät toimijat aktivoituivat jo varhaisessa vaiheessa, joukkoon liittyi elokuun alkupuolella Riikka Söyring. (5) Söyring on sittemmin tullut tunnetuksi näkyvänä ja kuuluvana Venäjän hallinnon tukijana ja hallintoa tukevan disinformaation levittäjänä. Yhtä tällaista kirjoitusta tarkastelin blogissani ”Venäjän disinformaatio ja propaganda leviää – levittäjänä Avoin Media” (julkaistu 7. huhtikuuta 2022). (6) Yhdessä Riikka Söyringin kanssa Avointa Mediaa toimittelee Johanna Lehtonen.

Muutettuaan kesällä 2015 Itä-Ukrainan miehitetyille alueille, Donetskiin, ja siirryttyään käytännössä Venäjän palvelukseen, Janus Putkonen jatkoi MH17 propagandan ja disinformaation tuottamista. Aineistoa hän jakoi useammalla kielellä venäläisellä rahalla toimivan propagandistisen DONi Newsin kautta. Putkonen työskenteli tuolloin DONi Newsin ”päätoimittajana”. Hänen roolinsa ja yhteistyönsä miehitetyn Donetskin alueen turvallisuusviranomaisten kanssa paljastui Egorova Leaksin yhteydessä. (7) Vuodon myötä kävi ilmi myös eräiden tunnettujen MH17-propagandistien yhteydenpito Putkoseen, johon joukkoon kuului hollantilainen Max van der Werff. Putkosen ja Van Der Werffin yhteistyö jatkui jollain tasolla senkin jälkeen, kun Putkonen siirtyi MV-lehden päätoimittelijaksi huhtikuussa 2019. 

Kuvakaappaus MV-lehti, 18. helmikuuta 2020.














Max van der Werffin yhdessä Yana Yerlashovan (hän on RT:n entinen ”toimittaja”) kanssa toimittama, Venäjän rahalla ylläpidetty, Bonanza Media päätyi otsikoihin syksyllä 2020. Tuolloin toimittaja Vitalii Rybak julkaisi analyysinsa, jossa hän tarkasteli Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudottamiseen liittyvän virallisen tutkinnan ympärillä toimivaa venäläismielistä disinformaatioverkostoa, johon Bonanza Media kuului. (8) Myöhemmin samana syksynä (marraskuussa 2020) Bellingcat toi julki todisteita, joiden mukaan Venäjän GRU koordinoi Bonanza Median työtä. (9) Mutta palatkaamme suomalaisen MH17-disinformaatiokentän pariin.

MH17 pudottamisesta on kulunut aikaa jo vuosikymmen, joten nykyään useimmat silloisista MH17-denialisteista ja myöhemmin suoranaisista propagandisteista on siirtynyt muiden aiheiden pariin. Toki useimmiten nämä aiheet ovat sellaisia, joissa joko hyökätään Suomea, Ukrainaa tai länttä vastaan ja myötäillään Venäjää tai jopa tuetaan sitä sen käydessä tuhoamissotaa Ukrainassa. Aiheen syväluotauksen sijan on kuitenkin hyvä palautella mieliin eräitä viime vuosikymmenen loppupuolen MH17-disinformaatiokentän muita näkyviä nimiä.

Tauno Mehtälän perustama Vastavalkea niminen verkkojulkaisu oli viime vuosikymmenen loppupuolella näkyvimpiä suomalaisia Venäjä-myönteistä disinformaatiota levittäviä alustoja. Niinpä Vastavalkea-verkkosivulla julkaistiin lukuisia spekulatiivisia ja erilaisia salaliittoteorioita viliseviä, Venäjän narratiivia toistavia kirjoituksia Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudottamisesta. Kirjoitukset olivat pääsääntöisesti toimituksen tahi muutaman vakiokirjoittajan, kuten Vesa Raiskila, nimissä julkaistuja. (10) Verkkosivuilta samainen denialismi ja suoranainen propaganda levisi lukuisille sosiaalisen median alustoille, kuten Avoin Tilannehuone – Kadonneen totuuden metsästäjät -ryhmään Facebookissa. Rysky Riiheläinen tarkasteli Vastavalkean roolia disinformaatiokentässä, laajassa kirjoituksessaan Vastavalkea on disinformaation lähde. (11) (Huom. Vastavalkea-verkkojulkaisu on sittemmin lakannut toimimasta).

Suosittuja alustoja MH17-disinformaation ja propagandan levittämiselle olivat erilaisten keskustelupalstojen ja foorumeiden, kuten Suomi24 ohella blogialustat sekä Uuden Suomen puheenvuoro-palsta, jota esimerkiksi Jukka Nieminen hyödynsi omissa – itseään toistavissa – kirjoituksissaan. Nieminen julkaisi MH17 pudottamista seuranneina vuosina vähintään kerran vuodessa kirjoituksen, jossa hän toisti samaa Ukrainaan ja länsimaihin kohdistamaansa syytöstä. Uuden Suomen puheenvuoro-palstan ohella Nieminen julkaisi kirjoituksiaan sinikivi-blogissa sekä Vastavalkeassa.

Niemisen lailla venäjämielinen ”tarinankerronta” toistui myös Risto Koivulan tuotoksissa – tai tajunnanvirrassa, kuten kirjoituksessaan ”Ukraina ampui alas Malesian MH-17-matkustajakoneen v. 2014 provokaatiomielessä?”, joka on hyvin sekava (ja raskaslukuinen) kokoelma uutislainauksia, vastauksia, olettamuksia jne. (12) Kirjoituksesta huokuu myös ajatus siitä, että Venäjä on kansainvälisen salaliiton uhri. Koivula julkaisee myös ”Hämeemmiäs”-blogia, jossa toistuvat jotakuinkin samat teemat kuin muissa hänen kirjoitelmissaan: Venäjä hyvä, länsi paha. Samaan ”syvänteeseen” upotaan salaliittoteorioita vilisevässä Havaintoja Uudesta Maailmanjärjestyksestä -blogissa, jossa julkaistiin ensimmäinen salaliittoteorioihin viittaava kirjoitus päivää MH17 pudottamisen jälkeen otsikolla ”Itä-Ukrainassa toteutettiin false-flag lentonäytös”. (13) Otsikko ”false-flag”-viittauksineen kertookin jo tekstin tasosta, jossa esiin nousi myös ”sionistinen valtaeliitti” – kumpainenkin salaliittoteoreetikkojen lempi teemoja.

Jotta emme vaeltaisi täysin menneisyydessä, poimitaan joukkoon tuoreempi Venäjän narratiivia toistava vastamedia, Naapuriseuran sanomat, jonka taustalla on vuonna 2023 perustettu Venäjä-mielinen yhdistys Naapuriseura ry. (14) Yhdistyksen perustajajäseniin kuuluvat toimittaja Mauno Saari sekä sosialidemokraattien entinen kansanedustaja ja valtiopäiväneuvos Mikko Elo. Tähän mennessä Naapuriseuran sanomat verkkojulkaisussa on viitattu muutaman kerran Malaysia Airlinesin lentoon MH17, joista ehdottomasti kiinnostavin löytyy Leena Hietasen kirjoittamasta artikkelista ”Valloittamaton Donbass”:

Pietarista löytyy Itä-Ukrainan taisteluille pyhitetty museo, jossa on paljon Nato-maiden sotasaalista. - - -

Museosta löytyy myös vuonna 2014 alas ammutun malesialaisen lentokoneen MH17-koneen osia.

’Meillä on yhteensä 1500 esinettä, joista valtaosa on arkistossa’, Vlamirov kertoo.” (15)

Jos uskomme artikkelissa esitetyn väitteen siitä, että museosta löytyy myös alas ammutun MH17:n (Boeing 777-200ER) osia, niin kyllähän tämä herättää kysymyksiä alkaen osien dokumentoinnista ja päätyen pohdintaan siitä, olisivatko ne tutkinnan kannalta merkityksellisiä. Unohtamatta sitäkään mahdollisuutta, että osien sijaan kyse onkin uhrien omaisuudesta. Luonnollisesti vaihtoehtona tulee mieleen Patrick Lancaster-tyyppinen todisteiden väärentäminen, josta huomioita blogikirjoituksessani ”Kansantasavaltalaispropagandan” rimanalitukset – eli luunkappaleita ja ”lastenvahteja” (julkaistu joulukuussa 2017). (16)

Omanlaisensa episodi MH17 propagandan ja disinformaation levittämisessä on ollut suomalaisten propagandaturistien vierailu Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla Save Donbass Peoplen Suomen osaston järjestämällä (ja Johan Bäckmanin mainostamalla) matkalla. (17) Heinäkuussa 2016 joukko suomalaisia vieraili Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudottamisen kaksivuotispäivänä seremoniassa miehitetyssä osassa Donbasia. Tuolloin matkalta Donbasiin yksi, jos toinenkin osallistuja julkaisi materiaalia erilaisille somealustoille – matkalle osallistunut Suomi Ensin!-liikkeen perustajajäseniin kuulunut Marco de Wit julkaisi myös Janus Putkosen haastattelun. Vuosien vieriessä moni kuvista ja videoita on poistettu somealustoilta julkaisijoiden tai somealustojen toimesta, Bäckmanin kohudosentti-blogista löytyy edelleen kyseisen matkan ennakkotiedotteet MH17-mainintoineen. (18) de Witin osallistuminen propagandamatkalle herätti tuolloin keskustelua (ja kirjoittelua) suomalaisen ”kansallismielisen” laitaoikeiston piirissä. Kiinnostavaa on se, että tuolloin Juha Korhosen toimittelemassa NykySuomessa-nimisessä vastamediassa julkaistiin kirjoitus, jossa sivuttiin niin de Witin Donbasin matkaa kuin myös MH17 tutkintaa. (19) Kirjoituksen perusteella olisi ollut vaikea kuvitella Korhosen itsensä ryhtyvän yhteistyöhön Bäckmanin kanssa vain paria vuotta myöhemmin. 


Suomalaiset propagandaturistit miehitetyssä Donbasissa heinäkuussa 2016.* 










Suomessa MH17-disinformaation ja propagandan levittäjinä ovat kunnostautuneet pääasiassa salaliittoteoreetikot, vastavirtaan uivat laitavasemmiston edustajat sekä osa ns. kansallismielisen liikehdinnän aktivisteista Venäjä-asiamiesten rinnalla. Eturivin poliitikoista tai yhteiskunnallisista vaikuttajista kovin harva on hypännyt denialistien kelkkaan, heitäkin kuitenkin löytyy, kuten perussuomalaisten Tom Packalén, joka kansanedustajanakin ollessaan kunnostautui myös tässä roolissa. Hän epäili hyvin pitkään Venäjän osallistumista Itä-Ukrainassa käytävään sotaan – senkin jälkeen, kun todisteita joukko-osastojen osallistumisesta oli olemassa. (20) Packalén ei myöskään uskonut Venäjän olleen syyllinen Salisburyn hermomyrkkyiskuun, jossa kohteena oli entinen venäläinen sotilastiedustelu-upseeri ja kaksoisagentti Sergei Skripal. (21) Hänen kommentointinsa huomioitiin tuolloin laajalti myös Venäjällä. Packalén ei tuolloin ollut ainoa perussuomalainen poliitikko, jonka lausunnot tai kannanotot myötäilivät Venäjää. Hän oli kuitenkin näkyvimpiä Venäjän Ukrainan sodan osuuden kiistäneistä eturivin perussuomalaisista.

Suomen ohella monesta muustakin maasta löytyi omat eturivin poliitikkonsa, jotka kiistivät Venäjän osuuden MH17 pudottamiseen tai jopa koko Itä-Ukrainassa tuolloin käynnissä olleeseen sotaan. Alankomaissa parlamentaarikko Pieter Herman Omtzigt (CDA) meni jopa vieläkin pidemmälle, hän nimittäin valeuutisten levittämisten ohella syyllistyi valetodistajan esittelyyn maan viranomaisille. (22)

Muistutan lukijoita lopuksi siitä, että etenkin sosiaalisen median alustojen kautta levitetyllä Venäjän propagandalla (jota suomalaisetkin omalta osaltaan levittivät) oli globaalit tavoitteet ja eräs tavoitteista oli saada lukijat epäilemään kaikkia uutisia:

Their goal is simple. When the public reads 20 different stories about the same news item, they no longer know which one to believe.” (23)

Tässä kuviossa merkittävimpiin toimijoihin kuului Internet Research Agency eli IRA, joka on paremmin tunnettu nimellä Pietarin trollitehdas. Suomessa tämä Jevgeni Prigožinin vuonna 2013 perustama yhtiö tuli tunnetuksi Yleisradion entisen toimittajan Jessikka Aron tutkimusten myötä. (24)

Malaysia Airlinesin lennon MH17 pudottamista seuranneiden päivien aikana IRA:n orkesteroima, Ukrainan asevoimia syyllistävä, kampanja tuotti yhteensä jopa 66 000 twiittiä. Twitterin vuonna 2018 antaman ilmoituksen mukaan, he ovat poistaneet Twitteristä yhteensä lähes 4000 tiliä, jotka linkittyivät Pietarin trollitehtaaseen. (25) Twitterin lisäksi IRA toimi myös muilla sosiaalisen median alustoilla, kuten Facebookissa ja venäläisessä Facebookin vastineessa VK:ssa (VKontakte). Sen itse tuottaman materiaalin lisäksi sen toiminta on mahdollistanut myös muiden Venäjän narratiivia toistavien viestien näkyvyyden huomattavan kasvun.

 

Marko

 

Lähteet:

1. https://tass.com/world/741164 

2. https://voima.fi/blogit/henkilokohtaista/2014/yhdysvallat-esittaa-syytoksia-ilman-todisteita/ 

3. https://kohudosentti.blogspot.com/2014/07/donetskin-tasavallan-edustuston.html 

4. https://www.skepsis.fi/lehti/2014/Skeptikko-2014-3_MH17_ja_vastaamattomat_kysymykset.pdf

5. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/riikkasoyring/173704-mh17-vahinko-suunniteltu-kohde-venalainen-kone/ 

6. https://vartiopaikalla.blogspot.com/2022/04/venajan-disinformaatio-ja-propaganda.html 

7. https://informnapalm.org/en/foreign-journalists-in-dpr/ 

8. https://ukraineworld.org/en/articles/infowatch/mh17-investigation-twitter 

9. https://www.bellingcat.com/news/uk-and-europe/2020/11/12/the-grus-mh17-disinformation-operations-part-1-the-bonanza-media-project/ 

10. https://vastavalkea.fi/?s=MH17  (Haku toteutettu 1. helmikuuta 2021, Vastavalkean verkkosivu ei ole kirjoitushetkenä [v. 2024] toiminnassa).

11. https://uusimaanpuolustus.blogspot.com/2017/06/vastavalkea-on-disinformaation-lahde.html 

12. https://www.pirkanblogit.fi/2018/risto-koivula/ukraina-ampui-alas-malesian-mh-17-matkustajakoneen-v-2014-provokaatiomielessa/ 

13. https://nwohavaintoja.blogspot.com/2014/07/ita-ukrainassa-toteutettiin-false-flag.html 

14. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e9b59d8a-5519-4a71-864a-4c4dd9de7b7c 

15. https://naapuriseura.fi/valloittamaton-donbass/ 

16. https://vartiopaikalla.blogspot.com/2017/12/kansantasavaltalaispropagandan.html 

17. https://kohudosentti.blogspot.com/2016/05/tiedote-kesamatkasta-donbassiin.html 

18. https://kohudosentti.blogspot.com/2016/05/tiedote-kesamatkasta-donbassiin.html 

19. https://nykysuomi.com/2016/10/02/lento-onnettomuustutkijoiden-avunpyynnosta-suomelle-uskomaton-sirkus-ja-lisaa-sirkusta-tiedossa/ 

20. https://www.verkkouutiset.fi/a/kansanedustaja-kaipaa-todisteita-venajan-lasnaolosta-ita-ukrainassa-24505/#6a6aad62 

21. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tompackalen/252960-kokematon-sipila-panikoi-venalaisten-syyttely-on-ennenaikaista/

22. https://www.dutchnews.nl/2017/11/omtzigt-faces-calls-to-quit-over-fake-witness-who-spoke-at-mh17-meeting/

23. https://www.malwarebytes.com/blog/news/2019/07/malaysia-airlines-flight-17-investigation-shows-russian-disinformation-campaigns-have-global-reach 

24. https://yle.fi/a/3-7804386  Jessikka Aro on käsitellyt Pietarin trollitehdasta myös teoksessaan Putinin trollit – Tositarinoita Venäjän infosodan rintamilta.

25. https://www.malwarebytes.com/blog/news/2019/07/malaysia-airlines-flight-17-investigation-shows-russian-disinformation-campaigns-have-global-reach 


Lähteinä käytetty myös Bellingcatin raportteja ja analyysejä, kuten MH17 - The Open Source Investigation, Three Years Later sekä JIT:n katsausta The criminal investigation by the Joint Investigation Team sekä kirjoitustani MH17-propagandasta helmikuulta 2021.

*: Yhden osallistujan kasvot peitetty. Kyseinen henkilö on kantanut vastuun teostaan, eikä Ukrainan valtiolla ole vaateita häntä kohtaan.


#MH17 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.