perjantai 8. heinäkuuta 2022

Kremlin propagandistit Ukrainan sodassa

 

Ennen Venäjän hyökkäyssodan laajenemista 24. helmikuuta 2022, Venäjälle työskentelevät propagandistit olivat aktivoituneet Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla. Kirjoitin havainnoistani blogin (Kremlin propagandaoperaattoreita miehitetyssä Itä-Ukrainassa), jonka julkaisin vain muutamaa tuntia ennen Venäjän hyökkäyssodan laajenemista. Nyt kun Venäjän laajentunutta hyökkäyssotaa on käyty useampi kuukausi, ilman, että Venäjä on kyennyt saavuttamaan alkuperäisiä tavoitteitaan eli Ukrainan kukistamista muutamassa päivässä (ja paraatimarssia Kiovaan), on hyvä palata näiden propagandistien toimintaan muutamien havaintojen kautta.

Talvisessa kirjoituksessani huomioni kohdistui muutamiin propagandaa ja disinformaatiota tuottaviin ja levittäviin kanaviin ja operaattoreihin, kuten ANNA Newsiin, News Frontiin ja South Frontiin sekä WarGonzoon sekä muutamiin Venäjälle työskenteleviin, länsimaissa syntyneisiin operaattoreihin, kuten Patric Lancaster ja Russell ”Texas” Bentley, en myöskään unohtanut suomalaissyntyisen Janus Putkosen vuosia jatkunutta työskentelyä miehitetyssä Itä-Ukrainassa, talvella Luhanskissa.






WarGonzo

Semyon Pegovin perustama WarGonzo-projekti kuuluu sellaisiin Venäjän propagandaääniin, joiden toimintaa voi kuvailla parhaiten, kuvaamalla niitä tiedustelu- ja turvallisuusapparaattien jatkeiksi. Pegovin projekti on kooltaan pienehkö, mutta tästä huolimatta se on ehtinyt niittää kyseenalaista mainetta toiminnallaan Venäjän sotarintamilla Syyriasta Itä-Ukrainan miehitetyille alueille, jonne Pegov tiimeineen saapui helmikuussa. Hänen matkassa on usein PMC Wagnerin taistelijoita, toisinaan ”toimittajina” esiintyen ts. he ovat sonnustautuneet varusteisiin, joissa lukee selkeästi ”press”.

Semyon Pegovin helmikuussa miehitetyn Donetskin alueella.











Saavuttuaan talvella Itä-Ukrainan miehitetyille alueille, Pegov ehti muutamassa päivässä tuottaa useita propagandistisia videoita, joihin sisältyy ”juhlintaa” Donetskin keskustassa kuin myös ”ukrainalaisprovokaation” kuvaaminen, provokaation, joka noudatti venäläisten aiemmin toteuttamien false-flag-operaatioiden kaaviota – ja paljastuikin sellaiseksi hyvin pian julkaisunsa jälkeen. (1)

Sittemmin Semyon Pegov (ja WarGonzo) on edennyt venäläisjoukkojen matkassa rintamalinjan takana Mariupoliin, josta WarGonzo julkaisi lukuisia taisteluvideoita, joista eräissä näkyy selvästi kuinka venäläiset tulittavat raskaalla kalustolla siviilikohteita, kuten kerrostaloja.

Kiinnostava oli myös Semyon Pegovin huhtikuinen vierailu Moldovasta Venäjän tuella ja avulla eronneella Transnistrian alueella. (2) Pegovin historia tuntien, ei ollut lainkaan yllättävää, että vierailun aikana Transnistrian alueella tapahtui lukuisia hämäräperäisiä räjähdyksiä ja aseellisia iskuja, joista Venäjän tukema alueen hallinto ja Venäjä syyttivät Ukrainaa ja länttä. Tämä tapahtui aikana, jolloin Venäjä aktiivisesti yritti avata maihinnousuoperaation avulla rintamaa Odesan alueelle. Todennäköisenä tarkoituksena oli tukea maihinnousuoperaatiota selustasta Transnistrian suunnalta.

WarGonzon Youtube-kanava suljettiin keväällä 2022.


ANNA News

ANNA Newsin alkuperäinen nimi on Abkhazian Network News Agency, myöhemmin nimen Abkhazia korvattiin sanalla Analytical – nimen vaihto ei luonnollisestikaan muuttanut sen luonnetta. ANNA Newsin perusti ja sitä johti kuolemaansa saakka Marat Musin, Moskovan valtionyliopistossa työskennellyt analyytikko ja FININT-tutkija. (3)

ANNA Newsin ns. toimittajia on vieraillut usein Syyriassa, jossa niiden sanotaan osallistuneen ”informaatio ja vaikuttamisoperaatioihin” – eli samaan toimintaan, jollaisesta löytyy näyttöä myös Venäjän miehittämiltä alueilta Ukrainasta. ANNA Newsin väkeä oli myös kuvaamassa näytelmää, joka järjestettiin Lysytšanskissa, kaupungin päädyttyä raskaiden taisteluiden jälkeen Venäjän haltuun. (4) Lysytšansk ei ole ainoa miehitetty kaupunki, jossa miehittäjä haikailee mennyttä aikaa punalippujen muodossa. 










ANNA Newsillä ja sen työntekijöillä on läheiset suhteet venäläispropagandaa välittäviin news-front.info ja southfront.org-kanaviin, joista seuraavaksi.

ANNA Newsin YouTube-kanava suljettiin toukokuussa 2020 käyttöehtojen rikkomisen vuoksi.


Newsfront ja SouthFront

Syyskuun 18. 2017 Luhanskissa räjäytettyä ”maahanlaskujoukkojen muistomerkkiä” muistuttaa monella tapaa niitä false-flag-näytelmiä, joita miehitetyn Donetskin alueella nähtiin tämän vuoden helmikuussa, Donetskissa ensimmäisenä paikalla oli (eräissä tapauksissa ennen ketään muuta) WarGonzon Semyon Pegov, Luhanskissa syksyllä 2017 räjähdyspaikalle sattui ensimmäisten joukossa propagandaa tuottava ja levittävä Newsfront. Esimerkillisen tapauksesta tekee se, että kohde on sopivalla tapaa tunteita herättävä (kun ei haluta uhreja), venäläisten maahanlaskujoukkojen kunniaksi miehitettyyn Luhanskiin pystytetty muistomerkki, jolloin teon myötä voidaan luoda voimakkaita tunteita kohdeyleisöön syyttämällä teosta ”ukrainalaisfasisteja”, jotka tuhoavat vapauttajalle pystytetyn muistomerkin – mielleyhtymä alueita vapauttavaan puna-armeijaan on hyvin ilmeinen. Oma lukunsa on sitten se, että miksi miehitettyyn Luhanskiin on pystytetty ”maahanlaskujoukkojen muistomerkki” kun samalla venäläis – ja miehitettyjen alueiden – propagandan mukaan alueella ei ole ollut Venäjän asevoimien joukkoja (ennen helmikuuta).

Newsfrontin perusti v. 2014 Krimin niemimaalla asunut venäläinen Konstantin Knyrik, Venäjän miehittäessä Ukrainalle kuuluvan niemimaan. Välittömästi toimintansa alkuhetkistä lukien Knyrik tuki Venäjän miehitystoimia, ryhtyen samalla uhkailemaan niemimaalla edelleen olevia vapaiden medioiden edustajia marssimalla muun muassa Krimin niemimaan tutkivien toimittajien keskukseen aseistettu ryhmä miehiä tukenaan. (5) Knyrik toimii edelleen Newsfrontin päätoimittajana miehitetyltä Krimin niemimaalta käsin. Tiedossa ei ole, oliko jokin Venäjän turvallisuuselimistä rekrytoinut Knyrikin jo ennen miehitystä, mutta hänen ja venäläisjoukkojen yhteistyö alkoi hyvin pian miehitysoperaation alettua ja jo maaliskuun puolella Knyrik teki avointa yhteistyötä Venäjän miehitetylle niemimaalle perustamien puolisotilaallisten turvallisuusjoukkojen kanssa.

Newsfrontin julkaisemien tietojen mukaan sen tulos koostuivat ”lahjoituksista”, kuitenkin entisen työntekijän mukaan ”that a large part of the budget comes from the Russian secret service”. (6) Tätä nykyä Newsfrontin katsotaan olevan Venäjän federaation turvallisuuspalvelu FSB:n alaisuudessa toimiva media.

Facebook kuin myös YouTube ovat joko kieltäneet tai rajoittaneet News Frontin toimintaa.

News Frontin työntekijöiden joukkoon kuului myös ”Donbassin punapäänä” tunnettu propagandisti, nyt jo edesmennyt, Katerina Katina eli Jekaterina Vasilenko. Hän ehti työskennellä myös Janus Putkosen alaisuudessa tämän toimiessa vuosien ajan propaganda- ja valemediana tunnetun DONi Newsin päätoimittajana miehitetyssä Donetskissa.

SouthFront on onnistunut kätkemään taustansa News Frontia paremmin, mutta erilaiset merkit vihjaavat senkin taustan olevan Venäjä. South Front on rekisteröity Venäjälle, mikä ei yksin todista vielä mitään, mutta myös rahavirrat ohjautuvat sinne, samoin PayPal-tili on venäläisellä sähköpostitilillä. Metadatan mukaan sen videoeditori on Anastasija (Анастасия). (7)

Edellisten lisäksi sivu toistaa Kremlin narratiivia viestinnässään ja julkaisuissaan – käytännössä se ei pyri millään tavalla haastamaan Venäjän valtiollisia medioita, mikä omalla tavalla alleviivaa sen, ettei sivusto – näennäisestä vaihtoehtoisuudestaan huolimatta – ole Venäjän hallintoa haastava vaihtoehtomedia. Käytännössä se vain toistaa Kremlin tarinaa, mikä näkyy sotauutisoinneissa myös siten, että etusivun täyttävät uutiset, joissa Venäjä tuhoaa ukrainalaisjoukkoja tai aseita todellisuutta huomattavasti enemmän, (Venäjä on ilmoitustensa mukaan tuhonnut jo reilusti enemmän kalustoa Ukrainalta, mitä sillä oli Venäjän offensiivin alkaessa käytössä), tai Ukraina jollain tavalla toimii epärehellisesti. Jessikka Aro kirjoitti SouthFrontista Springer Linkissä muun muassa seuraavaa, ”an allegedly citizen-sourced project that looks more like a suspicious information operation”. (8) Tutkimusten mukaan SouthFront on tehnyt, mahdollisesti tekee edelleenkin, yhteistyötä yhdysvaltalaisen Veterans Todayn ja sen sisarsivun Veterans News Now’n kanssa. (9)

News Frontin tavoin SouthFront katsotaan löyhästi kuuluvan FSB:n alaisuuteen.


Patric Lancaster, Russell ”Texas” Bentley, Graham W. Phillips ja moni muu

Venäjän on onnistunut värvätä riveihinsä Ukrainan sodan ensihetkistä eli vuodesta 2014 lukien ulkomaalaisia propagandan tuottajia. Osa näistä propagandisteista ja disinformaatikoista on jo menehtynyt näiden vuosien kuluessa, kuten saksalaiseen äärioikeistoon kuulunut Manuel Ochsenreiter, joka menehtyi sydänkohtaukseen elokuussa 2021 Moskovassa. Osan, kuten Patric Lancaster, pyrkiessä perustamaan perhettä ja rakentamaan jonkin sortin tulevaisuutta miehitettyyn Itä-Ukrainaan.

Venäjän helmikuisen eskalaation myötä moni näistä propagandisteista koki eräänlaisen ylösnousemuksen, heidän saadessa runsaasti näkyvyyttä erilaisissa vaihtoehtomedioissa suurempien venäläismedioiden rinnalla. Ennen helmikuista eskalaatiota moni heistä eli vuosien ajan erilaisten lahjoitusten sekä miehittäjähallintojen edustajien hyväntahtoisuuden varassa. Työskentelynsä seurauksena heidän elämänsä ja tulevaisuutensa on (lähes) täysin riippuvainen Venäjästä. Lännessä he ovat päätyneet sivuraiteille ja marginaaliin, on myös todennäköistä, että osaa heistä odottaa oikeudenkäynti siinä vaiheessa kun sota loppuu eikä hävinnyt Venäjä enää kaipaa heidän palveluksiaan tai kykene tarjoamaan heille piilopaikkaa.

Monien mielestä anti-amerikkalaisuus ja länsivastaisuus oli (on edelleen) lähes ideologisessa asemassa Venäjän miehittämillä Itä-Ukrainan alueilla ennen helmikuista laajaa offensiivia, kenties juuri tästä johtuen miehitetyillä alueilla toimiviin joukko-osastoihin kuin myös propagandamedioihin on värvätty ideologialtaan vasemmalle kallellaan olevia yhdysvaltalaisia – tai yhdysvaltalaisia, jotka ovat helposti johdateltavissa.

Teksasista kotoisin oleva Russell ”Texas” Bentley liittyi stalinistisen Sut’ Vremeni ryhmän riveihin ennen siirtymistään propagandistiksi miehitetyssä Itä-Ukrainassa. (10) Eräissä yhteyksissä ”Texas” Bentley on esitellyt itsensä kommunistiksi. Ennen liittymistä Venäjän perustamiin militanttijoukkoihin, Bentley ehti olla marihuanaa vapaaksi vaativan liikkeen aktivistina Yhdysvalloissa sekä palvella Yhdysvaltojen maavoimien pioneerijoukoissa Saksassa. Nykyään hänet löytää esiintymässä erilaisissa vaihtoehto- ja vastamedioissa, kuten The Grayzonessa , (11) lisäksi hän tuottaa materiaalia lukuisille alustoille, kuten serbitaustaiselle Fort Russ Newsille, joka sekin kuuluu Kreml-myönteisiin vastamedioihin. 

Russell ”Texas” Bentley venäläisjoukkojen matkassa.










Aivan kuten ”Texas” Bentley, yhdysvaltalaistaustainen Patric Lancaster on myös työskennellyt jo vuosien ajan Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla sekä Venäjällä, pääasiassa Rostovin alueella. Kyseenalaisen uransa alkupuolella hän tuotti materiaalia Venäjän asevoimien uutistoimistolle Zvezdalle sekä toimimaan kuvaajana ja avustajana muille propagandisteille. Nykyään hän tuottaa materiaalia oman tuotantoyhtiönsä Patric Lancaster News-nimissä eri julkaisualustoille, hän on myös vieraillut toistuvasti Alex Jones’in salaliittoteorioita vilisevässä InfoWars podcastissa. (12)

Lancaster on noussut esiin eräissä, hyvin kyseenalaisissa, tapauksissa, joista huomioin joulukuun 13. 2017 Lancasterin YouTubeen julkaiseman videon, jossa hän kertoi löytäneensä alueelta, jolle pudotetun Malaysia Airlinesin lennon MH17 rungonkappaleita putosi, litteän kiven alta 53 erikokoista luunkappaletta. Luiden hän arveli kuuluvan lennon MH17 uhrille. Kyseessä ei kuitenkaan ollut ensimmäinen kerta, jolloin Lancaster vieraili lennon MH17 tuhopaikalla. Eikä myöskään ensimmäinen kerta, jolloin hän väitti löytäneensä ihmisen luiden kappaleita kyseiseltä alueelta esitellen niitä videoilla. Vuoden 2017 heinäkuussa hän julkaisi videon ”MH17: Bones & parts of plane still on site after 3 years. Why?” (13) Kummallisesti yksi ja sama mies löytää toistuvasti, tutkitulta alueelta, ”ihmisjäänteitä”, joiden hän päättelee kuuluvan pudotetun lentokoneen lentäjille, matkustamohenkilökunnalle sekä matkustajille. 

Eivätkä hänen viimeisimmät videopäivitykset miehitetyiltä alueilta ole tämän parempia – useiden eri henkilöiden tekemien havaintojen mukaan Lancaster oli kuvaamassa ennen Venäjän helmikuista offensiivia ”tienvarsipommin” räjähdyspaikkaa, jossa uhria esittävä ruumis on tuotu paikalle ruumishuoneen kautta (pahoin palaneen ruumiin kallo on leikattu auki luusahaa käyttäen). (14) Venäjän offensiivin jälkeen Patric Lancaster on niin ikää julkaissut videoita rintamalta tai sen tuntumasta, hänen liikkuessa esim. Ramzan Kadyrovin tik-tok-sotilaiden kanssa tai julkaistessa ns. siviileiden haastatteluja venäläisten miehittämistä kaupungeista.















Venäjän helmikuisen offensiivin myötä myös brittitaustainen Graham W. Phillips palasi sotatoimialueelle. Aiempina sotavuosina Phillipsin toimintaa ja työskentelymetodeja on kritisoitu muiden toimittajien taholta, toimittaja Daniel Sandford syytti häntä – aivan oikeutetusti – laittomasta ja epäeettisestä työskentelystä Phillipsin osallistuttua ukrainalaisten sotavankien kuulusteluun. (15) Jos Phillips on kohdellut ukrainalaisia sotavankeja epäeettisesti, sisältää hänen muu toimintansa rintama-alueella vieläkin enemmän kritisoitavaa. Phillipsin tiedetään jakaneen dronevideota Venäjän johtamille joukoille, jolloin hän on ollut aktiivinen osapuoli sodassa tarkkailijan ja havainnoijan sijaan. Näin hän on toiminut ainakin kahteen otteeseen, kesäkuussa 2015 ja tammikuussa 2017 – todennäköisesti useammankin kerran, koska Debaltseven taistelun aikana hän liikkui kalustonsa kanssa venäläisjoukkojen matkassa Debaltseven alueella.

Graham W. Phillips Venäjän miehittämässä Mariupolissa, kevät 2022.










Ranskalainen, DONi Newsissäkin vuosia Putkosen alaisuudessa työskennellyt, Christelle Néant on perustanut miehitettyyn Donetskiin Donbass Insider-nimeä kantavan lännenvastaisen ja Venäjän narratiivia toistavan vastamedian, (16) jonka kautta on levitetty maailmalle muun muassa Bonanza Median tuottamaa MH17-disinformaatiota. Christelle Néant on tehnyt jo vuosien ajan yhteistyötä Venäjän operaattoreiden kanssa miehitetyssä Itä-Ukrainassa, hän ja hänen perustamansa Donbass Insider kuuluu Kremlin yhteistyökumppaneiksi laskettaviin ns. medioihin.

Venäläismediat esittelevät usein Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla työskentelevät, länsimaiset ”toimittajat”, kovan luokan ammattilaisina ja itsenäisinä toimittajina, vaikka käytännössä he voivat työskennellä alueella pysyvästi vain Venäjän asettamin ehdoin – he tuottavat disinformaatiota, jota venäläismediat jakavat eteenpäin ”itsenäisten, ammattimaisten, toimittajien” tuottamana. Toisinaan heidän työskentelynsä on muutakin kuin pelkän disinformaation tuottamista, heidän ollessa aktiivisia toimijoita lavastettujen tapahtumien organisoinnissa ja järjestämisessä, kuten oli Christelle Néantin laita hänen osallistuessa DONi Newsissä, yhdessä Katerina Katina eli Jekaterina Vasilenkon kanssa tulitaukorikkomuksen lavastamiseen ja tapahtumasta ”uutisointiin”. Tämä tapahtui vuosia sitten, aikana, jolloin Janus Putkonen toimi DONi Newsin ”päätoimittajana”. (17)


Janus Putkonen

Suomalaissyntyinen teatterimies Janus Putkonen on meille kaikille tuttu propagandan ja disinformaation tuottaja, niin tuttu, ettei hänen aikaansaannoksia ole tarpeen tässä laajemmin käsitellä. Työskennellessään miehitetyssä Luhanskissa, Putkonen pyrkii antamaan kuvan ”objektiivisesta tarkkailijasta” ja ”patrioottisesta suomalaisesta”, joka välittää totuuden alueelta. Jokainen varmasti ymmärtää, että objektiivisuuteen pyrkivän median toimintaedellytykset alueella ovat hyvin olemattomat – ainakin, mikäli kyse on pitkäaikaisesta ja pysyvästä toiminnasta pikaisen vierailun sijaan. Vuosien takaisen Egorova Leaksin yhteydessä nähtiin se kuinka Itä-Ukrainan miehitetyillä alueilla suhtaudutaan medioihin, jotka eivät ole uutisoinnissaan myötämielisiä Kremlille tai miehitettyjen alueiden ns. viranomaistahoille. (18) Myös Putkosen nimi nousi, kyseenalaisella tapaa, esiin Egorova Leaksin yhteydessä.













Venäjän helmikuisen offensiivin jälkeen Putkonen on verkostoidensa kautta yrittänyt levittää Venäjän propagandaa kuin myös osallistua ukrainalaisia mustamaalaaviin likakampanjoihin. Putkosen päätoimitteleman MV-lehden kautta on jaettu runsaasti propagandaa ja valeuutisia sekä julkaistu alatyylisiä kirjoitelmia. Sotapropagandan rinnalla Putkonen yrittää kampanjoida Suomen Nato-jäsenyyttä vastaan sekä perustaa jonkin sortin rinnakkaistodellisuutta Suomessa asuville Venäjä-patriooteille Fennomaa-nimen alla. (19)

Yllä oleva on vain kapea kaistale siitä, mihin Venäjälle työskentelevät vasta- ja vaihtoehtomediat sekä erilaiset operaattorit ovat ryhtyneet 24. helmikuuta 2022 jälkeen. Vastenmielisintä kokonaisuudessa on se, että moni näistä propagandisteista käyttää surutta hyväkseen sodan jalkoihin jääneiden ihmisten kärsimystä: eräissä tapauksissa he osallistuvat (tietoisesti) tapahtumien lavastamiseen, kertoen niistä kuitenkin, kuin kyse olisi todellisesta tapahtumasta. Sodan eskalaation myötä moni on tehnyt entistä enemmän yhteistyötä myös merkittävämpien venäläismedioiden kanssa, ulkomaalaisia käytetään ohjelmissa asiantuntijoina kommentoimassa tapahtumia, samalla yleisölle jätetään kertomatta olennaisia seikkoja henkilön taustasta. Myös Janus Putkonen on yhdessä Johan Bäckmanin kanssa esiintynyt ”asiantuntijakommentaattorina” venäläismediassa, samaisessa ohjelmassa ”asiantuntijakommentaattorina” toimi myös Russell ”Texas” Bentley.

 

Marko

 

Lähteet:

1. https://vartiopaikalla.blogspot.com/2022/02/kremlin-propagandaoperaattoreita.html 

2. https://twitter.com/Guderian_Xaba/status/1518937615344545792 

3. https://www.themoscowtimes.com/2013/03/12/crazy-abkhaz-journalists-cover-syria-frontline-a22325 

4. https://anna-news.info/zhiteli-lisichanska-podnimayut-znamena-pobedy-i-flagi-rossii/ 

5. https://www.zeit.de/digital/internet/2017-02/bundestag-elections-fake-news-manipulation-russia-hacker-cyberwar/komplettansicht 

6. https://www.zeit.de/digital/internet/2017-02/bundestag-elections-fake-news-manipulation-russia-hacker-cyberwar/komplettansicht

7. https://euvsdisinfo.eu/south-front-russia-hiding-being-russian/ 

8. https://link.springer.com/article/10.1007/s12290-016-0395-5 

9. https://demtech.oii.ox.ac.uk/politicalbots/wp-content/uploads/sites/89/2017/10/Junk-News-on-Military-Affairs-and-National-Security-1.pdf 

10. https://medium.com/dfrlab/a-serb-a-texan-and-a-colombian-walk-into-a-war-9a0389dda2ba 

11. https://www.youtube.com/watch?v=9Mfv2M9q8vc 

12. https://zaborona.com/en/from-the-lancaster-family-the-story-of-an-american-reporter-who-settled-in-the-dnr-was-a-friend-of-givi-and-uses-morgue-bodies-for-fake-news/ 

13. https://twitter.com/PLnewstoday/status/1496070006685196294 

14. https://glasnostgone.org/2022/02/22/in-ukraine-russia-uses-corpses-in-false-flag-attack/ 

15. https://twitter.com/BBCDanielS/status/509687571027591168 

16. https://euvsdisinfo.eu/manufactured-support-part-2-using-western-voices-to-spread-disinformation/ 

17. https://www.france24.com/en/20161014-video-reporters-donetsk-dependent-republic-russia-ukraine-weapons 

18. https://informnapalm.org/en/foreign-journalists-in-dpr/ 

19. https://twitter.com/Dimmu141/status/1526809083835211776 


Johan Bäckman, Janus Putkonen ja moni muu propagandisti venäläisessä keskusteluohjelmassa, huhtikuu 2022.













Lähteinä käytetty myös esiin nousseiden henkilöiden sosiaalisen median tilejä sekä aiempia kirjoituksiani aiheesta lähteineen (A, B, C), olen hyödyntänyt myös @GlasnostGonen Twitter- ja YouTube-tilejä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Toistaiseksi ei kommentointia.

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.